Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Zuzka, opowiedz mi o Twoich zawilcach-kiedy i jak sadziłaś, jak z pielęgnacja?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu, ale masz kolorową wiosenkę.
Gdzie mojej do Twojej ....
Najpiękniejsze te białozielone tulipany.
To oczywiście wyłącznie moje zdanie.
Lubię tulipaniki wszystkie, ale takie delikatne ich barwy szczególnie.

Gdzie mojej do Twojej ....

Najpiękniejsze te białozielone tulipany.

Lubię tulipaniki wszystkie, ale takie delikatne ich barwy szczególnie.

- sweetdaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, jak wiecie poczekałam sobie na kwiaty magnolii ładnych parę latek, a tu... wiatr rozprawił się z nimi praktycznie do 3/4 ich ilości w jeden wieczór
W ogóle tak u mnie ostatnio wiało, że doniczki z bylinami latały po całym tarasie a tulipany tańczyły jezioro łabędzie na rabatach
Dobrze że większość jeszcze w pąkach, bo bym miała figę a nie kwiaty. Jak wyszłam popstrykać zdjęcia to wszystkie niewyraźne, nie ma co wstawić
.
Dziś odbieram z poczty kupione Asahi, chcę popryskać wszystkie jesienne sadzenia różane, i zastanawiam się czy te bladziochy różaneczniki też można
Jakby ktoś miał jakiś sprzeciw to proszę o info, jutro będę już pryskała.
Mam nadzieję że w weekend uda mi sie pokazać jakieś zdjęcia, na obecną chwilę mogę pozostawić Wam jednak tylko pozdrowienia i gorące buziaki
--------------------------
Miłka, no ja przez takie zapominalstwo tracę zazwyczaj jedną, dwie rośliny na sezon
Z tulipanów jestem zadowolona, choć z każdym kolejnym rokiem coraz bardziej drżę czy wyjdą znów ładne. Zastanawiam się czy w tym sezonie już nie wykopać tych trzy-czteroletnich
Się zobaczy 
Marlena, a sadziłaś już z powodzeniem dalie w donicach? Moje w zeszłym roku pożarł mączniak
W tym wszystkie oprócz jednej mam w gruncie. Z tym że ja mam je pierwszy rok więc karpy skromne. A z zimowaniem jeszcze nie próbowałam. Kiedyś tylko, jeszcze za ROD i wtedy mi wszystkie spleśniały 
Tulap, zawilec White Splendor sadziłam zeszłej jesieni. Niewiele więc mogę Ci o nim powiedzieć na tą chwilę poza tym że super wyglądają kwiatki jak otwierają się do słońca a zamykają przy deszczu, chłodzie i w ciemności. Posadziłam w mieszance ziemia z wora, rodzimy piach i obornik granulowany. W paczce było chyba z 10 kłączy, dlatego taka ładna kępka. Poza deszczem z nieba (którego ostatnio u mnie pod dostatkiem) nie dostają nic innego.
Małgoś-PEPSI, obejrzałam swoją hortensję ostatnio i ma ogrom zawiązków kwiatowych, będzie piękny widok. A masz jakąś możliwość przesadzić swoją lub ją jakoś zacieniować?
Ja agro mam tylko na rabacie z iglakami i pod krzewami przy domu. O wiele mniej pracy, a jak chcę coś dosadzić to wycinam dziurę i już. Rabaty z różami i bylinami nie maja agro, tam niestety muszę się napielić jak ma być ładnie.
Iwona, no to już jest progres
Moja jak dała ze trzy kwiaty, to w przyszłym sezonie miała już kilkanaście. Natomiast w tym jest już cała oblepiona paczkami kwiatowymi
Ewelina, tulipanów nie wykopywałam. Posadzone są w koszyczkach i dokarmiam wiosną obornikiem granulowanym, humusem i jak mam to nawozem do cebulowych.
