Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Witajcie

Po wczorajszym ciepłym dniu, dzisiaj znowu robi się chłodno, coś nie może się to słonko do nas przebić. Czyżby po zeszłorocznych upałach czeka nas "mroźne" lato i początek kolejnej epoki lodowcowej :?: ;:224

Póki co ciszmy się wiosną, wczoraj nie mogłam dogadać się z fotosikiem, więc spróbuję dzisiaj :wink:

Mimo mroźnych nocy bratki w donicach czują się świetnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipany tez całkiem dobrze sobie radzą z chłodnymi nocami, tylko przy -5 niektóre się położyły, ale dzielnie w dzień wstały i nadal są ozdobą wiosennych rabat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczęście część kwiatuszków na magnolii przetrwało ;:138 i mogę nadal cieszyć się jej kwiatami

Obrazek

Taro jeden raz, ale za to jaki widok ;:oj . Z zapachowych roślinek na rabacie mam tylko lawendę, ale muszę spróbować z czosnkiem i bazylią. Dzięki

Jagna Veilchenblau mnie również zaskoczyła, jeszcze żadna róża nie panoszyła się tak w ogrodzie jak ona i to dopiero jej 1-szy sezon. Strach pomyśleć co będzie dalej ;:202
Kiedyś czytałam, że brzoza płytko się korzeni i nie jest dobrym towarzystwem dla roślin, ale o orzechu włoskim też tak czytałam a rabaty pod jego koroną już widziałam i całkiem nieźle roślinki znosiły takie towarzystwo ;:131 . Trudno powiedzieć, w każdym ogrodzie inna ziemia u jednych bardziej żyzna i u innych mniej, każdy ogród inny, trzeba próbować.
Po ostatnim deszczu tak wszystko się zazieleniło, po suchym lecie i zimie każda kropla wody na wagę złota. Widać z tego, że bardziej potrzebowały wody, bo bez ciepła też sobie jak na razie radzą. U mnie noce cały czas w granicy 0. Brr, dzisiaj rano też miałam siwy dach.
W tym roku też nie cięłam Lainga zbyt mocno, więc zobaczymy co z nim będzie, mam jednak wrażenie, że lepiej go ciąć nisko, bo tez widzę listki na końcach łodyg. Jeśli tak się będzie zachowywał, to część pędów poprzycinam niżej, co najwyżej później zakwitną.

Dorotko
, to marketówki takie wyrywne, musiałam je trzymać w cieple, bo kupiłam je ze sporymi z 3-4 centymetrowymi nosakmi, prawie miały małe listeczki. Musiałam więc zapewnić im odpowiednie warunki, aby nie zmarnować. Są tam 3 angielki, Wonder Blue, Lavender Blue, Fresia, Louis Odier i Elfe, z tym, że 2 ostatnie nie mają pąków.
Mój Mrs J. Laing co roku łapie mączniaka, ale nie robi to na mnie żadnego wrażenia, on w ogrodzie zostaje, bo takich kwiatów nie ma żadna róża /oczywiście w moim ogrodzie ;:108 /
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
x-ja-a

Post »

daysy pisze:
Jagna
W tym roku też nie cięłam Lainga zbyt mocno, więc zobaczymy co z nim będzie, mam jednak wrażenie, że lepiej go ciąć nisko, bo tez widzę listki na końcach łodyg. Jeśli tak się będzie zachowywał, to część pędów poprzycinam niżej, co najwyżej później zakwitną.
Daysy, ale planujesz skracać jeszcze w tym roku, czy myślisz o następnym?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna teraz będę miała troszkę więcej czasu /długi weekend ;:215 / więc przyjrzę się mu dokładnie, jeśli nadal nie będzie puszczał nic od dołu, to część pędów, tych słabszych oczywiście. jeszcze przytnę. Nic mu się przecież nie stanie, najwyżej te przycięte później zakwitną.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie on puszcza długaśne pędy, to taki wysoki, chudy Mrs Laing :wink:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-ja-a

Post »

Daysula, bo to kobieta (Mrs - czyli Pani - mężatka, z "s" na końcu. Facet to byłby Mr John Laing, a to jest jego żona czyli Pani Johnowa Laing - Mrs John Laing Obrazek Nie odbieraj tego jako pouczanie, ale jestem anglistką i zawodowa poprawność mi się włącza).
Moja też taka wysoka i chuda. Może chce być modelką, ale i tak to nie wypada, żeby tak świeciła gołymi, chudymi nogami na rabacie. Może ja też swoją przytnę, bo chciałabym też, żeby się zagęściła troszkę. Muszę popatrzeć czy puszcza coś od korzenia, jeżeli tak to może jej daruję tego fryzjera :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jagna ;:196 , podobno kobitka, ale dla mnie John zawsze kojarzy się z chłopakiem ;:306 . Nogami jak nogami byle by czym innym nie świeciła :;230 . Przyjmuję Twoją lekcję i przyrzekam poprawę :oops: , chociaż w tym przypadku może być trudno :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
x-ja-a

