Mój ci on część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Mój ci on część 3

Post »

Napisałam tylko dlatego że pamiętam, pisałaś w ubiegły sezonie że brakuje Ci czasu na pielęgnowanie ogrodu...wszystko szybko przerastało chwastami.
Doskonale wiem ile pracy wymagają rabaty mieszane, z jednego końca kończy się odchwaszczać...z drugiego pokazują się od nowa. Trzeba się opracować, ale widok kwitnących kwiatów rekompensuje wszystko ;:215
W torfie jeśli są nasiona chwastów, łatwo jest sprawdzić...z samego rana jak jest rosa, trzeba spojrzeć na rabaty pod słonko...widać wtedy nawet milimetrowe chwasty. Taki przegląd robię w warzywniku...widać że też jest już co dobrego, potrzebny jest jeden słoneczny dzień...wczesne zruszenie ziemi likwiduje mini chwasty...nie trzeba nic wynosić. Sosenka wygląda na wąsko kolumnową, chyba powstaje nowy zakątek :?:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, tak.....znam te kawowe przypadłości...... :;230
Wiesz, że na fotkach reklamowych zawsze wszystko wygląda na olbrzymie.
Dereń najpierw musi dorosnąć co potrwa kilka lat a potem się okaże czy to ten dereń, jako że odmian jest mnóstwo.
Największe owoce derenia jakie widziałam na żywo miały około 1 cm , ale nie należały do drzewa specjalnie zadbanego.
Więc może urosną i większe jeśli to będzie jakaś odmiana hodowana pod tym kątem.
Masz linka, w którym jest trochę o nim informacji.
http://www.leroymerlin.pl/porady/ogrod/ ... l1496.html
Śliczne te maleństwa na i pod kamykami. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Mirko jeśli masz odmianę derenia to powinna być o tym informacja na kartonie. Derenie odmianowe są drogie.
Pierwsze słyszę że powojniki raczy się kwaśnym torfem. Chyba Twoja kuzynka nie bywa na forum :lol: ?
Rojniki w kamiennej donicy fajnie wyglądają :) Ciekawe co wyrośnie z sosenki. Gęsiówka przewieszona przez murek :D
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

W nocy był mróz,pochowałam róże w donicach,hortensję ogrodową i kwiaty(wyleciała mi z głowy nazwa).Mam mnóstwo tulipanów,większość czerwonych.Późnym popołudniem poszłam z aparatem na wypadek,gdybym już ich nie miała oglądać.Po mroźnej nocy wyglądały dziwacznie,płatki rozłożone,jak w upale,ale wróciły do normy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przepraszam za jakość zdjęć,była już szarówka.W tulipanach są też późniejsze odmiany,dobrze,że kwitnienie się rozłoży. Susza.Kupiłam zraszacz do podlewania,tylko bardzo cieknie na tych złaczkach.Wszystko takie prowizoryczne :roll:
Aniu pusto przy sosence,bo przesadziłam jesienne marcinki,bałam się,że zasłonią ją.Uzupełnię tam jednorocznymi. Chyba nie obudzi się po zimie wierzba smocza od ciebie :( Ale jeszcze czekam.
Grażynko wiesz,że ogrodnik jest cierpliwy.Jak chce mieć dereniówkę,to poczeka :wink:
Olu to nie donica.Znalazłam kamień w kształcie serca i nie mogłam nie dać mu miejscówki w ogrodzie. :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Te fiołeczki gdziekolwiek przycupną wszędzie pasują . Same wybierają sobie miejsce :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapomniałam nazwy tych kwiatów ;:131

Obrazek

Obrazek
Pokazałam właśnie moje ostatnie zakupy ;:oj

Obrazek
Ach,jeszcze to :D

Obrazek
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć, Miriamku!
Zraszacz popieram, jest bardzo fajny i wydajny. Jak dopasujesz złączki, żeby nie przepuszczały, będziesz miała z niego pożytek. Kiedy nie miałam róż, które, jak wiadomo, nie lubią polewania po liściach, używałam taki.
Tulipanów masz sporo, a czemu tyle czerwonych? Sadziłaś takie czy przeszły metamorfozę ;:218?
W zieleni ten kolor nawet mnie nie razi, choć czerwonego w ogrodzie nie lubię...
Nowy kwiatek to, na moje oko, heliotrop.