Lilie znalazłam... suche na wiór
Posadziłam, ale nie sądzę że coś z nich będzie, aż się kruszyły przy sadzeniu
Iwonko, dziękuję w imieniu zawilca
Madzia, jak tam znalazłaś sasanki? Jak zdecydujesz sie na serduszkę to kup tą różową, biała jest bardziej kapryśna i mniej wigorna. Ja powoli się zastanawiam czy jeszcze długo pociągnie, bo jakaś taka coraz cherlawsza zamiast coraz mocniejsza
Aga, dziękuje w imieniu tulipanów i serduszki
Sabina, no trzymam kciuki za Twoje żłobkowe ciemierniki. A może te ziarenka Twoi skrzydlaci przyjaciele wyjadają
Pełne lilie nie żyją
ale i tak te suche wióry włożyłam do ziemi. Jakby się jakimś cudem tliło życie gdzieś głęboko w ich wnętrzu to mają ostatnią szansę 
Zaruniu, ja też lubię tulipany wszelkiego rodzaju (nie mylić z wszelkim kolorem
) Dlatego tej wiosny wyczekuje z niecierpliwością parrotów, strzępiastych, pełnych, kieliszkowych i czego tam jeszcze nie udało mi się na jesieni zdobyć 
Aniu, White Splendor posadziłam chyba 10 kłączy, tyle ile było w paczuszce i taka ładna kępka wylazła
Małgosia-clem3, lilie wyglądały marnie, pod palcami się rozkruszały
A szkoda, bo specjalnie je wykopałam żeby przetrwały zimę, bo kwitły zjawiskowo. A tu taki klops
Może jakimś cudem uda mi się jeszcze upolować gdzieś w ogrodniczym
Elka, dziękuję za słowa uznania dla ogrodu
Z magnolią masz rację, kwitnie tak krótko, a do tego moją ostatnio wietrzysko wyczesało z wszystkich kwiatków
Ech, kwitła pierwszy raz i jeszcze taki pech
Teraz to tylko czekać przyszłego sezonu na kwitnienie
Dorotko, tak myślisz? Wszędzie czytałam że taki efekt żółknących liści to chloroza, nie grzyb. Ale może przy okazji prysnę też i na grzyba zapobiegawczo. A zakupiłam ostatnio Asahi, znasz ten specyfik? Może on nadał by się do psiknięcia?
Tulipany masz w gołej ziemi? Moje sadzone są w koszyczkach, może też dlatego nie znikają. Podobno tulipany uciekają głęboko w ziemię. Moje nie maja jak uciekać bo w koszu siedzą
A dokarmiam wiosną obornikiem granulowanym, humusem i jak mam to nawozem do cebulowych.
Wiola, zawilec to White Splendor, poczytaj powyżej - opisałam go dla Tulapa. A dlaczego Cię nie lubią zawilce greckie?
Soniu, każdy ma czasem potrzebę przerwy, ale dobrze że już do nas wróciłaś
Dobrze że piszesz że Annabellki nie lubią zalewania, nie wiedziałam o tym. Inne moje hortensje to pijaki i lubią wodę. Ale te to faktycznie bezproblemowe. Przy przycinaniu powtykałam przycięte patyki w ziemię obok rośliny matecznej i jak na razie wszystkie wykazują oznaki życia 
Kasiu-kasia100780, dziękuję w imieniu tulipanów
Kasiu-vimen, a Twój Flaming w słońcu?, bo mój w słońcu. Nie wiem czy to może przez to wybarwiony
Wsadziłaś już do ziemi lilie żółtaski? Żebyś nie zapomniała jak ja o moich pełnych... 
Lucynko, oj tam oj tam, ja u Ciebie widzę kolorki pierwsza klasa, o zieleni na balkonie nie wspomnę, jak zakwitnie to oczy pogubimy, trzeba tylko ciut poczekać
Ja też najbardziej lubię białe i biało zielone kwiaty, w tulipanach również
No ale kolorki też trzeba do ogrodu wprowadzać, inaczej byłoby nudno. Przyjemnego ogródkowania i słoneczka
bo słyszę że wybywasz dziś na ogródek.

