Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

slimak900 pisze:Ujęcie ogrodu przed burzą cudne ;:oj ;:138 lubię takie donice duże ;:333 piękne
Tak, ciekawe światło i fajne zdjęcie wyszło ;:108

pela11 pisze:Witaj ,siedzę sobie Moniczko w Twoim ogrodzie i jak zwykle odpoczywam .Piękne masz te biełe żonkile , nie mogę się na nie napatrzyć.Wiśnia wygląda jak młoda dziewczyna na pierwszym balu , cała w zwiewnych tiulach .Szkoda że trzeba się spieszyc z oglądaniem kwitnących magnolii bo tak to krótko trwa .Bratki w koszyczkach wytrzeszczają oczęta ze zdziwienia że tak pięknie u Ciebie w ogrodzie .A ja pozwolisz , po prostu pomilczę bo dobrze mi tu . ;:167
Właśnie wczorajsze przymrozki zniszczyły kwiaty magnolii i już żadna nie kwitnie. No cóż - taka to lubi być wiosna.
Bratki są świetne - bardzo lubię te miniaturki, bo pięknie się sieją, miksują kolory i są naprawdę dekoracyjne. Dzisiaj obsadziłam blaszaną skrzynkę takimi brateczkami i postawiłam przy domku ogrodowym. Mam pełno siewek na rabatach, więc przenoszę do donic i rozkładam po całym ogrodzie, na tarasie, na wszystkich schodach przy domu, w kwietnikach i gdzie tylko się da ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko przykro z powodu strat, magnolie mogły jeszcze cieszyć kwiatami. ;:168 U mnie przymrozków nie było, ale dziś przykryłam siewki wystawione na zewnątrz, bo prognozy niepokojące. ;:202
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Szkoda, że ja nie zrobiłam zdjęć tych sadzonek. To woła o pomstę do nieba
Ale jestem zdziwiona. Kiedyś to był naprawdę bardzo dobry dostawca.
Chyba się zbiesił powodzeniem. Tak to często bywa, jak ktoś się chce na siłę wzbogacić, to potem będzie cierpiał
Ja też już tam więcej nie zamówię.
Jak zwykle miło się spaceruje po Twoim ogrodzie
A zakwitły już te moje iryski?
Czy w ogóle przetrwały?
Iryski póki co zatrzymały kwitnienie, bo było zbyt chłodno. Dzisiaj wyszło ;:3 , więc może jutro pokażą się jakieś kwiaty? ;:224

cyma2704 pisze:Moniczko przykro z powodu strat, magnolie mogły jeszcze cieszyć kwiatami. ;:168 U mnie przymrozków nie było, ale dziś przykryłam siewki wystawione na zewnątrz, bo prognozy niepokojące. ;:202
Pocieszam się, że zaczęły kwitnienie Amanogawy - bardzo je lubię. Piękne pąki sa tez na iryskach pumila ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym tygodniu wsadziłam u siebie właśnie Amanogawę, żałuję, że tak późno na nią wpadłam, bo to idealne drzewko do takich małych ogrodów jak nasz.

Chyba jakiś wysyp w szkółkach tych orlików był, bo w naszym "wsiowym" minicentrum ogrodniczym też były takie same, ale niestety już zdechlaki, a że były dość drogie, a pani nie chciała słyszeć o obniżeniu ceny za nie, to się nie skusiłam :wink: Może to i dobrze, bo zimnica, a wczoraj padał dość intensywnie grad - na szczęście jeszcze czekam z wsadzaniem roślin od Ciebie, bo przy tej pogodzie boję się, że mi pomarzną, a wtedy bym się chyba zapłakała.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

silvarerum pisze:W zeszłym tygodniu wsadziłam u siebie właśnie Amanogawę, żałuję, że tak późno na nią wpadłam, bo to idealne drzewko do takich małych ogrodów jak nasz.

