Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pisarka w Ogrodzie Pod Dębami

Post »

Dziękuję, Basiu, i zapraszam częściej :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko bardzo ten czosnek urodziwy.. Chyba go sadziłam jesienią, ale pewna nie jestem. Kiedy zaczyna kwitnienie?
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Chyba pod koniec czerwca zaczyna się rumienić. Jeśli go posadziłaś, to powinnaś mieć już spore szczypiory, takie cieniutkie, na jakieś 20 cm albo wyższe. On z listkami startuje już na jesień.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nowy dzień, i jaki piękny! Podobno od jutra ma padać, więc dziś planuję zrobić wszystko, co konieczne: oberwę porażone listki z kaliny koreańskiej i choć trochę popsikam na mszyce, bo już ją zjadają, posadzę nowe azalki (kupiłam cztery sztuki) i powsadzam roślinki do skrzynek. Dziś rano zaszalałam też w sklepie internetowym Starkl, bo mają promocję: przesyłka darmowa, a w dodatku róża gratis. Nakupiłam mnóstwo roślin, teraz będę czekać z utęsknieniem na dostawę.

Tymczasem porobiłam portreciki tulipanom, bo to pewnie ich ostatnie chwile:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

I jeszcze kilka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu w całej masie. W tle widać południową ścianę mojego domu - już mam w skrzyneczkach pelasie, zostały mi do posadzenia na wschodnią ścianę oraz bakopa z lobelią na zachodnią.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saskja pisze:Chyba pod koniec czerwca zaczyna się rumienić. Jeśli go posadziłaś, to powinnaś mieć już spore szczypiory, takie cieniutkie, na jakieś 20 cm albo wyższe. On z listkami startuje już na jesień.
Wiesz, to chyba go mam, właśnie taki grubszy niż zwykły, wysoki bardzo szczypior. Jeszcze bez żadnych pąków. Tulipany przepiękne masz. U mnie też sporo kwitnie.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie grubszy - zdecydowanie chudszy niż zwykły, tzn. niż czosnek ozdobny.
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03

Post »

Piękna kolekcja Agnieszko ;:63 Mnie najbardziej podoba się ten zielony z różowym muśnięciem
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saskja pisze:Nie grubszy - zdecydowanie chudszy niż zwykły, tzn. niż czosnek ozdobny.
Agnieszko miałam na myśli porównanie do szczypiorku :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Agnieszko, bardzo podoba mi się Twój wątek - świetnie napisany i ładnie zilustrowany fajnymi zdjęciami
Lektura wątku zachęciła mnie do zapoznania się z Twoją twórczością literacką. Chyba wstąpię dzisiaj do biblioteki :lol:
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Piękne odmiany tulipanów :D
Te białe o postrzępionych brzegach jak dziewczęce sukienki ;:173
Fajnie się prezentują wszystkie naraz na zielonej ścianie domu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Aga rabatka z tulipanami prześliczna...świetnie dobrałaś je kolorystycznie! A mogę poprosić Cię o zdradzenia aparatu, którym robisz zdjęcia? Mój chyba się właśnie kończy i zaczynam myśleć o nowym :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mój aparat to Nikon D5200. Bardzo mi się marzą pierścienie do makrofotografii, wtedy bym mogła poszaleć :)

Jak tam Wam minęła majówka? Ja zamiast odpoczywać pracowałam, trochę nad książką, a trochę w ogrodzie, ale moja praca nie była spektakularna widokowo, więc i fotek nie ma - w końcu co można fotografować przy opryskiwaniu róż, usuwaniu perzu albo sadzeniu dalii :)

Lada dzień przyjdzie moje zamówienie ze Starkla, wtedy znów zacznie się szaleństwo :)

A poza tym - wymyśliłam sobie skalniak. Przy ogrodzeniu, częściowo pod dębami, ale słońca jest tam dość dużo, poza tym raczej sucho, więc nic innego poza roślinami skalnymi nie da rady. Teraz się zacznie wielkie planowanie :) I już mam pierwszy problem: dawać włókninę pod warstwę ziemi czy nie dawać. Widzę, że niektórzy dają, bo widziałam na zdjęciach...
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Agnieszko dziękuję, ja się właśnie zastanawiam między Nikonem a Canonem, ale pewnie budżet zadecyduje ;). U mnie majówka oczywiście w ogrodzie, czyli tak jak lubię najbardziej :). Co do włókniny to CI nie doradzę...ja jej nie cierpię, ale nieraz jest po prostu niezastąpiona...sama będę mieć za chwile dylemat czy dawać ją pod lawendę :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobrze,że taka majówka jest !Ja popracowałam ogrodowo sporo .To co miałam " do tyłu", w końcu wyprowadziłam .
I dobrze,że sa też święta jest czas na odpoczynek, bo inaczej człowiek tylko pracowałby.W tygodniu zawodowo, weekendowo ogrodowo i takie to kieracik człowieka.
ale ja lubię takie ogrodowe prace, odpoczywam psychicznie,Z daleka od zgiełku miasta , wśród śpiewów ptaków uum cudne chwile.
Tylko już komarki się zaczynają. Wczoraj już jakiś nieborak latał koło mnie :twisted: ..
Ale podejrzewam,że jutro jak pojadę na działkę znowu będzie koszenie, plewienie.a i warzywka do posadzenia.Ale potem trochę i odpocznie się.Taki mam zamiar. :wink:
a ty tez pracujesz, jak czytam i zawodowo i ogrodowa.Wiosna to zawsze dużo pracy w naszych ogrodach.Niestety :roll:
A na jakie nowe roślinki czekasz ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”