Dziś odbieram z poczty kupione Asahi, chcę popryskać wszystkie jesienne sadzenia różane, i zastanawiam się czy te bladziochy różaneczniki też można

Mam nadzieję że w weekend uda mi sie pokazać jakieś zdjęcia, na obecną chwilę mogę pozostawić Wam jednak tylko pozdrowienia i gorące buziaki

--------------------------
Miłka, no ja przez takie zapominalstwo tracę zazwyczaj jedną, dwie rośliny na sezon

Z tulipanów jestem zadowolona, choć z każdym kolejnym rokiem coraz bardziej drżę czy wyjdą znów ładne. Zastanawiam się czy w tym sezonie już nie wykopać tych trzy-czteroletnich

Marlena, a sadziłaś już z powodzeniem dalie w donicach? Moje w zeszłym roku pożarł mączniak

Tulap, zawilec White Splendor sadziłam zeszłej jesieni. Niewiele więc mogę Ci o nim powiedzieć na tą chwilę poza tym że super wyglądają kwiatki jak otwierają się do słońca a zamykają przy deszczu, chłodzie i w ciemności. Posadziłam w mieszance ziemia z wora, rodzimy piach i obornik granulowany. W paczce było chyba z 10 kłączy, dlatego taka ładna kępka. Poza deszczem z nieba (którego ostatnio u mnie pod dostatkiem) nie dostają nic innego.
Małgoś-PEPSI, obejrzałam swoją hortensję ostatnio i ma ogrom zawiązków kwiatowych, będzie piękny widok. A masz jakąś możliwość przesadzić swoją lub ją jakoś zacieniować?
Ja agro mam tylko na rabacie z iglakami i pod krzewami przy domu. O wiele mniej pracy, a jak chcę coś dosadzić to wycinam dziurę i już. Rabaty z różami i bylinami nie maja agro, tam niestety muszę się napielić jak ma być ładnie.
Iwona, no to już jest progres

Ewelina, tulipanów nie wykopywałam. Posadzone są w koszyczkach i dokarmiam wiosną obornikiem granulowanym, humusem i jak mam to nawozem do cebulowych.
Lilie znalazłam... suche na wiór

Iwonko, dziękuję w imieniu zawilca

Madzia, jak tam znalazłaś sasanki? Jak zdecydujesz sie na serduszkę to kup tą różową, biała jest bardziej kapryśna i mniej wigorna. Ja powoli się zastanawiam czy jeszcze długo pociągnie, bo jakaś taka coraz cherlawsza zamiast coraz mocniejsza

Aga, dziękuje w imieniu tulipanów i serduszki

Sabina, no trzymam kciuki za Twoje żłobkowe ciemierniki. A może te ziarenka Twoi skrzydlaci przyjaciele wyjadają

Pełne lilie nie żyją

Zaruniu, ja też lubię tulipany wszelkiego rodzaju (nie mylić z wszelkim kolorem

Aniu, White Splendor posadziłam chyba 10 kłączy, tyle ile było w paczuszce i taka ładna kępka wylazła

Małgosia-clem3, lilie wyglądały marnie, pod palcami się rozkruszały

Elka, dziękuję za słowa uznania dla ogrodu

Dorotko, tak myślisz? Wszędzie czytałam że taki efekt żółknących liści to chloroza, nie grzyb. Ale może przy okazji prysnę też i na grzyba zapobiegawczo. A zakupiłam ostatnio Asahi, znasz ten specyfik? Może on nadał by się do psiknięcia?
Tulipany masz w gołej ziemi? Moje sadzone są w koszyczkach, może też dlatego nie znikają. Podobno tulipany uciekają głęboko w ziemię. Moje nie maja jak uciekać bo w koszu siedzą

Wiola, zawilec to White Splendor, poczytaj powyżej - opisałam go dla Tulapa. A dlaczego Cię nie lubią zawilce greckie?
Soniu, każdy ma czasem potrzebę przerwy, ale dobrze że już do nas wróciłaś

Kasiu-kasia100780, dziękuję w imieniu tulipanów

Kasiu-vimen, a Twój Flaming w słońcu?, bo mój w słońcu. Nie wiem czy to może przez to wybarwiony

Lucynko, oj tam oj tam, ja u Ciebie widzę kolorki pierwsza klasa, o zieleni na balkonie nie wspomnę, jak zakwitnie to oczy pogubimy, trzeba tylko ciut poczekać

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
ZUZA ale się napisałaś ale ja wszystko wyczytałam.
Piszesz o psikaniu na RH ja swoje psikam Interwencyjnym Substralem dla Iglaków, tak mi polecono i w tym sezonie zaczęłam, choc na swe nie narzekam.

