Borówka - NAWOŻENIE

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - nawożenie

Post »

tmf30 pisze:Nadmiar jednego składnika może zahamować pobór drugiego składnika.
Dokładnie jak piszesz.
W ziemi o niskim pH przenawożenie fosforem to blokada żelaza, za dużo potasu to blokada magnezu, za dużo magnezu blokada wapnia i odwrotnie, w kwaśnym czystym torfie liście mogą żółknąć bo może być za mało wapnia.
Do tego trzeba dodać, że głównie fosfor nie przemieszcza się w glebie, w przeciwieństwie do azotu, który szybko spływa w głąb ziemi.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zgadzam się z wami więc dla laika najlepszym rozwiązaniem jest nawóz wieloskładnikowy dla borówki ewentualnie siarczan amonu w odpowiednich dawkach. Tylko zainteresował Mnie właśnie ten artykuł bo ja nigdy takich dawek jak w nim opisano nie podawałem roślinkom :D
x-p-11
---

Post »

patryk10015 w tym artykule zalecają, jak zliczyłem, ok.100g siarczanu amonu/krzew, tylko chyba w 6 cz 7 dawkach. Ne jest to jakiś kosmos dla dużego krzewu. Kto wie, może w większych dawkach jednorazowo i rzadziej podawanych są większe straty azotu.
typhon91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2016, o 19:16

Post »

Witam wszystkich amatorów borówki amerykańskiej.

Tej wiosny zasadziłem 12 krzaków borówki amerykańskiej, do przygotowania podłoża wykopałem 35cm rów wyłożony podziurawiona folia, przywiozłem kilkadziesiąt worków ziemi z mojego lasu ( jest liściasty ale pH gleby mierzone płynem helliga ok 4-4,5 -bo kolor czerwono pomaranczowy) wysypałem pare worków kory sosnowej. Na poczaątku kwietnia podsypałem nawozem wieloskładnikowym dla borówek każdy krzaczek po 20 gram. Wszystko robiłem chyba prawidłowo i teraz kiedy liście wychodzą z pąków mam zmartwienie. Liście są czerwone, na jednych krzaczkach bardziej na innych mniej.. :( nie wiem, jakiś niedobór? Proszę Was o pomoc. Co z tym zrobić? jak to uratować?
Obrazek

a tu ten nawóz

Obrazek
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Nie masz się co martwić czerwone liście to normalne zjawisko ze względu jeszcze na niskie temperatury nocą. Poczekaj i zaobserwuj jak już temperatury nocą będą wyższe czy nadal listki są czerwone jeśli młode liski będą nadal czerwone prawdopodobnie kora azot pobiera i dla roślinki nie ma tyle ile być powinno.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Podpowiedzcie proszę, w jakiej fazie rozwojowej zastosować siarczan amonu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Siarczan amonu stosuje się w fazie wzrostu. Od początku kwietnia do połowy, końca czerwca max.
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

Moja borówka ma takie delikatne i ma mało jędrne liście co jej brakuje ? Dodam że sypałem 2 razy nawóz yare mile complex
Obrazek

Obrazek
x-p-11
---

Post »

Może się mylę, ale widzę młode przyrosty w kiepskim stanie, pozwijane, poskręcane najmłodsze liście, które zaraz zaczną usychać. Nie przesadziłeś z nawozem? może za mało wody?
Na okoliczność wszechpanującego robactwa też warto sprawdzić.
robert16zgas
100p
100p

Post »

Z nawozem raczej nie, jak juz to mało wody, z robactwa to widze takie muchy siadają

-- 12 maja 2016, o 09:14 --

I małe pajączki i wiją sieć
x-p-11
---

Post »

Jeśli widzisz małe pajączki wijące sieć, to nic groźnego. Robactwa, zwłaszcza w początkowym stadium, gołym okiem nie zobaczysz.
Podlewaj obficie i obserwuj, nie ma co kombinować, w końcu upały.
re_ne
50p
50p
Od: 2 lip 2014, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

patryk10015 pisze:Siarczan amonu stosuje się w fazie wzrostu. Od początku kwietnia do połowy, końca czerwca max.
Zastanawia mnie jedno czy jeśli podsypałam borówki jakimś nawozem do borówek chyba florowit to on już zakwasza czy oprócz nawozu (sypane koniec marca albo początek kwietnia) powinnam jeszcze zakwasić siarczanem?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Nawóz florovit zakwasza ziemię tyle że nie tak jak siarczan. Jeśli stosujesz florovit do borówek nie można używać siarczanu amonu ponieważ dawka azotu by się skumulowała i by roślinki zostały uszkodzone. Musisz się zdecydować czy chcesz używać siarczan amonu czy florovit do borówek. Siarczanem amonu możesz jedynie nawozić pomiędzy nawożeniami florovitem jeśli zauważysz na krzaczkach braki azotu.
steffen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 maja 2016, o 10:32

Re: Borówka amerykańska brązowienie i zasychanie liści,pędów

Post »

Chciałem sie jeszcze dopytac czy stosowaliscie jakis z ekologicznych nawozow? Np. Guano BORÓWKA nawóz do borówek naturalny ekologiczny, Ekologiczny Organiczny Nawóz z owczej wełny do Borówek i Jagód COMPO BIO lub Nawóz ekologiczny do borówek Target natural?
robert16zgas
100p
100p

Post »

Do beczki 1000l wsypałem 3 paczuszki kwasku cytrynowego pH sie zminiło w okolicach 5.5, woda stała tydz wczoraj patrze pH ponad 7 dlaczego ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”