Chyba jakiś wysyp w szkółkach tych orlików był, bo w naszym "wsiowym" minicentrum ogrodniczym też były takie same, ale niestety już zdechlaki, a że były dość drogie, a pani nie chciała słyszeć o obniżeniu ceny za nie, to się nie skusiłam :wink: Może to i dobrze, bo zimnica, a wczoraj padał dość intensywnie grad - na szczęście jeszcze czekam z wsadzaniem roślin od Ciebie, bo przy tej pogodzie boję się, że mi pomarzną, a wtedy bym się chyba zapłakała.
Oj, kochana, dbaj o te ślicznotki - wybrałaś same najładniejsze :wink:
U mnie orliki są po 6-7zł, ale sadzonki bardzo mizerniutkie. Az się boję, czy przetrwają. Własnie dzisiaj obcięłam przekwitające kwiaty na tym pięknym orliku, bo nie chcę, żeby się wysilał na nasiona. Może jakoś się rozrośnie. Póki co ma ten jeden pęd i 3 listki, ale listki zaczęły żółknąć i to mnie martwi ;:222
U mnie ostatnio nocami były mocne przymrozki. Niestety przemarzły wszystkie pąki kwiatowe glicyni na pniu ;:145 ;:145 ;:145 Zapowiadała się tak pięknie, bo miała w tym roku już 16 pąków i to takich dużych. Wczoraj wszystkie wisiały smętnie ;:199
Musimy jeszcze wytrzymać najbliższe 2-3 tygodnie do "Zimnej Zośki" i "ogrodników", a później już luzik ;:113
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, przykro czytać o twoich stratach. Widzę, że ten sezon w wielu ogrodach rozpoczął się bardzo smutno. U nas przymrozków nie było - sypał śnieg, który przed 9 rano całkowicie stopniał. Rośliny początkowo ugięte pod ciężarem wyprostowały się i nie zauważyłam jakiegoś uszczerbku. Z mrozem, rozumiem, jest gorzej..
O orliki się nie martw, to twarde sztuki, potrafią nawet z maleńkiej siewki zbudować piękny krzaczek. A teraz zacznie się istny szał na różne kolory. ostatnio w Lreroy mieli kilka odcieni niebieskiego. Małe sadzonki, ale już kwitnące ;:108
Wracając do szafirków. Tych niebieskich jest chyba zdecydowanie najwięcej. Sama mam 4 odmiany. Jedne z szerokimi liśćmi -zostało ich najmniej, jedne z liśćmi, które wyłażą już na jesień, jedne wychodzące wiosną i jedne jakby pokryte przezroczystym lakierem. Niestety tylko te ostatnie potrafię zidentyfikować - odmiana Blink Blink.
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Alania pisze:
Antooosia pisze:Cześć Moniś.
A ja postanowiłam od początku zagłębić się w Twoją opowieść,niestety...z poprzednich części poznikały zdjęcia.....
Strasznie mi się smutno zrobiło,bo jak zaczęłam czytać o karczowaniu,łapaniu sąsiada i "lisim ogonie"...chciałam zobaczyć Wasz kawał działki....zanim powstał ogród i dom....:(
Postaram się znaleźć jakieś stare zdjęcia i wrzucić, ale nie będzie to łatwe, bo zostały przypadkowo usunięte z karty pamięci. Zobaczę co mi zostało na pendrive.
:wit ;:196
;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nifredil pisze:Monika, przykro czytać o twoich stratach. Widzę, że ten sezon w wielu ogrodach rozpoczął się bardzo smutno. U nas przymrozków nie było - sypał śnieg, który przed 9 rano całkowicie stopniał. Rośliny początkowo ugięte pod ciężarem wyprostowały się i nie zauważyłam jakiegoś uszczerbku. Z mrozem, rozumiem, jest gorzej..
O orliki się nie martw, to twarde sztuki, potrafią nawet z maleńkiej siewki zbudować piękny krzaczek. A teraz zacznie się istny szał na różne kolory. ostatnio w Lreroy mieli kilka odcieni niebieskiego. Małe sadzonki, ale już kwitnące ;:108
Wracając do szafirków. Tych niebieskich jest chyba zdecydowanie najwięcej. Sama mam 4 odmiany. Jedne z szerokimi liśćmi -zostało ich najmniej, jedne z liśćmi, które wyłażą już na jesień, jedne wychodzące wiosną i jedne jakby pokryte przezroczystym lakierem. Niestety tylko te ostatnie potrafię zidentyfikować - odmiana Blink Blink.
Ja chyba nie mam aż takiej determinacji, żeby szukac nazwy szafirków, choć mam kilka ich odmian :oops:
Powiadasz, że w LM sa orliki w różnych odcieniach niebieskiego ;:oj ;:oj ;:oj Chyba muszę się tam wybrać ;:109 Bardzo lubię orliki ;:167
Dzisiaj zakwitł mi nowy, śliczny koronkowy orlik :D

Obrazek
Antooosia pisze:
Alania pisze:
Antooosia pisze:Cześć Moniś.
A ja postanowiłam od początku zagłębić się w Twoją opowieść,niestety...z poprzednich części poznikały zdjęcia.....
Strasznie mi się smutno zrobiło,bo jak zaczęłam czytać o karczowaniu,łapaniu sąsiada i "lisim ogonie"...chciałam zobaczyć Wasz kawał działki....zanim powstał ogród i dom....:(
Postaram się znaleźć jakieś stare zdjęcia i wrzucić, ale nie będzie to łatwe, bo zostały przypadkowo usunięte z karty pamięci. Zobaczę co mi zostało na pendrive.
:wit ;:196
;:196 ;:196 ;:196
jeszcze nie miałam czasu, ale poszukam ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Doszłam do wniosku , że Twój ogród zmaga się z różnymi kłopotami. Najpierw sarny poczyniły szkody a teraz te nieszczesne przymrozki. Szkoda :( . Przymro mi , że pomarzly Ci pąki roślin. W każdym razie Twój ogród i tak jest przepiękny i cudowny i będziemy z pewnością miały jeszcze sporo do podziwiania. Pozdrawiam i życzę by nie było już u Ciebie żadnych kłopotów :wit .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zaczynają kwitnienie kolejne pumilki - cudne, wiosenne akcenty ;:167 ;:167 ;:167
Obrazek