Piszesz o psikaniu na RH ja swoje psikam Interwencyjnym Substralem dla Iglaków, tak mi polecono i w tym sezonie zaczęłam, choc na swe nie narzekam.

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Ja róże i rododendrony psikamy preparatami na grzyba obojętnie jakiej firmy i jak na razie jest ok.
U mnie mrozi nocami ale na szczęście bez wiatru

U mnie mrozi nocami ale na szczęście bez wiatru

Dzięki za zawilce,w przyszłym roku w grupie,cobym je podlewać mógł
Teraz wiem,że jak będę kupować magnolię to mam tylko jedno dla niej miejsce,przy ścianie domu...
Tak jak u Ciebie wiało,tak ja mam kilka razy w miesiącu

Teraz wiem,że jak będę kupować magnolię to mam tylko jedno dla niej miejsce,przy ścianie domu...
Tak jak u Ciebie wiało,tak ja mam kilka razy w miesiącu

- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
kasia100780 pisze:Zuziu czekamy na zdjęcia
No właśnie! Czekamy!

- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Dalie w donicy posadzę pierwszy raz. Widziałam w tv takie sadzenie i bardzo fajnie to wyglądało.
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zuziu, nie masz pojęcia jak się cieszę, że można nie wykopywać Exotic Emperor
Też mi kwitnie i bałam się, że czeka mnie wykopywanie, a tu niespodzianka. Parroty potwierdzam - rosną w jednym miejscu wiele lat i nic ich nie rusza. Tyle, że moje nie chcą się namnażać
Kiedy dokarmiasz tulipany? W jakimś wątku czytałam, że przyswajają składniki odżywcze tylko jak są całkiem małe, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo przecież cebula potomna tworzy się dopiero po kwitnieniu
Piękny ten zawilec

Piękny ten zawilec

- sweetdaisy
Krysiu, dziękuję za podpowiedź, już zanotowałam nazwę
Dobrych informacji nigdy za wiele
Kasia-Kasiula17, moje rh nigdy na grzybowe choroby nie zapadały, ale może tak na zapas i ja popsikam, jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć
Tulap, magnolie sadź tylko w miejscach zacisznych - wiatr nie pozrywa kwiatów, a mroźne wiatry nie zniszczą paków. W miejscach wietrznych i mroźnych magnolie praktycznie nie doczekują kwitnienia
Kasiu-kasia100780, Lucynko, powstawiam fotki dziś, tylko aparat naładuję bo odmówił posłuszeństwa
Marlena, ja z ta ostatnią się wacham, mam ją wciąż w donicy i nie wiem czy wysadzić do gruntu, czy pozostawić w donicy... Jak powysadzam resztę bylin to sprawa się sama rozstrzygnie, czy będzie dla niej jeszcze miejsce na rabatach
Elwi, ja swoje Emperory chyba wykopię w tym sezonie, ale to tak sanitarnie. Popatrzę ile tej młodzieży przybyło po tych kilku latach, podzielę i wkopię z powrotem. Taki przynajmniej na obecną chwilę mam zamysł
Tulipany dostają papu jak widzę pierwsze nosy w postaci humusu płynnego i wysypuję obornikiem granulowanym (w tym roku dostały też nawóz do cebulowych), który rozpuszcza się przez całą ich wegetację i wsiąka do gleby. Po kwitnieniu nawożę też te same liście, aby cebule dojadły i przygotowały się na kolejny sezon.
-----------------
Kochani, zdjęcia po południu, jak aparat naje się prądem

Kasia-Kasiula17, moje rh nigdy na grzybowe choroby nie zapadały, ale może tak na zapas i ja popsikam, jak to mówią lepiej zapobiegać niż leczyć

Tulap, magnolie sadź tylko w miejscach zacisznych - wiatr nie pozrywa kwiatów, a mroźne wiatry nie zniszczą paków. W miejscach wietrznych i mroźnych magnolie praktycznie nie doczekują kwitnienia