Post »

Daysy, świetnie to rozumiem. Dla mnie to kobita i już. A przecież są róże, których nazwy płci do końca nie sugerują (np. Bailando) a mimo wszystko jakoś sobie płeć do nich dopisuję (moje Bailando to chłopak i nie mam pojęcia dlaczego :D ) Nazywaj ją jak chcesz, byle zdrowo rosła i pięknie kwitła ;:168
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna ;:215 jak zwał tak zwał, ważne, że jest piękna ....... Róża oczywiście ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tulipany jakie piękne,a szczególnie przykuły moją uwagę strzępiaste,mam ich za mało i wszędzie ich szukam ;:224
Co to za odmiana taka buraczkowa z postrzępionym obrzeżem?
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie cudne tulipany i bratki , cudne ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu :wit

Widziałam Twoje śliczne tulipany, na dzień dzisiejszy mogę tylko przypuszczać jak nazywa się tulipan o którego pytasz ;:131 . Nie mam przy sobie zeszytu z nazwami kupionych tulipanów. Mogę przypuszczać, że jest to Curly Sue, bo na pewno nie Ronaldo.
Postaram się sprawdzić to jutro ;:108
Aniu ale wydaje mi się, że u Ciebie też rośnie podobny.

Karolinko ;:196, Ciebie również witam, nie mogę się doczekać widoków z Twojego zaczarowanego ogrodu ;:108 . Piękną stokrotkową "drogę mleczną" na ziemi już w tym roku widziałam ;:108 . Cuuudna ;:224 , a teraz czekam na te śliczne różane drzewa ;:108

Tulipanki jeszcze nie wszystkie się rozwinęły, Najśmieszniejsze jest to, że widzę tulipany, których w ubiegłym roku nie było, a może zapomniałam ;:224 W sumie nieważne, ważne, że nie zostały zjedzone przez panoszące się gryzonie a wręcz przeciwnie jest ich więcej niż w poprzednim roku.

Obrazek

Dobrej nocki wszystkim życzę, bo jutro czeka mnie nadrobienie wszystkich ogrodowych zaległości :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko ze strzępiastych filetowych tulipanów kupiłam Gorillę i Curly Sue.
Mam jeszcze Ronaldo i Black Parrot, ale one nie są strzępiaste. Niestety nie umiem Ci dokładnie powiedzieć, który jest który, bo w tym roku mam je wszystkie pomieszane, bez ładu i składu ;:131 , ale oba są śliczne ;:108
Lecę do ogrodu, bo jest piękna pogoda i muszę ją wykorzystać w 100%
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dziękuję za odpowiedź,każdy strzępiasty fioletowy i w innych kolorach mi się podoba ;:333
Już mam zapisane Gorilla,cudne ;:333 Ja kupiłam jesienią Huis Ten Bosh,zakochałam się w nich ;:215
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :wit

Po wczorajszej ogrodowej gimnastyce ;:162 :wink: ledwo co żyję, rano nie mogłam ruszyć ani ręką ani nogą. Powoli dochodzę do siebie.
Cieszę się jednak, bo wszystkie rabatki wyczyszczone. Pozostało jeszcze wsadzić rododendrony, ale to już pikuś. Przydałoby się teraz trochę deszczu, bo jest nadal sucho, niby w nocy troszkę pokropiło, ale liczyłam na większe opady.
No dobrze to się troszkę ulitowałam nad sobą a teraz zapraszam na przyjemniejszą część :wink:

Rózyczki rosnące w doniczkach, pod osłoną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już wiosna w ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tolinko
poznajesz? Pięknie się rozrosła przez jeden sezon, nie wiem jednak jak się nazywa ;:185

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda rabata z Nevadą, M.Hilling, R.in Blue, oj zrobiło się gęściutko ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Największy kwiat tulipana

Obrazek

Obrazek

Nie spuszczająca mnie z oczu i wszędzie towarzysząca mi Sara

Obrazek

Miłego dnia życzę :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu śliczny ;:215 :D mam podobny, ale chyba jeszcze nie kwitnie, muszę jednak dopasować nazwę, wówczas Ci napiszę jak się mój nazywa.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, cudna ta wiosna u Ciebie, a towarzysząca Sara ;:333
Pokazuj częściej zdjęcia szerszej perspektywy, bo jest u Ciebie co oglądać. Tyle pięknych roślin, że koniecznie musisz się nimi pochwalić ;:108 A i całkiem niezły sad wypatrzyłam u Ciebie ;:63
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”