Czosnek jary/wiosenny- uprawa, odmiany.
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek jary- uprawa, odmiany.
Czy jest jeszcze sens sadzić Jarusa?
W zeszłym roku zaczęłam z pomidorami i ogórkami, teraz myślę dołożyć na próbę inne warzywa. No i właśnie się "obudziłam" z czosnkiem. Na początku przyszłego tygodnia miałabym z targu od rolnika - spróbować czy odpuścić i czekać na zimowy?
W zeszłym roku zaczęłam z pomidorami i ogórkami, teraz myślę dołożyć na próbę inne warzywa. No i właśnie się "obudziłam" z czosnkiem. Na początku przyszłego tygodnia miałabym z targu od rolnika - spróbować czy odpuścić i czekać na zimowy?
Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze, że napisaliście iż można sadzić teraz zwykłego Harnasia. Nie mogę dostać czosnków jarych a zimowe mi częściowo wygniły. Trzeba uzupełnić nasadzenia.
Pozdrawiam Jola
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też właśnie wysadziłam zimowy czosnek. W warzywniaku innego nie ma, a w ogrodniczym nie ma wcale :P
Mój pędzi jak szalony, zielone już całkiem duże nad ziemią. Dzięki za dobre rady dziewczyny.
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Ja zamierzam wysadzić trochę kiełkujących ząbków czosnku na zielone listki.
Mają mniej intensywny zapach i młode listki są delikatne, a jako przyprawa do potraw będą doskonałe.
Teresa
Mają mniej intensywny zapach i młode listki są delikatne, a jako przyprawa do potraw będą doskonałe.
Teresa
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
W końcu znalazłam w OBI Jarusa, kupiłam dwa opakowania po dwie główki, no i... dzisiaj na działce odpakowuję, rozrywam na ząbki, i całe czosnki rozleciały mi się w rękach, czarny pył i zgnilizna
z tych czterech główek jedna tylko była w połowie jako taka, kilka ząbków udało mi się wybrać i teraz tylko czekać zostaje... 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Nie mam pomysłu skąd wziąć czosnek do sadzenia. W obi u mnie już brak. W ogrodniczych dowiedziałam się, że o tej porze z polskiego czosnku to już tylko wióry są i tego nie sprzedają. Na rynku wciskają hiszpański i nie wiadomo w sumie skąd czosnek o główkach jak moja pięść. Tak myślę by zasadzić cokolwiek co będzie miało zdolność wypuszczenia szczypioru. Ot ryzyk fizyk.
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Czosnek jary (bezstrzałkowy) wykopany w sierpniu 2015 roku będę używać do kiszenia latem 2016 i będzie wtedy dobry, jak co roku. Zatem do sadzenia w kwietniu jest jędrny. Jeśli nie, to coś nie tak z czosnkiem (inna odmiana?).
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Witam
Mój czosnek całkiem ładnie rośnie
Ale dziś kolejne małe sztuki wyrwałem do marynaty
I zauważyłem w 2 z nich małe robaczki ( białe ) które się przekształcaja w brązowe kokony
Występowały podobne jak nie takie same u mnie w porach co to. jak zwalczać ?
chemia czy naturalne środki ?
edit
tak wyszukałem ze to chyba miniarka.
Jak jak ją zwalczacie jeśli u Was występuje ?
Mój czosnek całkiem ładnie rośnie
Ale dziś kolejne małe sztuki wyrwałem do marynaty
I zauważyłem w 2 z nich małe robaczki ( białe ) które się przekształcaja w brązowe kokony
Występowały podobne jak nie takie same u mnie w porach co to. jak zwalczać ?
chemia czy naturalne środki ?
edit
tak wyszukałem ze to chyba miniarka.
Jak jak ją zwalczacie jeśli u Was występuje ?
Re: Czosnek zimowy cz.4
.....mod.jokaer
Posadziłem w końcu marca czosnek letni Cassablanca. Czy czosnek można zbierać nieco wcześniej niż osiągnie pełną dojrzałość tak jak np. marchew można jeść jak tylko nabierze sensowne rozmiary? Jeżeli tak to czy początek lipca będzie dobrym terminem żeby spróbować?
Posadziłem w końcu marca czosnek letni Cassablanca. Czy czosnek można zbierać nieco wcześniej niż osiągnie pełną dojrzałość tak jak np. marchew można jeść jak tylko nabierze sensowne rozmiary? Jeżeli tak to czy początek lipca będzie dobrym terminem żeby spróbować?
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ja nawet już teraz używam czosnku razem ze szczypiorem np do marynaty do karkóweczki na grilla
Ii do innych potraw
śmiało możesz wcinać
Ii do innych potraw
śmiało możesz wcinać

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
A mój Jarus z all. kwitnie
No to chyba nie był jary? Ale w główce nie miał grubej łodygi, więc już nie wiem, czy jary może kwitnąć:?

Pozdrawiam Eugenia
Mnie się nigdy nie zdarzyło, żeby jary zakwitł, odwrotnie to tak. Posiałam cebulki powietrzne zimowego czosnku, urosły małe główki ale nie zakwitły, na przyszły rok zrobią to na pewno.