Pomidory pod folią cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3
Opryskuję liście z obu stron po posadzeniu do tunelu na stałe miejsce.LaKamila pisze:Erazm, a czytałam że miedzianem powinno się dokładnie popryskać spód liści w czasie przesadzania bo to najlepszy moment żeby tam się dostaćOpryskujesz tak, czy już przesadzone roślinki ?
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na upartego to jeszcze więcej byś upchnęła niż masz ;) pomidory to min. 50x60 cm przy prowadzeniu na jeden pęd, ale zmieścisz nawet luźniej, i dzięki temu będą miały lepszy przewiew. Papryki będą od pomidorów znacznie niższe, więc posadź je tak, żeby nie były zacienione (od południa). Zwróć uwagę, na jakiej wysokości ściany tunelu są już łukowate - pomidory rosną wysokie, a liście nie mogą dotykać folii.Muncia pisze:Proszę o radęBędę miała tunel foliowy o wymiarach 3m x 6m, chcę w nim posadzić pomidory, kilka papryk, ogórka szklarniowego i ewentualnie arbuza ale jak się nie zmieści, to znajdę dla niego inne miejsce.
I tu moje pytanie. Ile na takiej powierzchni roślin mogę zasadzić i w jakich odstępach, żeby było im dobrze? Pomidorów mam ponad 30 krzaków, ogórków z 5 i papryk 8 ale to co się nie zmieści, to zawsze mogę komuś oddać
ZielonaZabka cenna rada, nie pomyślałam o tym, że liście pomidorów nie mogą dotykać foli
Cieszę się, że wszystkie sadzonki upchnę w moim tunelu
Jak dobrze pójdzie, to foliak będzie już jutro postawiony i będę sadzić
Dziękuję za pomoc

Cieszę się, że wszystkie sadzonki upchnę w moim tunelu

Dziękuję za pomoc

-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Moje pomidorki do tej pory miały wszystkie liście zielone. Teraz dolne zrobiły się wyraźnie jasnożółte
Były siane 1 marca i są dość duże. Chyba powinny już być posadzone, ale u nas w nocy ciągle są przymrozki, w folii niewiele powyżej zera.
Co mam zrobić: wsadzić i próbować dodatkowo zabezpieczyć folię, podlać jakimś nawozem, zostawić i czekać na ocieplenie?

Co mam zrobić: wsadzić i próbować dodatkowo zabezpieczyć folię, podlać jakimś nawozem, zostawić i czekać na ocieplenie?
Pozdrawiam. Sławka
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
Podlewaj np. nawozem do pelargonii. Mają mało papu, dlatego żółkną.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jutro planuję posadzić swoje sadzonki pod folię. Jaką odległość mam zachować od ścianki foliowej?
Jaka jest optymalna wilgotność w tunelu foliowym przy pomidorach? To mój pierwszy rok z pomidorami po folią, proszę o wyrozumiałość
Jaka jest optymalna wilgotność w tunelu foliowym przy pomidorach? To mój pierwszy rok z pomidorami po folią, proszę o wyrozumiałość

- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
U mnie odległość wynosi 45 cm. Gdyby nie sałata od strony ścieżki, to dałbym 50 cm.
Z wilgotnością nie rozumiem. Po prostu wietrzę na maxa. Im cieplej, tym więcej otwarte drzwi z obu stron.
Z wilgotnością nie rozumiem. Po prostu wietrzę na maxa. Im cieplej, tym więcej otwarte drzwi z obu stron.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No bo ja mam termometr, który pokazuje wilgotność
no i temperaturę, jaka jest w foliaku - nie przesadzam?

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Posadzone pomidory w ostatnim tunelu, trzeba rozłożyć agrowłókninę i podwiązać do sznurków. Jak mizernie wyglądają do posadzonych wcześniej.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Pelasiu, przesadzasz.
Będzie, co ma być, pamiętaj jedynie o wietrzeniu. Teraz na noc drzwi zamykaj, za dnia otwieraj. Wiesz, że wystarczy trochę słonka i w foliaku zaraz temp. ponad 30 stopni. Zaraz noce będą cieplejsze, to zapomnij o zamykaniu drzwi. Mają być non stop otwarte. Wilgoć w foliaku, to zaproszenie szarej.
Ludwiku, ładne widoki.

Ludwiku, ładne widoki.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Tak się właśnie zastanawiam, czemu służy zamykanie tunelu na noc? Temperatura mimo zamkniętych drzwi jest taka sama, jak na zewnątrz, a mam wrażenie, że nawet niższa. Chodziłam czasami późnym, a nawet bardzo późnym wieczorem do tunelu i miałam to odczucie większego chłodu, niż na zewnątrz . 

- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na odczucie temperatury ma wpływ wilgotność powietrza, więc może dlatego miałaś takie wrażenie?
Nie mam tunelu, więc to tylko moje przypuszczenia
Wstaw do tunelu termometr, a będziesz wiedzieć, jak jest naprawdę.
Nie mam tunelu, więc to tylko moje przypuszczenia

Wstaw do tunelu termometr, a będziesz wiedzieć, jak jest naprawdę.

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W czasie parowania jest pobierane ciepło z otoczenia, stąd to ochłodzenie. Jednak nad ranem o tej porze często są nagłe dość spore spadki poniżej zera i w tym jest ryzyko zmarznięcia uprawy, przy otwartym tunelu.
pozdrawiam Ludwik
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Z tym nawozem do pelargonii to ostrożnie. Była już mowa na forum o tym, że np. Florovit zawiera konserwant niebezpieczny dla zdrowia.gicor pisze:Podlewaj np. nawozem do pelargonii. Mają mało papu, dlatego żółkną.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea