Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

Witaj Lucynko, pięknie słonecznie i kolorowo zrobiło się na Twoich rabatkach. Popracowania w ogrodzie zazdraszczam, ja powoli wychodzę z choroby i na ogrodzie to pozwolono mi tylko zdjęcia popstrykać i to z zastrzeżeniem coby nie za długo. Buziaki i przyjemności na resztę długiego weekendu ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę piękne kolory i koteczka w tulipanach,wiosna rozkwitła w Twoim ogródku ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit :wit Witajcie w niedzielny poranek.
Oddałam już Bogu, co Boskie, teraz będę powoli oddawać cesarzowi, co cesarskie. ;:190
Obiadek się pichci, działka odpoczywa ode mnie, ja od działki, wobec czego jestem z Wami. ;:4

Asiu [iwwa] - dziękuję. ;:180
Sadziłam tulipany w doniczkach, by było ich dużo na każdej rabacie, ale się mocno przerzedziły, niestety. ;:222

Zuziu - nie choruj już, kochana. ;:185 Szkoda zdrowia .....
Wierzę, że już teraz będziesz tylko nabierała sił i gdy tylko poczujesz się zupełnie dobrze, to wystrzelisz w ogrodzie jak z katapulty i od zaraz będziesz cała happy. ;:79 Tego Ci życzę z całego ;:167

Irenko - nareszcie zrobiło się i u mnie kolorowo, a to głównie dzięki tulipanom, które darzę szczególnym sentymentem. ;:50

Beatko - piękniejesz, kobieto. ;:63 ;:63
Każdy kolejny awatarek jest tego naocznym dowodem dowodem. ;:33 ;:33

Wczoraj spędziłam dużo czasu na działce, zrobiłam więc trochę zdjęć także innym moim roślinom, nie tylko tulipanom.
Na pewno zauważyliście wśród tulipanów coś niskiego zielonego.
Zapewniam Was, że to nie chwasty. To sieweczki astrów. Rozsiało się ich mnóstwo i to po całej działce. Przecież ich nie wyrzucę, bo żal, ale też nie wypikuję ich aż tyle, bo miałabym tylko astry.
Zresztą zobaczcie sami. Zrobiłam zbliżenia z kilku rabat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byłabym ogromnie wdzięczna, gdyby ktoś zechciał przygarnąć te bidulki, które tak bardzo chcą żyć.
Nic sobie nie robią z tego, że jest sucho ani z tego, że siedzą w ciasnocie. To co? Mam je skrzywdzić? Wyrzucić nadmiar na kompost? ;:223 ;:223 ;:223

A to już część samosiewek kosmosu pełnego.Obrazek
Też nadmiar. Może ktoś przygarnie?

To moje lilie. Te największe. Niestety, też nie wszystkie pokazały swoje noski.
Obrazek

Obrazek

Hosty. Dorosłe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młodzież.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miniatury.

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam wspaniałej niedzielnej pogody.
Niech ten dzień i każdy następny upływa Wam we wspaniałej weekendowej atmosferze. ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Lucynko, widzę, że mróz nie dotknął Twoich host. U mnie kilka jest szklistych, ale może odbiją i ruszą do przodu. Tulipany w tym roku to porażka. Nie wiem, co się im stało. Może też mróz zaszkodził. Reszta też jakaś niemrawa. Kilka dni ciepła i byłoby lepiej, a tu cięgle zimno. Słonka nie ma. Taka słaba wiosenka.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Asiu [cyganka] - moich roślinek mróz w ogóle nie dotknął. Wygląda na to, że go na mojej działce nie było. ;:63
W ocenie tegorocznej wiosny zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. ;:108 Słaba, słabiutka. ;:110
Może lato przyniesie więcej radości.... Oby. ;:303

Wczoraj przyjrzałam się też swoim żurawkom.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podejrzałam też truskawki i ... tadaam!... zaczynają kwitnąć!
Obrazek

Także truskawko-poziomki.
Obrazek
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Lucynko widzę, że masz całą kolekcję żurawek. Dobrze, że mróz Cię ominął, nie ładnie wyglądają przezroczyste roślinki. Truskawki i u mnie zaczynają kwitnąć, ale są jeszcze młode, więc w tym roku pewnie będzie tylko kilka sztuk.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Lucynko szczerze Ci zazdroszczę pobytu na działeczce ,ale ja spędziłam czas na chrzcie u wnusi i też było wspaniale.Od jutra już wszystko wróci do normy i po pracy na działeczkę a i sadzoinki z domu można będzie w końcu wynieść na podwórko.Życzę dużo ;:3 i zdrówka ,aby były siły do pracy na działeczce :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko masz przepiękne żurawki i hosty śliczne ;:215
A tulipanów to cała masa ;:333 ;:333 cudnie wygląda działeczka taka kolorowa .
Dobrze że przymrozki nie zahaczyły o Twoją działeczkę to teraz wszystko ślicznie wygląda
Muszę zwrócić uwagę na moje truskawki - ciekawe czy będzie coś z nich .
Miłego weekendowania i samych cieplutkich dni ;:196
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Lucynko to u Ciebie dużo cieplej, u mnie hosty ledwo, ledwo, nie wspomnę o truskawkach kwitnących ;).
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko śliczne hosty i żurawki moze napisz jak się nimi opiekujesz, Moje mizeroty i o połowę mniejsze i na dodatek jeszcze zważone przez mróz.Wczorajszy dzień spędziłam na działce, niestety truskawek nie będzie, najpierw upałje przysmarzył, potem bezśnieżna zima a teraz przymrozki dokończyły dzieła ;:222 Muszę poszukać sadzonek w terminie sadzenia jesienią ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Mnie się nie układa z działkowaniem tej wiosny ;:131 ...Nawet jak jest pogoda a ostatnio nawet jest nie dane mi wykorzystać tak jak bym chciała...Siła wyższa... :?A rośliny nawet rosną i nie oglądają się na mnie czy je dopieszczę...Na razie przymrozek za bardzo nie dokuczył ale w ub.roku końcem maja nas dopadł więc...nie chwalę dnia przed zachodem słońca... ;:7
U Ciebie radośnie i wesoło z racji kwitnących tulipanów , zieleńce /hostusie/ i żurawki w wiosennej odsłonie... ;:63 ;:333
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko zaopuściłam się ale już się poprawiam! ;:196
Śliczny ten tulipanek http://www.fotosik.pl/zdjecie/b790b3a90f21bf5b !
Piękne masz bratki :D
Popatrz Tobie wysiewają się astry, a ja posiałam i żaden przez chyba ponad tydzień nie wyszedł, może one wymagają stratyfikacji ;:oj Nie wyszedł mi żaden kosmos czekoladowy ;:131
Pamiętam, że chyba martwiłaś się o żurawki, a one są w świetnym stanie ;:333
Dobrej nocy Ci życzę ;:196 ;:4
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Oo jakie ładne żurawki. Nie martw się ja wczoraj wypatrzyłem pękającą ziemię a dziś patrzę a tam lilie dopiero wychodzą ;:oj przy czym niektóre te które się pośpieszyły mają już około15 cm, a te dopiero wychylają noski. ;:333
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Beatko - to może podpowiedz mi, jak Ty to robisz, że te zmarszczki... no wiesz ...
Mój tłuszczyk jakoś nie chce sprawy załatwić ;:185 ;:185 . Wszędzie włazi, ale nie tam, gdzie ja bym chciała. ;:306 ;:306

