Kawon ( arbuz ) - część 6
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 6
Tylko kiedy je postawiłeś na ten kaloryfer, jak wykiełkowały? bo tak się wygięły do światła po lewej że widać jak strasznie ciemno muszą mieć przy tej ścianie, dodatkowo sprawcą może być przenawożona ziemia.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Nie one tylko stoją tu jeden dzień a tak stoją na oknie zachodnim . Dalem je kiedy nasiona zasadzilem i dalem na kaloryfer żeby trochę przyspieszyły. Kaloryfer jest aktualnie zimny . Jutro zbuduje im szklarnie i zobacze czy te 3 się uratują.
- Ginka
A jak z pogodą, masz słońce? ja mam pomidory i dwie sadzonki kawona na zachodnim parapecie ale codziennie wynoszę na pełne słońce (lub stawiam na zewnątrz parapetu jeśli nie wieje), tylko pamiętaj doniczki muszą być powyżej ramy okiennej, jeśli są niżej to też wyciąga rośliny.
No na Slasku na razie pogoda dopisuje a słońce mają bo od 14 słońce świeci i są one w słońcu . Spróbuję zrobić tak jak mówisz wystawiać na pełne słońce może to pomoże . A nasionka mam w zwykłej ziemii uniwersalnej od ogrodnika.
- Ginka
No i jeśli nie masz wyższych kubków aby je szybko przenieść to dosyp im ziemi ile się da do pełna, trochę je to ustabilizuje, bo się położą.
Oki zobaczę co da się z nimi zrobić i jakoś je uratować mam nadzieję że szklarnia z szyb coś da jeśli nie będę musiał zacząć od początku.
- Ginka
Skiełkuj kilka nasion więcej, przezorny zawsze ubezpieczony
(ja kiełkuję w sumie 10 nasionek, okaże się które będą silniejsze).

Wiciu słaba nadzieja z twoimi ''długonogymi'' arbuzami
. Rozsadki seba1999 są wzorcowe
. Ja dzisiaj wyłożyłam na waciki arbuzy i pozostałe dyniowate. Kupiłam 2 paczki Rosario i w jednej było 28 nasion, a w drugiej 24
. W poprzednich sezonach było po 5-7 nasionek w paczce.

- Ginka
Możesz zaszaleć
, gramatura ta sama? (mniejsze niż w zeszłym roku czy takie same), moje strasznie wyschnięte były (szczególnie sugar baby), także kilka dni się będą moczyć.

Jutro dam się od nowa do arbuzow cierpliwości mam dużo więc szybko mi nie przejdzie xd . A przy okazji poucze się trochę na własnych błędach;) . Mam nadzieję że kolejne będą właściwe XD.
Ginka Waga 2 g jednego opakowania. W ogóle miałam zamiar posiać 60 arbuzów. Mam jeszcze nasionka z wydłubanych owoców. W ubiegłym roku większość posiałam z wydłubanych, z własnych rosario i z kupnych NN.
Wiciu Teoria to podstawa ,a każde własne doświadczenia i te udane i zawodne to najlepsza szkoła dla ogrodnika. Powodzenia
.
Wiciu Teoria to podstawa ,a każde własne doświadczenia i te udane i zawodne to najlepsza szkoła dla ogrodnika. Powodzenia

- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja jeszcze poczekam z tydzień z wysiewami, a mam pytanie uprawiał ktoś odmianę Złoto Wolicy? arbuz prezentuje się ładnie ale ciekawa jestem jak ze smakiem?
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Sporo osób go uprawiało, między nimi ja. W smaku dobry, ale bardziej smakował mi Janosik. Ale jak powszechnie wiadomo smak, to rzecz gustu. Generalnie polecam tę odmianę.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MORANGO miałam go ale kompletnie nie mój smak. Syn zjadał go na jedno posiedzenie. To akurat plus bo weź uchowaj arbuza 8kilo żeby się muszki nie zleciały na działce. W tamtym roku sporo arbuzów miało takie zwłóknienia w miąższu a u Złoto Wolicy tego nie kojarzę.
Pozdrawiam Jola
Do nadmiaru arbuzów najlepsza wyciskarka, sokowirówka i wódeczka ;) moje sadzonki już ok 7-10 cm, będzie tego powyżej 20 sadzonek, sezon zapowiada się ciekawie..