Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Jolu, jak jak zwykle spóźniona, ale za to pełna skruchy, melduję się w nowym wątku :D
Jestem pod wrażeniem Twoich wiosennych zakupów. Toż Ty kobieto wszystkie szkółki polskie "opędzlowałaś"! ;:oj I jakby tego było mało, chciało Ci się ściągać róże z Anglii ;:oj
Matko, jak ja Ci zazdroszczę :roll: Spektakl różany zapowiada się imponująco ;:180
Wymieniałaś odmiany z polskich szkółek, ale nie wiem co przyjechało od Austina?
Zwróciłam uwagę na cudne ciemierniki ;:215
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, nie wykopałam jeszcze, i widzę że z ziemi wybija jeden "pędziuszek"... :heja to mi ulzyło...
Ale i tak już kupiłam dwa następne...choć teraz się tak zastanawiam że mogłam wziąć inne ;:306... jeden to The President, a drugi Rhapsody... masz je ?
Jeśli masz to pisz jak Ci się sprawują...
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aluś uwiąd to niestety też i zmora u moich powojników. Znów w tym roku padł mi jeden jedyny pęd Josephine, a miał już pąki kwiatowe :evil: Powojnik Josephine jest "pancerny" i już ładnie puszcza młode przyrosty, niestety znów kwiatów nie zobaczę :roll:
Ja swoje powojniki podlewam Switchem - roztwór 0,1%, około 5 litrów na powojnika. Niestety w tym roku jeszcze tego nie zrobiłam, a i w ubiegłym pomimo podlewania też kilka uwiędniętych pędów się znalazło. Słyszałam też, że zamiast Switcha można użyć Topsinu.
Mój JPII posadzony dopiero w ubiegłym roku, wygląda teraz tak:

Obrazek

Jurku, przyznam się, że miałam ochotę na tę gwiaździstą, ale może rzeczywiście lepiej kupić inną z ładniejszymi kwiatami. Czy jakąś szczególnie polecasz? Zajrzę do Ciebie i poszukam Julii, ciekawa jestem jak wygląda "na żywo". Powinna ładnie kontrastować z Błękitnym Aniołem.

Aneczko witaj w moich skromnych progach :wit Niestety mało zdjęć różano - powojnikowych zastaniesz, w tym roku postaram się poprawić, obiecuję!

Dorotko zawsze na początku sezonu mam zakupowy szał. Potem przychodzą upały i nic już nie kupuję, bo boję się, że się nie przyjmie. Obawiam się trochę zapowiadanych na dziś i kolejne dni przymrozków, mam nadzieję, że rośliny a szczególnie młode róże zbytnio nie ucierpią. Liatry już wszystkie posadzone, oby tylko coś z nich wyrosło :wink:

Elwi miło Cię widzieć ;:196 Zaszalałam w tym roku i postanowiłam zrobić przegląd naszych szkółek, tak jak zauważyłaś. To wszystko przez Wiolkę - Tulipankę, która jakoś przypadkiem mnie wyciągnęła ze snu zimowego i nakręciła na różane szaleństwo :;230
U Austina rewelacyjna obsługa, udało się nawet skorzystać z oferty rabatowej mimo, że informację o niej dostałam tydzień po złożeniu zamówienia. Sprawnie, szybko, miło i rzetelnie. Sadzonki z UK są nieco opóźnione w rozwoju w porównaniu do róż z naszych szkółek, dopiero wykształcają pierwsze liście. Kupiłam z nowości Desdemonę i The Ancient Mariner a ze starszych róż Wildeve, której nie widziałam w tym sezonie w naszych szkółkach.
Ciemierniki to świeży nabytek, zgadzam się z Tobą w 100%, są cudne ;:167 W przyszłym roku na pewno dokupię :D

Gabi widzę, że poszłaś w błękity :wink: Niestety nie mam żadnego z wymienionych przez Ciebie powojników, ale myślę, że będzie Pani zadowolona ;:333 Pokaż nam koniecznie jak zakwitną.

Dziś w końcu zabrałam się za pielenie rabat, mimo wiatru i chłodu (w marcu bywało gorzej) udało mi się zrobić połowę jednej rabaty. A gdzie tu reszta :roll:

Na koniec jedno z dzisiejszych zdjęć. Tulipany tuż tuż...

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Gdybym miał dokupić sobie jeszcze jedną magnolię, to byłaby to magnolia ×soulangeana 'Alba Superba'.
Kiedyś nawet zakupiłem, ale okazała się całkiem inną odmianą , o kwiatach różowych. Informacyjnie - w e-clematis mają Albę Superba w dość przyzwoitej cenie ;). Z moich magnolii najładniejsze kolorystycznie kwiaty ma Nigra, a najładniejszy pokrój krzewu - Susan. Przed posadzeniem weź pod uwagę jej docelowe rozmiary - ja wszystkie swoje posadziłem za blisko żywopłotu.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu świetne nowe zakupy ;:63 Na te brzozy kiedyś bardzo chorowałam, ale jakoś nie miałam okazji kupić. Gdybym gdzieś spotkała w dobrej cenie, to pewnie też bym przytargała do domu.
Nie mogę doczekac się widoku tych 300 liatr. Zdradź jak je posadziłaś - razem, tworząc dużą plamę plamę czy może jakoś szpalerek :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jola,kupiłam w Biedrze 3 powojniki.To już ostatnie moje podejście do powojników.Chyba ze 30 ich już miałam...
Joluś jak tam pomidorasy?
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku kusicielu :;230 zgadnij co niedługo do mnie z e-clematis przyjedzie :lol:
Nie mogłam przepuścić takiej okazji, dzięki za cynk :wink:

