Witajcie
W sobotę byłam na bazarku i w Obi.Śpieszę donieść co kupiłam
Otóż w Obi nie było szaleństwa.Niby przecenili cebulowe w woreczkach....na 3.89(?)...cha,cha,cha.Bo wszystko uschnięte na wiór.Dosłownie miałam chęć zapytać,czy są aż tak naiwni i myślą,że ktoś to kupi???nawet laik w temacie roslin nie wziąłby takich cebul.
Ale wzięłam za to sadzonkę migdałka w formie krzaczastej.Na kwiaty w tym sezonie nie liczę.Na razie posadziłam do doniczki.Ale gdy wyjęłam z woreczka zastałam takie coś na korzeniach;
Czy to znaczy,że będzie mi obficie wybijał dzikimi pędami śliwki(na której pewnie był szczepiony) ???
I czy mam go teraz mocno przyciąć?bo na pewno już nie zakwitnie w tym roku,ukruszone pączki.
A na bazarze kupiłam 3 duże (jak na cenę 12 zł) krzaki jagody kamczackiej.Mają już owocki.Poczytałam trochę na forum.I chcę mieć owoce-zamiennik jagód z lasu.Bo niestety po takie jagody-mam bardzo daleko jeżdzić.A chciałabym mieć trochę na pierogi dla dzieci.Ma ktoś z Was kamczatkę?jak smakują i jak rosną?
Oczywiście ,na bazarze,ceny różne.Malutkie i wielkie krzaki-a cena taka sama.Trzeba trochę pochodzić,by wyczaić okazję cenową
Nie oparłam się pokusie i kupiłam kilka cebul lilii.W cenie 2,50 za spore cebule.W tym były i pełne

,już widzę,że tak zakwitną

.
Niestety u mnie kilka lilii z zeszłorocznego zakupu-wygniło

.Wczoraj wykopałam pędy i na końcu papkę z cebuli...
Jagoda
A teraz odpisuję Wam;
Justus,Justynko.Pomidorków napikowałam coś ok.90 szt.To i tak mniej mi wyszło niż w zeszłym roku

.Wczoraj był dość pochmurny i mało wietrzy dzień,to pół dnia spędziły na dworze.Zaczęłam hartować,bo jakieś są wybujałe.Dość mało mają słońca,bo stoją w sieni ,przy zachodnim oknie na stole.Zaraz muszę je znowu wystawić.Nie lubię tego noszenia się z sadzonkami.Na szczęście wstawiłam do skrzyneczek.Więc tylko 6 razy chodzę ze skrzynkami na taras
Blueberry,dziękuję.Trochę tego mam.Takich ''zwyklejszych'',bardziej pospolitych często nawet nie pokazuję.Zdjęć fura i coś trzeba odrzucić przy wyborze.
TerDob,Sangwinaria kwitnie bardzo krótko.Ale muszę jeszcze kilka zdjęć wstawić,bo jest piękna;
Nie zajmuje dużo miejsca,więc warto ją mieć.Ja doistałam,bo pewnie sama bym nie kupiła...
Anetta,Maciek jak się uprze iść na dwór,to nie ma 'zmiłuj'.Teraz już też z butami siedzi koło mnie

.
a ostatnio tak się bawił;
Karolacha,nie wiem,czy dobrze,że u nas wiosna póżniej.Znudzi Wam się oglądać te same kwiaty u każdego.I u mnie,już nikt słowa dobrego o prymulkach np. nie zostawi.Bo już nie będzie się chciało pisac
Nowy zakup.
Akwelan_2009,witaj u mnie.To na zdjęciach ta moja wiosna tak ciepło wygląda

.Zimno i wietrznie i u mnie.A zdjęcia staram się robić,gdy wyjdzie słoneczko.
A przymrozki i u mnie.Zaczynają kwitnąć drzewka owocowe.Mam nadzieję,że przymrozki nie załatwią mi wiśni i czereśni

.A z kwiatów-serduszki się szykują.Też się zdarzało,że mi zmarzły...
Serduszka okazała biała.
I jeszcze kilka kolorów,zanim przekwitną;
Szachownica
Ciemiernik
Nie wszystkie hiacynty wygniły...na razie 2 różowe kwitną
Kokoryczka?
Gęsiówka lub żagwin.Figuruje,że żagwin
Żylistek o liściach weriegata ,też się szykuje do kwitnienia.To zeszłoroczny zakup.Bardzo mnie ciekawi.
Oooo,Ala
.Biedroneczko,Maciek to głównie rozrabia

.Albo pamięć mam kiepską,albo starsze rodzeństwo takich pomysłów nie miało.Wczoraj postawił swój samochód-jeżdzik na łóżko i usiadł na wierzchu.Podziwiał w lustrze na szafie,jak wygląda
Gdy wyjdziemy na dwór-to nie ma mowy,że cos porobię w ogrodzie.Muszę za nim chodzić ,bo chwila i jest już za chlewem,lub za domem babci

.A,gdy go wołam,żeby zaczekał,to ze śmiechem ucieka
Forsycje przy moim płocie widać z daleka.Zdjęcie z asfaltu.Mój dom,to ta ''stodoła'' z okami...
Kochani,miłego i ciepłego dnia.Ja muszę iść pomarznąć z Małym na dworze.Może nowe zdjęcia zrobię...
Aha,kupiłam tez piwonię w Biedronce.Ale jakaś mizerna sadzonka.Nie było wyboru.spodobało mi się zdjęcie,ale wątpie,że tak zakwitnie...