Trawnik po zimie cz. 2
Re: Roczny trawnik
Dzięki bardzo 

Re: Trawnik po zimie cz. 2
Witam, i ja się podłączę do tematu. W moim przypadku coś co ma być trawnikiem ma więcej niż kilka lat, zaniedbane okropnie. W takim stanie działkę dostałem i chcę to zmienić. Poczytałem na forum i : skosiłem na 3cm, wygrabiłem, wertykułowałem i wygrabiłem raz jeszcze. Jak widać na zdjęciach jest fatalnie. Chwasty, trawa, nierówności. A zapytać chcę o kolejność wykonywania działań które mi chodzą po głowie. 1. Zastosować coś na dwuliścienne chwasty. 2. Uzupełnić braki ziemi by bose stopy 3latka nie potykały sie o dołki. 3. Posypać jakimś nawozem by reszta trawy dostały wigoru. 4. Na sam koniec dosiać trawy ? Dla ułatwienia dodam, że na trawniku z boiska czy kolorowych magazynów
bardzo mi nie zależy. Ale chce by było w miarę równo i estetycznie.
Dziękuję za podpowiedzi
http://www.fotosik.pl/zdjecie/73670f9db2fa7770
http://www.fotosik.pl/zdjecie/77accf65a18a1a5a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bf0135a38b4a8ac7

Dziękuję za podpowiedzi

http://www.fotosik.pl/zdjecie/73670f9db2fa7770
http://www.fotosik.pl/zdjecie/77accf65a18a1a5a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bf0135a38b4a8ac7
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
1.oprysk
2.wyrównać nierówne miejsca i od razu wsiać nasiona i udeptać.
3. rozsiać wapno granulowane.
4.dać nawóz do trawników.
5. podlewać.
2.wyrównać nierówne miejsca i od razu wsiać nasiona i udeptać.
3. rozsiać wapno granulowane.
4.dać nawóz do trawników.
5. podlewać.
Witajcie:)
Mam trawnik na ziemi piaszczysto-gliniastej, w bardzo nasłonecznionym miejscu. W ubiegłe lato nie nadążałam z podlewaniem (miesiąc mnie nie było, a M nie ogarniał) i trawnik podsychał. Po zimie powstały dziury, które mam zamiar teraz uzupełnić i dosiać też "po całości". Kupiłam mieszankę traw na suche stanowiska (dużo kostrzewy trzcinowatej). Mam też nasiona koniczyny drobnolistnej. Czy mogę domieszać koniczynę do trawy? W jakich proporcjach? W gotowych mieszankach jest 3-10% koniczyny. Podobno to powoduje zmniejszone parowanie i wysychanie powierzchni... Kupiłam też (drogi) preparat "poprawiający stosunki wodne". Piszą, że zatrzymuje wodę w górnej warstwie gleby. Nazywa się Aqueduct. Soil surfactant. Jest przeznaczony do opryskiwania. Czy ktoś z Was używał tego wynalazku? Jakie wrażenia?
Ania W.
Mam trawnik na ziemi piaszczysto-gliniastej, w bardzo nasłonecznionym miejscu. W ubiegłe lato nie nadążałam z podlewaniem (miesiąc mnie nie było, a M nie ogarniał) i trawnik podsychał. Po zimie powstały dziury, które mam zamiar teraz uzupełnić i dosiać też "po całości". Kupiłam mieszankę traw na suche stanowiska (dużo kostrzewy trzcinowatej). Mam też nasiona koniczyny drobnolistnej. Czy mogę domieszać koniczynę do trawy? W jakich proporcjach? W gotowych mieszankach jest 3-10% koniczyny. Podobno to powoduje zmniejszone parowanie i wysychanie powierzchni... Kupiłam też (drogi) preparat "poprawiający stosunki wodne". Piszą, że zatrzymuje wodę w górnej warstwie gleby. Nazywa się Aqueduct. Soil surfactant. Jest przeznaczony do opryskiwania. Czy ktoś z Was używał tego wynalazku? Jakie wrażenia?
Ania W.
Dziękuje za szybką odpowiedź. Rozumiem, że po oprysku odczekac ok. 2 tygodnie a pozostale czynnosci wykonac za jednym podejsciem ?
Oktawian.
Oktawian.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
octavian napisałeś, że skosiłeś na 3 cm. Zanim zrobisz oprysk poczekaj aż chwasty będą miały w miarę rozwinięte liście, bo to przez nie wchłaniają środek chwastobójczy. Nie pobierają go korzeniami.
Dzięki, właśnie się edukuję co do stosowania oprysków na chwasty. ;)mymysteryy pisze:octavian napisałeś, że skosiłeś na 3 cm. Zanim zrobisz oprysk poczekaj aż chwasty będą miały w miarę rozwinięte liście, bo to przez nie wchłaniają środek chwastobójczy. Nie pobierają go korzeniami.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2016, o 13:16
czy trawa barenbrug shadow pro. barcampsia nadawała by się na teren , który opisywałam wcześniej ? jest w ogóle szansa na to , żeby był tam trawnik ? trzeba przekopywać cały teren od nowa( 2 lata temu był przekopywany) ? czy może wystarczy bardzo gęsto przedreptać w butach do aeracji, przegrabić, posiać trawę ,przykryć ziemią (torfem?) i uwałować ? Dodam jeszcze , że pH to 7 . Pomoże ktoś ?
Zdania zaczynamy z wielkiej litery! szarotka66
Zdania zaczynamy z wielkiej litery! szarotka66
- gemciu83
- Kontakt:
Karolina, według producenta nadaje się ona na takie miejsca.
U Ciebie jest pewnie sucho jak pieprz, więc skoro są te kostrzewy to jakoś to da radę + ten śmiałek.
Wysiew. Wzrusz ten cały pusty plac ostrymi grabkami lub ręcznym kultywatorem. Wysiej nasiona trawy, zasyp ziemią, uwałuj i podlewaj, a trawa wzejdzie.
Woda, woda, woda plus światło. Jeżeli masz możliwość wzbogacenia gleby możesz zrobić, jeśli jest opcja doświetlenia trawnika też możesz to zrobić.
Nie ma mieszanek traw, roślin, które będą w cieniu rosły, więc licz się z tym.
U Ciebie jest pewnie sucho jak pieprz, więc skoro są te kostrzewy to jakoś to da radę + ten śmiałek.
Wysiew. Wzrusz ten cały pusty plac ostrymi grabkami lub ręcznym kultywatorem. Wysiej nasiona trawy, zasyp ziemią, uwałuj i podlewaj, a trawa wzejdzie.
Woda, woda, woda plus światło. Jeżeli masz możliwość wzbogacenia gleby możesz zrobić, jeśli jest opcja doświetlenia trawnika też możesz to zrobić.
Nie ma mieszanek traw, roślin, które będą w cieniu rosły, więc licz się z tym.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za odzew
tak , też zrobię . Mam jeszcze pytanie o Mikoryza + hydrożel + zeolit = super zestaw do trawników 1,25 kg , dobre to ? czy może sypnąć jakim innym nawozem zanim posieję trawę ?

