Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Post »

ejacek pisze:/ ... / choć mój to nie jest jakiś "szlachetny" a dosłowny chwast :!:
- gdybyś zdecydował się na eksmisję tego Twojego "chwasta", chętnie przygarnę :wink: .

- może narażę się "Większości", ale zapewne "Większość" byłaby bardzo "urażona", gdyby "Mniejszość" w tym wątku opiekująca się "innymi" sukulentami - nie kaktusami, nazywała kaktusy w swoim zbiorku "chwastami", nie wyobrażam sobie ;:oj "burzy", po takim wpisie, może nawet groziłoby to "zawieszeniem uczestnictwa" na tym tolerancyjnym Forum ;:306.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

E, chyba nie, przecież wszyscy wiedzą, że takie gadanie to przecież z miłości ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Mieczysławie - miałam wspaniałą lekturę. Moc cudownych kwitnień, wspaniałych wiadomości - i zgadzam się w pełni, że dla miłośników Adenium to powinien być obowiązkowy wątek. Gratuluję takich okazów...Przy okazji tak zapytam, bo (być może nie doczytałam, jeśli tak, to przepraszam) - co to dokładnie za podłoże? Mówiłeś o bazie włókna kokosowego, czy to są tzw. chipsy kokosowe? Ja używałam tego sprasowanego i zupelnie inaczej wygląda, dlatego tak z ciekawości pozwoliłam sobie zapytać. Z góry dziękuję ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieczysławie - ten chwast rośnie już u mnie w niejednej doniczce i jest trudny do wytępienia przez swoje długie korzenie coś na zasadzie perzu . Nie polecam. A rozsiewa się przez nasiona które wystrzeliwane są we wszystkich kierunkach więc mogą zainfekować doniczki które są w pobliżu .
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieczysławie - ten chwast rośnie już u mnie w niejednej doniczce i jest trudny do wytępienia / ... /
- mój poprzedni wpis, potraktowałem jako żart, dla podtrzymania dyskusji :wit . Od początku wiedziałem, że Opiekunowie kaktusów, "inne" rośliny na swoich "kwietnikach" z kaktusami określają mianem chwastów, zapewne jest to ... i trafne określenie. Najważniejsze, że dowiedziałem się dużo dodatkowych "rzeczy" o tym "chwaście", nie tylko z jednych ust, dziękuję ;:180 .
Mieczysław
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko Mieczysławie ja tej rośliny nie nazywam "chwastem" w przenośni czy przekory tylko jest to chwast najprawdziwszy który bywa nie tylko wśród sukulentów ale też w doniczkach z roślinami ogrodowymi w centrach ogrodniczych itp

I kto by pomyslał że chwast doczeka się takiej dysputy :wink:
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ładnie te kwiatuszki Oxalisa carniculata wyglądają, ale tylko na zdjęciu :wink: W zeszłym roku tak mi to zarosło trawnik, że nie obyło się bez ciężkiej chemicznej artylerii ;:224 .
Adenium prezentuje się oczywiście znakomicie ;:oj
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I kto by pomyslał że chwast doczeka się takiej dysputy :wink:
- i że "chwast" może zwiększać domowy dochód, można zarabiać na nim pieniądze ;:306 .
Mieczysław
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Akwelan_2009 pisze: . Od początku wiedziałem, że Opiekunowie kaktusów, "inne" rośliny na swoich "kwietnikach" z kaktusami określają mianem chwastów,.
Dla mnie każda roślina to chwast :wink: . Co by to nie było :wink: Kolega (akurat kaktusiarz :wink: ) mi takie coś wpoił i jakoś tak mi się takie określenie spodobało :wink: Żadem kaktusiarz nie ma nic złego na myśli nazywając sukulenty "chwastami" - przynajmniej takie mam odczucie w tym temacie. Po prostu są gusta i guściki. I każdy rozwija swoją pasję, która w Twoim przypadku osiągnęła w temacie Adenium mistrzostwo. :wink: :idea: Zanim zabrałem się za wysiew Adenium przewertowałem Twój wątek od "deski do deski" i dzięki temu wynik był zadowalający.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za przemiłą dyskusję, na temat "chwastów", tz. co jest, a co nie jest "chwastem" wśród naszych pupilków. Po dyskusji dochodzę do wniosku, że: "... każda sroczka, swój ogonek chwali ... " - czyli , nasz punkt "widzenia", zależy od miejsca "siedzenia", zgodnie z naszym popularnym powiedzeniem ;:306 .
Zanim zabrałem się za wysiew Adenium przewertowałem Twój wątek od "deski do deski" i dzięki temu wynik był zadowalający.
- miło mi, że udaje się rozpropagować i "namówić" do opieki nad Adenium Uczestników tego Forum. Proponuję zerknąć na taki sposób eksponowania swoich roślin, może będą to podpowiedzi nie tylko dla ekspozycji Adenium:

dla cierpliwych, wytrwałych i mających sporo wolnego miejsca, oryginalne kompozycje roślin w nietypowych "doniczkach":