inne dopiero zaczynają
Obrazek

Amanogawa
Obrazek

domek dostał latarenki
Obrazek

Obrazek

inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewelkacha88 pisze:Witaj. Doszłam do wniosku , że Twój ogród zmaga się z różnymi kłopotami. Najpierw sarny poczyniły szkody a teraz te nieszczesne przymrozki. Szkoda :( . Przymro mi , że pomarzly Ci pąki roślin. W każdym razie Twój ogród i tak jest przepiękny i cudowny i będziemy z pewnością miały jeszcze sporo do podziwiania. Pozdrawiam i życzę by nie było już u Ciebie żadnych kłopotów :wit .
Ewelinko - to nie wszystko ;:224
zobacz jaki podagrycznik atakuje nas z każdej strony dookoła ;:222 ;:202 do tego jeszcze jest taka sama masa perzu i nawłocie ;:145 ;:188
Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Monika współczuję atakującego podagrycznika - sama z nim walczę, ale na szczęście w mniejszych ilościach. Perz już prawie wypędziłam za to nie mogę sobie poradzić ze skrzypem :evil:
Piękny domek i cudne latarenki ;:215 Jakie jest przeznaczenie domku?
Wypatrzyłam też przy nim miejsce na ognisko - jak macie je umieszczone głęboko w ziemi i czy robiliście jakiś odpływ, żeby się woda nie zbierała?
Super akcenty wiosenne. Kilka dni temu stałam się posiadaczką Amanogawy :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Monika, nie wiem, który już raz oglądam zdjęcia z twojego ogrodu i nie mogę przestać ;:oj ;:oj ;:oj jestem zachwycona ;:180 domek wygląda prześlicznie, a kącik ze stolikiem i krzesłami jest po prostu magiczny. Zaczarowany ogród ;:167
Ula
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

O matko moja ,ile masz tego podagrycznika .Ja o perzu i skrzypie też coś wiem , bo pozbyć się tego nie mogę . Amanogawa ślicznie kwitnie ,czekam na Royal .Irysami chyba się zarażę .Dostałam jeszcze bratki na targu ,chociaż siewek też mam sporo i mogę trochę porozsadzać .Mam nadzieję że w końcu się ociepli i będziemy cieszyć się ogrodami. Pogody i słonka Ci życzę . ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jol_ka pisze:Monika współczuję atakującego podagrycznika - sama z nim walczę, ale na szczęście w mniejszych ilościach. Perz już prawie wypędziłam za to nie mogę sobie poradzić ze skrzypem :evil:
Piękny domek i cudne latarenki ;:215 Jakie jest przeznaczenie domku?
Wypatrzyłam też przy nim miejsce na ognisko - jak macie je umieszczone głęboko w ziemi i czy robiliście jakiś odpływ, żeby się woda nie zbierała?
Super akcenty wiosenne. Kilka dni temu stałam się posiadaczką Amanogawy :wink:
Jolu, domek służy jako miejsce do przechowywania narzędzi i sprzętów ogrodowych, donic, doniczek itp., ale zimą zmieściły się tam również krzesła, leżaki, fotele ogrodowe, stół, grill i wiele innych rzeczy. Domek to spełnienie moich marzeń - jest wspaniały. Nie wyobrażam już sobie ogrodu bez niego.
Ognisko nie ma odpływu, ponieważ nie ma takiej potrzeby - mamy bardzo przepuszczalny grunt. Całość wpuszczona jest do ziemi naokoło 30cm.
Gratuluje Amanogawy - piękne drzewo ;:333

rikkuu pisze:Monika, nie wiem, który już raz oglądam zdjęcia z twojego ogrodu i nie mogę przestać ;:oj ;:oj ;:oj jestem zachwycona ;:180 domek wygląda prześlicznie, a kącik ze stolikiem i krzesłami jest po prostu magiczny. Zaczarowany ogród ;:167
;:196 dziękuję :wit

pela11 pisze:O matko moja ,ile masz tego podagrycznika .Ja o perzu i skrzypie też coś wiem , bo pozbyć się tego nie mogę . Amanogawa ślicznie kwitnie ,czekam na Royal .Irysami chyba się zarażę .Dostałam jeszcze bratki na targu ,chociaż siewek też mam sporo i mogę trochę porozsadzać .Mam nadzieję że w końcu się ociepli i będziemy cieszyć się ogrodami. Pogody i słonka Ci życzę . ;:3
Zachęcam do posiadania irysków!! To piękne i niezwykle dekoracyjne wiosenne kwiaty ;:167 ;:167 ;:167

Royal Burgundy dla Ciebie ;:168 Dzisiaj zaczęła kwitnienie ;:333
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”