Jakie odmiany jabłoni są najlepiej opłacane??

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
bartusiiiek
50p
50p
Od: 3 gru 2007, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jakie odmiany jabłoni są najlepiej opłacane??

Post »

Witam,

jakie teraz odmiany jabłoni są najbardziej opłacalne(w tym roku to nic nie jest oplacalne przy takich cenach)??

pozdr

bartusiiiek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najbardziej opłacalne są dla mnie antonówki i szare renety, bo uwielbiam sok "wyciskany" sokowirówką właśnie z tych owoców :roll: :P :lol:

O co dokładnie pytasz? O sad przydomowy (dwa-trzy drzewa), czy o sad wielkotowarowy (kilka-kilkanaście hektarów jabłonek)?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
bartusiiiek
50p
50p

Post »

O sad wielkotowarowy... Chaciałbym jakies propozycje, bo oebcnie zastanawiam się nad Golden Delicion Rangers, Champion(Sampion), ewentualnie nad Jonagoldem i jego sportami;-)
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

To akurat nie to forum :P Ale skoro już pytasz tutaj - w tym roku "bum" jest na mutację Jonagolda o nazwie 'Red Jonaprince'...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z mojego, konsumenckiego doświadczenia stawiałbym na Champion. Tej odmiany brakuje ciągle w sprzedaży. Do tego trzeba jednak mieć przechowalnię.
Mietek.
cx

Post »

Witam.
Przychylam się do uwagi Pomologa -pytania o sad towarowy-nie to forum.
Ale odpowiem Ci tu tak jak bym napisał tam.Najbardziej opłacalna odmiana jabłoni to ta , na owoce której masz klienta,który zapłaci Ci cenę gwarantującą zysk-przy plonie i jakości jaką będziesz w stanie osiągnąć.Np teoretycznie bardzo opłacalna jest odmiana Golden Delicjous(lub pochodne).Sprzedaż na eksport bezproblemowa, po dobrej cenie.Ale ilu sadowników umie wyprodukować 30-40 ton Goldena wysokiej jakości,dobrze go zebrać,przechować i przygotować do sprzedaży...póki co nie wielu.A Ty będziesz w stanie to zrobić?Tak- sadzisz,nie-nie sadzisz.Niby proste....niby.Te same analizy można prowadzić na temat większości odmian.
Dodatkowym utrudnieniem jest fakt-kompletnej nieprzewidywalności naszego(owocowego) rynku,za 3-4 lata sytuacja może się diametralnie różnić.
Dobór odmiany to obecnie najtrudniejsza decyzja wielu sadowników.
Pozdrawiam,Krzyś.
bartusiiiek
50p
50p

Post »

Co do odm Championa to nie jest konieczna przechowalnia, gdyz owoc mozna tuz po zbiorze sprzedac na eksport i po problemie
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

bartusiiiek pisze:Co do odm Championa to nie jest konieczna przechowalnia, gdyz owoc mozna tuz po zbiorze sprzedac na eksport i po problemie
Po problemie i po dobrym zarobku.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

To Szampiona ciężko jest przechowywać? W tym roku kupiłam go sobie do przydomowego ogródka i myślałam, że po zbiorze poleżą trochę w piwnicy.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
bartusiiiek
50p
50p

Post »

nie jest tak trudno, jak nie bedzie bardzo obity, a bedzie dobrze zerwany to moze nawet dlugo przetrwac;-) do lutego spokojnie wytrzyma
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

maakita pisze:To Szampiona ciężko jest przechowywać? W tym roku kupiłam go sobie do przydomowego ogródka i myślałam, że po zbiorze poleżą trochę w piwnicy.
Nie powinno być problemów z przechowaniem owoców tej odmiany - tym bardziej, ze jak piszesz sama je zebrałaś. Gorzej oczywiście z przechowywaniem owoców kupionych gdzieś na targu ("swoje już przeszły" :D )... W przypadku 'Szampiona' przeznaczonego do dłuższego przechowania należy pamiętać, aby owoce były zdrowe, nie uszkodzone, oczywiście nie obite czy nadgniecione. Co jakiś czas obowiązkowo należy je przejrzeć i wyrzucić te "psujące się". Może się zdarzyć (to akurat charakterystyczne dla 'Szampiona') że z czasem część owoców zacznie więdnąć (te trzeba wykorzystać w pierwszej kolejności np. do surówek czy innych potraw w kuchni). W piwnicy raczej do lutego ich nie przetrzymasz, ale do świąt powinny spokojnie poleżeć.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”