- fotka do zobaczenia tutaj: https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=57B2CF74
- fotka do zobaczenia tutaj: https://www.facebook.com/PedraVivaminij ... =3&theater
- fotka do zobaczenia tutaj: https://www.facebook.com/PedraVivaminij ... =3&theater

- ;:215 piękne kompozycje, godne do naśladowania.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Patrzę na te fotki przyznam z mieszanymi uczuciami. No bo z jednej strony ładne bonsai, kwitnące... Ale ewidentnie "męczone", nienaturalne.
Nie, zdecydowanie wolę naturalnie rosnące rośliny, takie choćby jakie Ty pokazujesz. Są dla mnie zdecydowanie ładniejsze. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ewidentnie "męczone", nienaturalne.
- przeglądałem dość sporą ilość fotek z tak uprawianymi roślinami i z tych fotek, nie mogę wywnioskować jaka jest pojemność - w jakiej ilość podłoża są posadzone rośliny. Tej wielkości Adenium, zapewne ma bardzo rozbudowany system korzeniowy, więc "doniczka" musi być dość obszerna, żeby pomieścić korzenie, jak również podłoże, bez którego rośliny nie będą tak wzorowo rozrośnięte i obficie kwitnąć. W podobnych donicach, są kompozycje z rosnącymi kaktusami i innymi sukulentami.
Trudno mi wnioskować czy takie zestawienie roślin w poszczególnych kompozycjach ma sens czy to tylko kompozycja dekoracyjna na krótki czas. Adenium raczej w takich doniczkach może rosnąć (moje rosną w niewielkich doniczkach), nawet przez dłuższy czas, pod warunkiem niezbyt obfitego dokarmiania, chociaż Tajlandczycy swoje "ogromne" okazy uprawiają w niezbyt dużych donicach w porównaniu z wielkością rośliny.
Mieczysław
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiadomo czy ci Tajlandczycy nie podpędzają swoich roślin np bezpośrednio w gruncie jeśli dorastają do ogromnych rozmiarów a potem są po prostu przycinane korzenie i sadzone w pojemnikach :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Te adenia są chyba tak specjalnie eksponowane w tych kamieniach,by zwiększyć ich popularność i sprzedaż.
Pewnie są to jakieś eksponaty wystawowe.
A czy się wszystkim podoba ... ? Są jednak i tacy co zapłacą za takie ' cuda 'spore pieniądze,
a po roku lub dwóch i tak im to ' cudo ' padnie.Ale przez ten rok będą się tym ' cudem ' chwalić.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ejacek pisze:Nie wiadomo czy ci Tajlandczycy nie podpędzają swoich roślin np bezpośrednio w gruncie jeśli dorastają do ogromnych rozmiarów a potem są po prostu przycinane korzenie i sadzone w pojemnikach
- obejrzałem sporą ilość filmów na ten temat i dochodzę do wniosku, że uprawa Adenium w Tajlandii, to taki "narodowy sport" - przekazywany z przysłowiowego "ojca na syna". Adenium pod ich opieką rosną jak na drożdżach. Podejrzewam, że maja dopracowany "jakiś nawóz", który wraz z idealnymi warunkami atmosferycznymi - klimatycznymi - który powoduje, że ich rośliny wyglądają tak jak wyglądają - są ;:215. Druga sprawa, mają wieloletnie doświadczenie w uprawie tych roślin, jest to ich duma narodowa.
maryjan13 pisze:A czy się wszystkim podoba ... ?
- Marian masz bardzo dużo racji w tym co napisałeś. Te eksponaty to coś takiego, jak "katowanie" roślin, które w naturalnych warunkach osiągają bardzo duże rozmiary, do wielkości "mini" - form bonsai.
Osobiście wolę jak roślinie stworzymy chociaż minimum warunków, do "normalnego naturalnego wzrostu.
Wśród moich roślin, coraz więcej pokazuje lub będzie pokazywać kwiaty w najbliższym czasie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- stopniowo dokonuję "selekcji" - wyboru roślin, które na pewno u mnie zostaną, a które chociaż przyznam z ogromnym żalem, będę musiał "pożegnać", niech ... idą w świat. Po ponad sześciu wspólnie spędzonych latach, naprawdę ciężko będzie się rozstać :( , ale jeszcze przez lato, nacieszę się widokiem moich podopiecznych. Rośliny, które uratowałem z ciężkich - trudnych opresji, na 100% u mnie zostaną.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”