Jakie odmiany jabłoni są najlepiej opłacane??
-
- 50p
- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie odmiany jabłoni są najlepiej opłacane??
Witam,
jakie teraz odmiany jabłoni są najbardziej opłacalne(w tym roku to nic nie jest oplacalne przy takich cenach)??
pozdr
bartusiiiek
jakie teraz odmiany jabłoni są najbardziej opłacalne(w tym roku to nic nie jest oplacalne przy takich cenach)??
pozdr
bartusiiiek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najbardziej opłacalne są dla mnie antonówki i szare renety, bo uwielbiam sok "wyciskany" sokowirówką właśnie z tych owoców
:P
O co dokładnie pytasz? O sad przydomowy (dwa-trzy drzewa), czy o sad wielkotowarowy (kilka-kilkanaście hektarów jabłonek)?

O co dokładnie pytasz? O sad przydomowy (dwa-trzy drzewa), czy o sad wielkotowarowy (kilka-kilkanaście hektarów jabłonek)?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 50p
Witam.
Przychylam się do uwagi Pomologa -pytania o sad towarowy-nie to forum.
Ale odpowiem Ci tu tak jak bym napisał tam.Najbardziej opłacalna odmiana jabłoni to ta , na owoce której masz klienta,który zapłaci Ci cenę gwarantującą zysk-przy plonie i jakości jaką będziesz w stanie osiągnąć.Np teoretycznie bardzo opłacalna jest odmiana Golden Delicjous(lub pochodne).Sprzedaż na eksport bezproblemowa, po dobrej cenie.Ale ilu sadowników umie wyprodukować 30-40 ton Goldena wysokiej jakości,dobrze go zebrać,przechować i przygotować do sprzedaży...póki co nie wielu.A Ty będziesz w stanie to zrobić?Tak- sadzisz,nie-nie sadzisz.Niby proste....niby.Te same analizy można prowadzić na temat większości odmian.
Dodatkowym utrudnieniem jest fakt-kompletnej nieprzewidywalności naszego(owocowego) rynku,za 3-4 lata sytuacja może się diametralnie różnić.
Dobór odmiany to obecnie najtrudniejsza decyzja wielu sadowników.
Pozdrawiam,Krzyś.
Przychylam się do uwagi Pomologa -pytania o sad towarowy-nie to forum.
Ale odpowiem Ci tu tak jak bym napisał tam.Najbardziej opłacalna odmiana jabłoni to ta , na owoce której masz klienta,który zapłaci Ci cenę gwarantującą zysk-przy plonie i jakości jaką będziesz w stanie osiągnąć.Np teoretycznie bardzo opłacalna jest odmiana Golden Delicjous(lub pochodne).Sprzedaż na eksport bezproblemowa, po dobrej cenie.Ale ilu sadowników umie wyprodukować 30-40 ton Goldena wysokiej jakości,dobrze go zebrać,przechować i przygotować do sprzedaży...póki co nie wielu.A Ty będziesz w stanie to zrobić?Tak- sadzisz,nie-nie sadzisz.Niby proste....niby.Te same analizy można prowadzić na temat większości odmian.
Dodatkowym utrudnieniem jest fakt-kompletnej nieprzewidywalności naszego(owocowego) rynku,za 3-4 lata sytuacja może się diametralnie różnić.
Dobór odmiany to obecnie najtrudniejsza decyzja wielu sadowników.
Pozdrawiam,Krzyś.
-
- 50p
-
- 50p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Nie powinno być problemów z przechowaniem owoców tej odmiany - tym bardziej, ze jak piszesz sama je zebrałaś. Gorzej oczywiście z przechowywaniem owoców kupionych gdzieś na targu ("swoje już przeszły"maakita pisze:To Szampiona ciężko jest przechowywać? W tym roku kupiłam go sobie do przydomowego ogródka i myślałam, że po zbiorze poleżą trochę w piwnicy.

Pozdrawiam serdecznie