Kasiu-kasia100780, Lucynko, powstawiam fotki dziś, tylko aparat naładuję bo odmówił posłuszeństwa

Marlena, ja z ta ostatnią się wacham, mam ją wciąż w donicy i nie wiem czy wysadzić do gruntu, czy pozostawić w donicy... Jak powysadzam resztę bylin to sprawa się sama rozstrzygnie, czy będzie dla niej jeszcze miejsce na rabatach

Elwi, ja swoje Emperory chyba wykopię w tym sezonie, ale to tak sanitarnie. Popatrzę ile tej młodzieży przybyło po tych kilku latach, podzielę i wkopię z powrotem. Taki przynajmniej na obecną chwilę mam zamysł

-----------------
Kochani, zdjęcia po południu, jak aparat naje się prądem

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Spokojnie pryśnij rh. Nic im nie będzie.
Nic nie kupiłam, bo w tej mojej roślinnej dziurze nie ma nic
.
Nic nie kupiłam, bo w tej mojej roślinnej dziurze nie ma nic

- sweetdaisy
Madziu, dzięki za odp. o Asahi, prysnę więc też rh, a co, niech mają
Szkoda że nie udało Ci się dostać tych sasanek, to może spróbuj wysiać z nasionek? One dwuletnie, to w przyszłym roku by Ci kwitły.
A teraz obiecane fotki, aparat nakarmiony, to i gotowy do współpracy
Tych w przyszłym sezonie muszę mieć więcej, kwitną fajnie i długo, zdecydowanie mam ich za mało rodzajów

Sesja tulipanowa, w tym roku postawiłam na różne formy i rodzaje. Najładniejsze będą powielane jesienią

Jakiś ostatni hiacyncik

Wyłażące hosty

Hortensja cała zapączkowana

Floks też już się budzi

Pamiętacie zawilca White Splendor

Tak wygląda w chłodzie i deszczu

I jeszcze pytanie do Lucynki, kochana rozpoznajesz może tę siewkę? W tym miejscu wysiewałam nasionka szkarłatki amerykańskiej od Ciebie.
Czy to może ona, bo tylko jedna jedyna sieweczka tam wylazła. Oj żeby to nie był chwaścior

Dla wszystkich odwiedzających życzenia słoneczka ślę
bo u mnie niestety lipa 

Szkoda że nie udało Ci się dostać tych sasanek, to może spróbuj wysiać z nasionek? One dwuletnie, to w przyszłym roku by Ci kwitły.
A teraz obiecane fotki, aparat nakarmiony, to i gotowy do współpracy

Tych w przyszłym sezonie muszę mieć więcej, kwitną fajnie i długo, zdecydowanie mam ich za mało rodzajów

Sesja tulipanowa, w tym roku postawiłam na różne formy i rodzaje. Najładniejsze będą powielane jesienią

Jakiś ostatni hiacyncik

Wyłażące hosty

Hortensja cała zapączkowana

Floks też już się budzi

Pamiętacie zawilca White Splendor

Tak wygląda w chłodzie i deszczu

I jeszcze pytanie do Lucynki, kochana rozpoznajesz może tę siewkę? W tym miejscu wysiewałam nasionka szkarłatki amerykańskiej od Ciebie.
Czy to może ona, bo tylko jedna jedyna sieweczka tam wylazła. Oj żeby to nie był chwaścior

Dla wszystkich odwiedzających życzenia słoneczka ślę

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Oj Zuziu, a u nas deszcz by się przydał teraz na noc, a zapowiadają mrozek
a zawilec White Splendor, no śliczny on 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Nie masz litości! Ile tych tulipanów! Jakie piękne zdjęcia!
Twoje jesienne nasadzenia uważam za udane! Ja też muszę posadzić z 30 tulipanów jesienią, bo teraz widać w ilu miejscach można jeszcze posadzić!
Piękne kępy anemonów i floksa!
Twoje jesienne nasadzenia uważam za udane! Ja też muszę posadzić z 30 tulipanów jesienią, bo teraz widać w ilu miejscach można jeszcze posadzić!
Piękne kępy anemonów i floksa!

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6