U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Aneta, bool, Monika, Janek, dziękuję bardzo ;:180
Nymph, dziękuję bardzo :) Miltoniopsis, hmm? rzeczywiście, jakby się uprzeć, to kwiat nawet podobny :D
Ewa, dziękuję bardzo :). Nad efektownością chyba będę musiała popracować, bo widać wszystkie sznurki? Natomiast z kaktusami jest tak, że technicznie rzecz biorąc, mniej więcej jednoczesne kwitnienie byłoby możliwe, gdyby mieć kolekcję tylko jednego rodzaju. Ja natomiast mam taki mix wszystkiego, więc jeden sobie lubi zakwitnąć wiosną, inny latem, a niektóre się odzywają dopiero późną jesienią. Ale dzięki temu mogę się cieszyć widokiem kwiatów przez cały sezon ;:108
Pati, mam zamiar mandarynki poprowadzić tak jak moje cytrynki, czyli mniej więcej na ?chupa chups? (zimą zrzuciły trochę liści, więc nie są takie kuliste, jakbym chciała):
Obrazek

Prawdopodobnie przytnę mandarynkom czubki, kiedy będą miały około 10-15cm wysokości.

Pogoda jest okropna. Jednego dnia deszcz, słońce i tęcza:
Obrazek

A dwa dni później niezapowiedziany przymrozek. Aż przykryłam kaktusy na balkonie. Co prawda wyznacznikiem atmosfery na balkonie jest dla mnie dalia, która nie jest osłonięta i nie zmarzła mimo chłodnych nocy, ale jednak jestem zaniepokojona. Dwa krzaczki pomidorów stojące pod ścianą też nie zmarzły. Mam nadzieję, że nie będzie kaktusowej katastrofy.
Niestety, nie wszystko da się uchronić przed przymrozkami. Znajomym pomarzły na polu ziemniaki, zmarzły pomidory trzymane w folii, seler i sałaty. Sąsiadom strzeliły świeżo wystawione na zewnątrz fuksje. A tu już maj nadchodzi. Kto to widział, żeby w prawie-maju pogoda była tak przewrotna? ;:14

W domu odrobinkę lepiej, chociaż też dziwne rzeczy się dzieją. Pochwalę się troszeczkę.

Najpierw kroton, który zaczął sobie puszczać liście. O dziwo, już dawno nowy liść nie był tak wybarwiony jak ten.
Obrazek

Ucieszyły mnie fiołeczki. Liście przyjęły się i pojawiły się małe listeczki.
Obrazek

W Storczykowie (kozy kują :wink:) mam dziwaka. Poniższy delikwent wypuścił sobie nowy pęd. I sobie rośnie? w bok. I to wcale nie w ten bok, z którego pada światło, nie? Do ściany sobie pędzik rósł, zanim go przy podlewaniu nie zauważyłam. Może chciał się do drugiego pokoju przebić, nie wiem ;:224 W każdym razie, po obróceniu go do światła nadal pędzi w bok.
Obrazek

Żeby było coś kolorowego, pokusiłam się o taką fantazję obecnie kwitnących storczyków (konkretnie Phalenopsisów). Te za nic sobie mają dziwną pogodę.
Obrazek

Paradoksalnie, tegoroczne nabytki w ogóle nie są zgodne z moimi głównymi zainteresowaniami. Były oplątwy, potem ceropegie, fiołek, jakiś storczyk się przy okazji przyplątał? Teraz mam dodatkowo:
-dwa skrętniki, które będą się ze mną męczyć, aż się ich nauczę, bo to moje początki z nimi,
-dwa liście Epiphyllum - znowu przez tą Panią, przez którą mi się ceropegii zachciało? Agnieszka ma zły wpływ na mnie? ;:306 ,
-nową azalię - niestety starą azalię niechcący ukatrupiłam :oops:,
-małą fuksję ? nie wyszło mi kiedyś z dużą, postanowiłam się nauczyć obsługi fuksji na małym egzemplarzu.
I jeszcze czekam na dodatkowe cebule lilii.
Przydałoby się jeszcze coś niebieskiego, bo mój wysiany żeniszek jeszcze mały, a lobelia jeszcze mniejsza ;:224

Część moich tegorocznych nabytków, głównie parapetowych:
Obrazek

I nie będę obiecywać, że w tym roku nic już więcej nie kupię (chociaż budżet roślinkowy się kończy, a gdzie tu jeszcze zakupy kaktusowe? ;:173 ) Te obietnice obracają się przeciwko mnie ? po każdym ostatnim nabytku przychodzą dwa następne... ;:204
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko piękne storczyki choć to nie moja bajka, to jednak lubię je podziwiać bo...są piękne ;:oj
Te cytrynki to ile wiosen mają :?: ja niedawno doczekałam się mojej i chcę wiedzieć ile jej czasu zajmie by tak podrosnąć... :D
Nabytki superowe...bardzo ładne otwarcie sezonu ...przydałoby się jeszcze kilka Epi i Ceropegii ;:306
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj! Ta pogoda jest bardzo przewrotna. U nas przymrozki cały czas a dziś nie wiem ile było, ale liście roślin dziś jakby dostały większego kopa. Nowości bardzo ciekawe i piękne kwitnienia storczyków. Ja osobiście też lubię eksperymentować z kwiatami. Skrętnika męczę od tamtego roku w tym mam nowe. Czy damy radę zobaczymy :wit
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Gratuluję nowych nabytków ;:333 - i po co było obiecywać-" nie kupię" :;230 ? Sama widzisz, ile to radochy. Epikaktusy niestety i mnie kuszą, jak na razie pozostaję niewzruszona z moim jednym, a właściwie dwoma. Niestety, ale one potrzebują dużo miejsca. Z Twoich cytrynek i mandarynek będą ładne chupsy,
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