Asiu [cyganka] - jestem naprawdę wdzięczna Panu Bozi za ustrzeżenie moich roślinek przed niszczącym działaniem mrozu o tej porze roku. ;:63
Zimowe zniszczenia zupełnie mi wystarczą, a trochę tego się uzbierało, niestety. ;:222

Tereniu [tencia] - Pobyt na działce, to mały pikuś w porównaniu do wspaniałej rodzinnej uroczystości. ;:215
Działkę odbijesz sobie w tygodniu, a spotkania z rodziną nic nie zastąpi. ;:138

Tereniu [TerDob] - dziękuję za wszystkie cieplutkie słowa. ;:196
Żurawki trochę ucierpiały zimą, jedne mniej, inne więcej, ale już powoli odrabiają zaległości. ;:333
Tobie też życzę ciepełka, a przede wszystkim zdróweczka. ;:167

Iwonko [Iwona i P...] - kochana, zaglądam do takich ogrodów, gdzie wiosenne kwitnienia wyprzedzają moje rośliny o jakiś miesiąc. ;:224 Ale co tam, alleluja i do przodu. W końcu i u Ciebie wszystko się wyrówna, tylko ciepłego ;:3 troszkę więcej potrzeba. ;:108

Julio - hostami i żurawkami opiekuję się tak samo jak innymi roślinami. Nie okazuję im specjalnych względów. Podlewam kompocikiem wiadomego pochodzenia i tyle. Hosty jeszcze dodatkowo obsypuję niebieskimi granulkami , żeby ich ślimaki nie podgryzały, a żurawki obsypuję drobną korą, która miesza się z ziemią i co rok sypię im nową porcję.
Ciekawostka jest taka, że największa moja hosta rośnie pod potężnym orzechem włoskim sąsiadki i - o dziwo - najlepiej się rozrasta. ;:333
Gdybyś chciała sadzonek truskawek ode mnie, to przypomnij się, proszę pod koniec sierpnia. Mam dobre gatunkowo, ale nazwy odmianowej , dalibóg, nie znam. ;:306 ;:306

Maryniu - na siłę wyższą nie ma mocnych. ;:185 Trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Ja tak miałam jesienią i z tego też powodu zmarzły mi niektóre niedokładnie zabezpieczone rośliny.
A może takie niedopieszczone rośliny lepiej sobie poradzą w trudnych warunkach.... Coś w tym jest, trzeba przyznać, aczkolwiek z niechęcią, chciałoby się bowiem, by wszystko od nas zależało. ;:306
Masz rację, że mojej działce jedynie tulipany dodają trochę uroku. Na razie. Później pojawią się moje letnie i ... ho ho ho!

Marysiu [Maska] - Ty się tak nie zapuszczaj, bo jeszcze zginiesz w jakimś gąszczu ...
Tulipanik też mi przypadł do gustu, choć nie tylko ten.
Chcesz astrów? Jedno słowo i już masz. ;:108
Trochę żurawkom pomogłam. Obsypałam wysoko ziemią, dwa razy podlałam kompocikiem i teraz starają się jak mogą.

Rafiku - dziękuję za pocieszenie. Też mam taką nadzieję, że przynajmniej część lilii jeszcze się pokaże.

Takie maleństwo zakwitło.
Obrazek

Terminatorka.
Obrazek

Dziewanny z ubiegłorocznego siewu.
Obrazek

Czekam na jej czerwioniutkie kwiatuchy i słodziutki zapaszek. Naliczyłam 11 pąków. Ile rozwinie, się okaże.
Obrazek

Obrazek

Tawułki za płotem mają się całkiem dobrze. Niektóre można już dzielić.
Obrazek

Lilak Meyera wyjątkowo bogaty w pąki. Oj, będzie się rozsiewał jego aromacik. Cudny!
Obrazek

A ta .... nie będę się wyrażała ... nawet pąków nie ma.
Obrazek

poplamioną zostawiłam na deser.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Ta prymulka tak długo kwitnie? Lucynko nie masz czasem gipsówki pełnej białej?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”