-
- 0p - Nowonarodzony
a może sam hydrożel zmieszać z ziemią ?
-
- 0p - Nowonarodzony
Wie ktoś coś o tym hydrożelu ? lub o mikoryzie z hydrożelem ? Warto stosować , czy to raczej bezsensowny wydatek ?
- gemciu83
- Kontakt:
To kup nasiona traw z koloidem (global grass) i to samo będziesz mieć, dwa zapewnij właściwe podłoże pod trawnik plus wodę i na to samo wyjdzie. Takie jest moje zdanie.
Myślałem o hydrożelu na początku, ale on nie jest wieczny. I na jakiej głębokości powinien się znaleźć ? 3cm ? 5 cm ? 10 cm ?
Jak na 3 cm to trawka zadowolona, ale nie będzie jej się chciało korzenić niżej, jak na 10 cm to hydrożel nie dotrwa. Wydaje mi się , że to opcja dla tych co mają kupę forsy, i chęć wysiania trawnika w lipcu.
Jak na 3 cm to trawka zadowolona, ale nie będzie jej się chciało korzenić niżej, jak na 10 cm to hydrożel nie dotrwa. Wydaje mi się , że to opcja dla tych co mają kupę forsy, i chęć wysiania trawnika w lipcu.
Witam
Mam mech i chwasty i co w pierwszej kolejności zwalczać ??
Kupiłem już starane i chelat żelaża a do nawożenia chcę użyć zielonego kristalonu.
Mam mech i chwasty i co w pierwszej kolejności zwalczać ??
Kupiłem już starane i chelat żelaża a do nawożenia chcę użyć zielonego kristalonu.