brombiel pisze:Te cytrynki to ile wiosen mają :?:
Czwarty rok im leci - wysiałam w styczniu 2013 roku.
brombiel pisze:przydałoby się jeszcze kilka Epi i Ceropegii ;:306
Epi i ceropegie mają u mnie okres próbny, jak podejmą współpracę i zakwitną, to wtedy się zastanowię ;:198 . A jedną ceropegię chyba ostatnio podlałam zbyt szczodrze :oops: Mam nadzieję, że nie padnie.

Halinko, dziękuję bardzo, mam nadzieję, że poradzimy sobie ze skrętnikami ;:173

Basiu, ja właśnie zdecydowałam się na epi tylko dlatego, że kiedyś miałam jednego liścia i ukatrupiłam. Pewnie nie będę zbierać nowych liści, chyba, że coś mi padnie - a teraz paść nie może, bo mnie Agnieszka będzie siekierą goniła :pogon :;230 Wszystkie te nowe nabytki, ceropegie, epi, skrętniki, itd., to są roślinki na tzw. spróbowanie i nie będzie ich u mnie dużo, chyba, że mnie wciągną tak, jak lata temu wciągnęły mnie kaktusy :wink: .
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 one zakwitną za jakieś minimum trzy lata, jak nie lepiej...przez tak długi okres próbowania to nazbiera Ci się tego tałatajstwa oj nazbiera :;230 :;230 na próbę oczywiście ;:224
Którą ceropegie tak szczodrze podlałaś :?: bo u mnie na ten przykład...wszystkie rosną tylko fuska odmawia współpracy ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, że tak zaraz to one kwiatków nie puszczą, żeby nie było ;:306
To oczywiste, że nazbiera mi się wszelkiego dobra do próbowania - u mnie ciągle cos się zbiera, wpuść mnie tylko do marketu ze stoiskiem kwiatowym... :twisted:
A troszkę za dużo wody dałam C. sandersonii. Zmarszczyła troszkę liście, na razie szczęśliwie innych objawów nie ma. Za to C. denticulata ssp. brownii wypuściła nową parę listków :tan
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sandersonii podlewam raz na tydzień... tyle czasu schnie jej ziemia...ona jedyna z ceropegii jest w ziemi, przyszła w doniczce z ziemią i tak została...bo cały czas kwitnie...niedługo rok będzie ;:138
Nie miałam takich objawów jak marszczenie listków...ona ma dość mięsiste liście, bo wodę w nich zbiera...więc jak się marszczą to chyba nie nadmiar, a brak wody...hmmm...nie wiem, ekspertem to ja nie jestem...jak mówisz, że podlałaś ją szczodrze to wystaw na słońce, szybciej ziemia się wysuszy - przecież to rośliny z Afryki - susza im nie straszna, pora deszczowa też :D
No cieszysz się nowymi listkami...a gdzie zdjęcia :?: no nie żałuj kobieto ładnych widoków ;:oj
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie moja sandersonii absolutnym przypadkiem dostała wody w odstępie dwóch dni i się pomarszczyła. Ale teraz stoi na słoneczku, podsuszę ją troszkę i może mi wybaczy moją nieuwagę.
brombiel pisze:No cieszysz się nowymi listkami...a gdzie zdjęcia :?:
No bo... kto by tam chciał wszystkie listki na ceropegii liczyć, żeby stwierdzić, że faktycznie ma dwa więcej? ;:306
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No może ktoś by się znalazł... wystarczy podpatrzeć wątek takiej...hmm jak jej tam było :?: brombiel...ta to jak wariatka...co listek to zdjęcie ;:306
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A, no to dla tej jednej wariatki zdjęcie porównawcze, licz sobie te listeczki ;:306
Zdjęcie świeżo po zakupie i zdjęcie dzisiejsze:

Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sporo już urosła...z tego co naliczyłam...to nie tylko jedna para listków :;230 :;230
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

To i ja policzyłam, ile to liści przybyło :lol: . Ceropegie trzymasz na balkonie, czy w domu?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Pięknie rośnie i bez liczenia można zauważyć jak ślicznie podrosło. :tan
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ceropegie trzymam póki co w domu, właśnie zastanawiam się, czy można je latem wystawić na zewnątrz. Przeczytałam różne opinie na ten temat i w sumie nie wiem. Jeden twierdzi, że można, jeden, że nie... I bądź tu mądry ;:131
Ale mogę zameldować, że liście C. sandersonii powoli twardnieją, czyli chyba będzie żyła ;:170
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”