Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw

Post »

Strach patrzeć na prognozę pogody. :evil:
Spotkałam po południu znajomą, której mróz poprzedniej nocy unicestwił posadzoną kilka dni temu rozsadę kwiatów.
Nietęgą miała minę.

Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak ma być o 3 w nocy ;:202

Obrazek
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Niestety pogoda nie rozpieszcza, u mnie rano o 6 wczoraj i przedwczoraj -5, dziś było -1 jak wstałam, orzech zmarzł, brzoskwinie też, buraczki, pietruszka, sałata cały czas przykryte fizeliną, marchewka nie okryta może jakoś przeżyje, rzodkiewce pożółkły liście. Dziś nawet rozsad nie wynoszę na dwór, strasznie zimno. :? :(
Pozdrawiam ;)
agnesa700
100p
100p
Od: 22 cze 2015, o 06:00

wysuszone sadzonki dyni

Post »

Ratunku!
Jestem świeżym tegorocznym "ogrodnikiem". Wysiałam już melony (przeczytałam prawie całe forum na ten temat), ogórki (jestem w trakcie czytania wpisów z 2014r.) no i wysiałam dynie... (nie przeczytałam jeszcze nic bo nie zdążyłam)
ok. dwóch tyg. leżały na wilgotnych wacikach bez jakichkolwiek efektów. W końcu stwierdziłam, że zanim je wyrzucę (bo zaczęły śmierdzieć :shock: ) włożę je do kubeczków z ziemią. Po doświadczeniach z melonami (które bardzo szybko wybiegły) nasypałam ziemi tylko do połowy kubeczków. Następnego dnia, czyli wczoraj prawie we wszystkich kubeczkach coś się zaczęło dziać. Wieczorem część liścieni była już na wierzchu. Dzisiaj po powrocie z pracy dwie największe sztuki wyglądały na mocno wysuszone(mimo wilgotnej ziemi). Nic dziwnego bo bardzo urosły. Potrzebuję kilku wskazówek na dzień dobry, bo zanim przeczytam całe forum to mi dynie padną :(
Jak duże mają być doniczki, do których powinnam je wsadzić. Ile wsypać do nich ziemi (do połowy czy do pełna) i czy od razu im coś podsypać. Dodam , że stały w temperaturze pokojowej, ziemia do wysiewu, a kubeczki w których są mają ok 130ml
Obrazek
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Na tym zdjęciu dobrze widać, że kubki są ewidentnie za małe. Ledwo dynie wykiełkowały a już przerosły ziemię w pojemnikach. 130 ml to moim zdaniem nawet dla melonów za mało, a co dopiero dla dyń. Jak najszybciej delikatnie przesadż do więszych. Ja do dyń używam doniczek o średnicy 12 cm.
I jeszcze jedno. Ziemia wygląda na mocno wilgotną. Czy te pojemniki mają otwory. Może korzenie duszą się z braku powietrza.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prognoza na dzisiejszą noc .Godzina 3.00 .

Obrazek
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

Co za masakra z tą pogodą :(
Kalo, a czy widać co będzie w weekend ? wyjeżdzam na 3 dni i zastanawiam czy rozsadę zostawić w domu czy cos może być na balkonie.
Kryss
50p
50p
Od: 26 mar 2016, o 18:09

Woda z kiełkownicy.

Post »

Witam. Czy woda która posłużyła do przelania kiełków w kiełkownicy może służyć (jako nawóz) do podlewania warzywek w domowej rozsadzie?
Pozdrawiam
Krystian
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

LaKamila pisze:Co za masakra z tą pogodą :(
Kalo, a czy widać co będzie w weekend ? wyjeżdzam na 3 dni i zastanawiam czy rozsadę zostawić w domu czy cos może być na balkonie.
Nie wiem z jakiego portalu korzysta kaLo, ale polecam http://www.meteo.pl i http://www.mapy.meteo.pl . U Ciebie temperatury nocne nie powinny spaść poniżej 6-8C :)
agnesa700
100p
100p
Od: 22 cze 2015, o 06:00

Post »

Liście były mocno wysuszone dlatego je porządnie podlałam. Otworki oczywiście były. Już przesadziłam. Czy należy je jeszcze jakoś zasilić?
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Tak małejrozsady się nie nawozi. Jeżeli użyłaś kupnego podłoża, to zwykle one mają startową dawkę nawozu.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podawałem link 24 kwietnia.Jak widać nie wzbudził zainteresowania. :roll: .Polecany jako b. wiarygodny na forach winiarskich.
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

KaLo, już znalazłam ;:196

http://www.meteo.pl/php/meteorogram_lis ... e=Warszawa

Myślisz że mogę zostawić pomidory na balkonie na 3 dni (sobota - poniedziałek)? Czy lepiej w domu im będzie ?
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

kaLo pisze:Podawałem link 24 kwietnia.Jak widać nie wzbudził zainteresowania. :roll: .Polecany jako b. wiarygodny na forach winiarskich.
Mojego mógł nie wzbudzić (i dlatego nie zapamiętałam) bo korzystam z tego portalu od lat. A z długoterminowych prognoz dosyć dobre jest http://www.accuweather.com .

U mnie dzisiaj - i przez najbliższe cztery dni - temperatura na słońcu dochodzi do 25-30C, i jest niemal bezwietrznie. Wszystkie roślinki powędrowały na słońce. Jutro planowana budowa foliaka, a docelowo wszystko w nim wyląduje 8. maja. Chyba że prognozy się zmienią i jeszcze zapowiedzą przymrozki.
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Kontakt:

Post »

U mnie też się grzeją na słońcu. Przepikowałam dynie bo poprzerastały papierowe doniczki :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”