Wiolka cena brzóz nie była zbyt wygórowana, 25zł za sztukę.
Liatry posadziłam gdzie się dało, zobaczymy jaki to da efekt. Teraz zanim wykiełkują mam całkowity zakaz grzebania na jednej z rabat, gdyż oczywiście nie pozaznaczałam, w jakich miejscach je posadziłam ;:223

Magduś też dziś widziałam te biedronkowe powojniki :D
Oby wyrosło Ci z nich coś fajnego - ja z biedry mam Etoile Violett, jestem nim zachwycona.
Pomidorki czekają na przepikowanie, plan jest taki, żeby to zrobić jutro.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

A ja chyba ze trzy lata temu kupiłam z biedry Hagley hybrid... piękny kolor, ale zachciało mi się go dać do doniczki w zeszłym roku i zdechł... :(
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

jol_ka pisze: Aneczko witaj w moich skromnych progach :wit Niestety mało zdjęć różano - powojnikowych zastaniesz, w tym roku postaram się poprawić, obiecuję!

Obrazek
No to Jolu trzymam Cię za słowo. ;:333
To zdjęcie jest bajeczne. Uwielbiam tulipany i młode przyrosty piwonii. ;:215
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Już zamówiłaś klematisy? Szybka jesteś, nie ma co ;:306
A ktoś jeszcze z was kupował w tym roku klematisy w B.? Przeglądałam je wczoraj, ale jakieś takie marniejsze niż przed rokiem.
Tulipany pięknie wyglądają (ten kolor).
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aneczko mam tylko nadzieję, że będzie co pokazywać :wink:
Piwonie mają mnóstwo pąków, oj będzie się działo!

Alutka wyobraź sobie, że z powojników zamówiłam tylko jeden i to nie dla siebie ;:224
Kupiłam tam magnolię ×soulangeana 'Alba Superba' polecaną przez Jurka.
Powojniki u mnie tańsze, a większość z tych nowszych już mam. Teraz poluję głównie na bylinowe, zostało mi do obsadzenia jeszcze jakieś 20m siatki :lol:
Biedronkowe klemki oglądałam, ale u mnie mieli też słabe sadzonki.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, fajnie było szaleć zakupowo, a teraz fajnie oczekiwać pierwszych kwiatów na nowych nabytkach ;:65 To dla mnie zawsze najpiękniejszy czas. Sprawdziłam na necie The Ancient Mariner... Wow, wygląda zupełnie cudownie ;:167 Oj tam, oj tam, nie podniecaj się kobieto, bo i tak nie masz gdzie posadzić (mówię do siebie ;:306 ). Będę z ciekawością oglądała nowe Austinki u Ciebie. Oj, będzie się działo!
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Elwi mam nadzieję, że będzie się działo! Na razie nowe Austinki powolutku wypuszczają pierwsze listki.
A ja już nie mogę się doczekać pierwszego ich kwitnienia.
The Ancient Mariner jest cudny ;:167

Szaleństwo zakupowe trwa nadal. Nabyłam dziś drogą telefoniczną pięć powojników ;:224
Tak się złożyło, że akurat kuzyn był na zakupach w Auchean ;:333
Powojniki przyjadą do mnie za dwa tygodnie, muszę pomyśleć gdzie je posadzić :roll:
Kupione:
Blushing Braidsmaid Kaiser
Innocent Glance x 2szt
Kujawiak
Halina Noll
Veronica's Choice

może ktoś posiada któregoś z wymienionych??

Przeglądałam dziś zdjęcia z kwietnia ubiegłego roku. O tej porze pissardii dopiero zaczynała kwitnąć, a w tym roku już praktycznie jest po kwiatach. Narcyzy w tym roku słabiutko, Bridal Crown dopiero wychodzą, wyglądają na zmarznięte i raczej nie będą kwitły. Minnow - moje ulubienice - kompletnie wyginęły :( Słabiutko w tym roku z cebulowymi :roll:

Teraz na rabacie króluje Wiśnia Kiku shidare zakura

Obrazek

Obrazek

Kwitną tez tulipany Van Eijk i Salmon Van Eijk

Obrazek

oraz narcyzy Pink Charm

Obrazek

Róże wypuszczają coraz więcej listków. Tak wygląda Bobbie James sadzony jesienia 2014

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Zazdroszczę nowo zakupionej magnolii, gdybym mógł, to chętnie zamieniłbym którąkolwiek ze swoich na tę właśnie odmianę. Ja już od około 2 lat nie dokupiłem żadnego nowego powojnika, za wyjątkiem chyba Fuyu-No-Tabi w miejsce Kacpra, który nie wystartował po zimie.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, ale poszalałaś z powojnikami ;:215 Jestem szczęśliwą posiadaczką Innocent Glance. Co prawda sadzony był dopiero w ubiegłym roku, ale przetrwał bez uwiądu i przezimował genialnie. Ładnie wypuszcza i liczę na jego kwitnienie :heja
Niestety, sadzony w tym samym czasie Clematis Jerzy Popiełuszko wziął i albo wymarzł, albo coś go zaatakowało, bo pęd suchy i od korzenia nic nie puszcza ;:145
Veronica's Choice zawsze mi się podobał, ale wyczytałam, że ponoć kapryśnik... Mam już kapryśnika w postaci Omoshiro, dlatego teraz stawiam na tzw. "żelazne" odmiany np. Huldine. Jednak nie należy sugerować się opiniami innych - każdy powojnik będzie rósł inaczej w zależności od gleby, mikroklimatu, nawet jakości sadzonki. Życzę Ci, żeby wszystkie clematisy rosły Ci zdrowo i kwitły obłędnie ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”