Kawon ( arbuz ) - część 6
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Czym nawozisz swoje arbuzy?? 

- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sugarbaby dwa dni na ciepłym grzejniku i mokrej wacie i śpi
Nasiona miały datę do 2020, mam nadzieję, że jednak ruszy, choć gdzieś znalazłam taką informację, że po 30 godzinach powinny puścić kiełek. Ktoś też podkiełkowuje i czekał dłużej na arbuzy, czy lepiej już dołożyć nasiona?

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Ja też mam same problemy z arbuzem Rosario F1 zasądzone na nowo nasiona puściły korzenie i nasionko ma same białe kropki...... Już nie wiem co z tymi cholernym nasionami jest ... ogrodnik twierdził że na pewno wypala a jak na razie sama klapa już są lepsze te z Brico Marshe.....
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aguss85 Jedne kiełkują na dwa dni po wyłożeniu na wacik inne troszke więcej czasu potrzebują. Najważniejsze by temperatura była optymalna, by ich czasem nie ugotować. Ja przyjmuje zasad że na wacikach są do czasu aż ponad połowa puści kiełek. Później wszystkie do ziemi lądują.
- Aguss85
Dynie i cukinie nie narzekały na ciepło, skiełkowały wcześniej na tym samym grzejniku w tej samej temperaturze prawie w 100%.
Problem w tym, że na żadnym arbuzie jeszcze nie ma kiełka
, ale poczekam trzecią dobę, może coś z nich wyrośnie.
Problem w tym, że na żadnym arbuzie jeszcze nie ma kiełka

Agnieszka
Agnieszka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nasiona kupne są w różnych warunkach przechowywane. Możliwe, że te były przechowywane w ciepłym pomieszczeniu i skorupki nasionek bardziej przeschły, przez co teraz potrzebują więcej czasu by napęcznieć.
Moje kupne nasionka Rosario skiełkowały drugiego dnia w 100% (52/52 ). Natomiast z nasion, wydłubanych z kupnego po 6 dniach (27/30). Cały czas stały na mokrym ręczniku papierowym,w stałej temp. około 23st. Chyba te swoje za bardzo ususzyłam
. Co roku w lipcu kupuję arbuzy na straganie ,z jednego miejsca i sprzedawca twierdzi,że to krajowe (z południa) i właśnie z tych próbuję się czegoś dochować w tym roku. 

Moje kupione w Brico Marshe wyszły wszystkie i ładnie rosły . W tym roku kupiłem u ogrodnika czekałem aż wykielkuja na waciku i do ziemi większość nasion zrobiła się biała i dalej nic... A kolejne jak wyrosną to zaraz rosną wysokie patyki i usychaja...
Wiciu skoro Ci nasionka wykiełkowały to znaczy ,że były w porządku. Może im ziemia nie służy lub za mokro mają i mało światła. Ja w tym roku poszłam na łatwiznę i wszystkie włożyłam do ziemi biedronkowej. Trochę się obawiam jak to będzie. Rosario są w ziemi od niedzieli i na razie jeden pokazał łepek, a te drugie wczoraj przełożyłam do ziemi. Na waciki wszystkie miałam wyłożone w piątek 22. O4. Z ogórkami zrobiłam identycznie, wykiełkowały na drugi dzień i od soboty są w ziemi. Ogórki są dzisiaj wszystkie wzeszłe( też w ziemi biedronkowej).
Telimenka ziemia zwykła uniwersalna z kauflandu i raz były podlane mocniej a stoją na oknie wschodnim... Wszystko ładnie puscilo i tyle problem z arbuzami....Telimenka pisze:Wiciu skoro Ci nasionka wykiełkowały to znaczy ,że były w porządku. Może im ziemia nie służy lub za mokro mają i mało światła. Ja w tym roku poszłam na łatwiznę i wszystkie włożyłam do ziemi biedronkowej. Trochę się obawiam jak to będzie. Rosario są w ziemi od niedzieli i na razie jeden pokazał łepek, a te drugie wczoraj przełożyłam do ziemi. Na waciki wszystkie miałam wyłożone w piątek 22. O4. Z ogórkami zrobiłam identycznie, wykiełkowały na drugi dzień i od soboty są w ziemi. Ogórki są dzisiaj wszystkie wzeszłe( też w ziemi biedronkowej).
- Aguss85
Tereniu ja mam wszystkie dyńki i cukinie w tej biedronkowej ziemi, ktoś pisał że mu w niej ładnie rosną to zaryzykowałam i wyglądają naprawdę w porządku, chyba im posłużyło podłoże. Tylko podkiełkowane kładłam w taki mały dołek i przysypałam dosłownie 3 cm ziemi do siewu, cała reszta półlitrowego kubka jest z ziemią z B. Twoim arbuzom też będzie w niej dobrze
. Moim też, jak wreszcie ruszą nasionka 

Agnieszka
Agnieszka
Aguss85 dam znać co się będzie działo
. A i jeszcze coś. Ale ostrzegam, aby nie czytali tego ludzie o słabych nerwach
. A więc ,(ale nie bierzcie z tego przykładu) posadziłam po (może powinnam o tym napisać dopiero jesienią ,jak się przekonam ,czy to dobry sposób) no bo po 3 arbuzy w każdą doniczkę ulokowałam i tak całą gromadką mam zamiar ich wysadzić do gruntu.

- Aguss85

Arbuzy skiełkowały, do kubków włożyłam jak dynie, po dwa. Tylko cukinie mam pojedynczo. Było mi tak wygodniej, bo mam dla nich skopane i nawiezione takie stanowiska, żeby było łatwiej podlać czy dokarmić, mają za to dwukrotnie większe odstępy między tymi dołkami:

Myślałam też że w ten sposób łatwiej będzie mi je okryć na początek włókniną, jak będą parami. Mam nadzieję, że coś z nich wyrośnie

Agnieszka
Agnieszka
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Telimenko, u mnie się sadzenie po 2 arbuzy obok siebie nie sprawdziło. Melony tak, ale arbuzy są ciut samolubne chyba. Albo żarłoczne.