Pozdrawiam cieplutko, choć zimno u nas jak diabli.
;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Święte słowa Miruś. ;:215
Poczekamy na lepsze czasy i pogodę i się doczekamy. :uszy
Ty dereniówki a ja moich wymarzonych róż i liliowców.
Na twoich zdjęciach widać że te najstarsze odmiany tulipanów nawet w monochromatycznym wymiarze wyglądają pięknie. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie,skąd ja ich tyle mam,przecież nie kupowałam tak głupio ciągle takich samych :? Rozmnożyły się chyba :roll: Te nowe,odmianowe są takie kapryśne,a te niezawodne.
Jak ty ładnie Grażynko nazwałaś te moje kaprawe zdjęcia ;:173
Jagódko te złączki odbierają mi zdrowie i szarpią nerwy.To wszystko takie mało solidne,leje się,cieknie... ;:222 Tak,heliotrop ;:108 Doszło mi sporo zmarszczek od wytężania umysłu,bo chciałam dziewczynom w pracy powiedzieć,co kupiłam i nic ;:209 U nas pada wreszcie.Delikatny,ale taki jest najlepszy na wysuszoną ziemię.
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miruś co Ty pleciesz...... jakie kaprawe ;:14 .......toż to foty jak się patrzy.
Ja tam nic kaprawego nie widzę.
Same śliczności roślinne i niezłe zakupy. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Mirko, ostatnie zakupy świetne...obok cyprysików też nie przechodzę obojętnie, znasz nazwę tego kolumnowego :?: Jakie jednoroczne rośliny planujesz posadzić przy iglaku :?:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Tak Mirko widzę że to głaz. Ciekawe jak udało Ci się go sprowadzić. Miałam kiedyś podobnego jałowca płożącego o złotych igłach, ale dość szybko mi zniknął z oczu. Fajna alejka z bukszpanu :) Na tę chwilę jest chyba jeszcze za zimno by heliotrop mógł stać poza ciepłym pomieszczeniem.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko,Aniu,Olu,jak miło,że wpadacie ;:196 Wątek drętwo się toczy,zaniedbuję forum z braku czasu.Nawet nie mam czasu pochwalić się nowymi zakupami.Mimo suszy ciągle coś dokupuję,mam nadzieję,że większość przetrwa,przyjmie się.
Aniu następnym razem napiszę ci nazwę tego kolumnowego cyprysika,ale chyba tuja tam było napisane ;:131 Nie zapisuję systematycznie w zeszycie,ale mam na doniczkach,nadrobię.
Kupiłam ciekawego jałowca,nie znam nazwy,po prostu jałowiec.
Obrazek
Kupiłam też bardzo tanio obficie obsypaną owocami świdośliwę.

Obrazek
oraz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zimie nie obudziła mi się lespedeza,ale prawdopodobnie przyłożyłam do tego rękę za mało podlewając.Może jeszcze od korzenia odbije jak dopoję ją ;:131 ? Jak cieszą oznaki życia na roślinach,które przekreśliłam;suchodrzew,jasminum Stephanense,a już sekator szykowałam ;:202
Jak to będzie z zimną Zośką,macie jakieś pewne newsy,bo posadziłam pomidory i paprykę.
Ogród kipi.Przekwitają tulipany,ale ciągle coś zakwita.Nie mam samych czerwonych tulipanów ;:185 :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój ci on cz. 3
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swoim zapachem zmusza do zwrócenia uwagi kalina.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Widziałam kiedyś w katalogu jabłoń rodzącą jabłka przy samym pniu.Zaczęłam się bawić z moimi i chyba w tym roku doczekam się efektu ;:oj

Obrazek
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :) :) :) z nostalgią przeszlam spacerkiem po twoim pięknym ogrodzie ...a ile razy w swoim patrzę na pewną piwonię - myślę o Tobie ciepło :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak miło cię tu spotkać ;:196 Mam zaległości na forum,przyjdzie czas,nadrobię.Cieszę się,że ty wróciłaś ;:oj
Spacerując po ogrodzie zauważam,że przekwitają kwiaty a ja nie zdążyłam zrobić im zdjęcia ;:131
Mój ci on cz. 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”