Dezynfekcja gleby

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Też zimowałam paprykę-ziemiórki mam w komplecie.O dziwo nie ma mszyc :) . Czy młode siewki też mogę podlać herbatką imbirową?
Nawet profilaktycznie? Podlałabym wszystko co mi rośnie zanim kupię nową ziemię do pomidorów...
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Możesz podlać wszystko. Przed podlewaniem wstrząsnąć płyn, by rozprowadzić w cieczy równo cząsteczki imbiru.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Re: Odkażanie podłoża

Post »

Dziękuję. W samą porę temat wypłynął :) .
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku po oprysku OW w szklarni pozbyłam się mączlika i mrówek.No może nie do końca samym OW bo dobiłam je wlewając do norek wrzątek.Ze względu na chłodne noce po oprysku OW zamknęłam szklarnie a rano następnego dnia po otwarciu szklarni poczułam zapach octu i zobaczyłam na ziemi część martwych mączlików i oszalałe mrówki dźwigające owe mączliki.Pisałam już o tym w innym dziale.Do końca ubiegłego sezonu już nie miałam ani mączlików i mrówek.Domyślam się,że to zapach nieprzereagowanego octu w OW zadziałał na owady dusząco a być może parząco bo część roztworu na pewno dostała się do gruntu.I tak się zastanawiam czy nie można by zwalczyć względnie ograniczyć ziemiórki. Podlać i opryskać roślinę OW a potem na 12 godz włożyć ją do worka foliowego i zobaczyć co się będzie działo? A może zrobić tak z samą ziemią zanim użyjemy ją do roślinek?
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Gdzie można kupić tymol ?
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Chciałabym kupić jakiś środek do odkażenia ziemi na działce, szczególnie zależy mi na miejscach, gdzie będą rosły pomidory i ogórki. Jaki środek byście mi polecili?

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A od czego będziesz odkażać ziemię ?
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Boję się, że po ubiegłoroczej ZZ zostały jakieś grzyby w ziemi i zniszczą mi pomidoraski ;:oj

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malwinusia202
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2015, o 15:51

odkażanie ziemi w ogródku i pod wysiew

Post »

Witam. Potrzebuję pomocy. Moje wszystkie kwiaty, głównie cebule zostają zjadane przez jakieś pełzające robaczki raz mniejsze raz większe. straciłam już 90 % moich cebulek. mąż psikał mi wszystko BI58, zobaczę efekty. Nie mogę poradzić sobie również z siewkami w korytkach. Chciałabym odkazić ziemię zarówno w ogródku jak i pod inne roślinki doniczkowe i siewki.
Ma ktoś sprawdzony sposób? BŁAGAM O POMOC, JESTEM POCZĄTKUJĄCA, KOCHAM OGRÓD ALE CAŁE SEERCE CO WKŁADAM TO TRACĘ. pozdrawiam ;:145 ;:145 ;:145
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: odkażanie ziemi w ogródku i pod wysiew

Post »

Bi 58 jest środkiem fosforoorganicznym przeznaczonym do stosowania w wyższych temperaturach.W niższych temperaturach dobrze działają pyretroidy,np.Karate Zeon,Decis. Mało wrażliwe na temperaturę są neonikotynoidy np. Kohinor. Nawet jeżeli sprzedawca coś poleci,należy to sprawdzić.
Jakie problemy z siewkami?
Awatar użytkownika
malwinusia202
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2015, o 15:51

Post »

siewki rosną do pewnego momentu, potem się kładą. Ich nóżka robi się bardzo giętka, po czym obumiera. Do tego są strasznie długie łodyżki a niektóre wcale nie wzejdą.

co do tych środków co zostały polecone to na odkażenie gleby w ogródku czy na oprysk przeciwko tym zjadającym mi cebulki robakom? dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Te środki są na robactwo.Do odkażania gleby jest Previcur Energy.Jeżeli siewki giną ,to jest tzw.zgorzel. Moze być spowodowana patogenami glebowymi,zbyt niską temperaturą lub przelaniem siewek.Poczytaj wątki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=83620 , http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=92688
Ina46
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2016, o 11:13

Dezynfekcja przechowalni środkiem Huwa-San

Post »

Witam. Mam pytanie odnoście dezynfekcji przechowalni na jabłka, jak technicznie tego dokonać przy użyciu Huwa San TR 50?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: dezynfekcja przechowalni na jabłka

Post »

Na stronie tego produktu jest:
Efektywność odkażania uzależniona jest od wielu czynników, w tym temperatury, obecności lub braku resztek gleby w pomieszczeniu, na maszynach lub narzędziach, występowania bakteriozy lub innych chorób na bulwach w trakcie poprzedzającego przechowywania, rodzaju posadzki (gładka lub chropowata), a także obecności lub braku składowiska odpadów, w tym roślinnych i resztek gleby w pobliżu odkażanych pomieszczeń.
Pierwszą czynnością poprzedzającą zastosowanie środka winno być usunięcie z pomieszczenia resztek gleby i ewentualnych bulw, a następnie zmycie wodą posadzki i ścian do wysokości około 2 metrów. W przypadku skrzyniopalet należy zmyć z nich resztki gleby i bulw. W zależności od stopnia nasilenia choroby na bulwach w poprzednim cyklu ich przechowywania Huwa-San TR50 należy zastosować w stężeniu od 1 do 3%. (od 1 do 3 litrów środka na 100 litrów wody).
Choćby ten fakt, to świadczy o nie pełnej skuteczności działania tego preparatu, gdy nie spełnimy tych warunków. I cena za wodę utlenioną plus nieco azotanu srebra (0,05%), mnie to nie przekonuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”