Chmielakowo- czyli początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chmielakowo- czyli początki

Post »

Soniu czy pod korę coś kładziesz? U mnie sąsiedzi tylko z jednej strony, więc chwastów u mnie co nie miara ;:oj

Zara pogoda to porażka, a w czwartek przymrozek zapowiadają ;:145

Paweł mam 3 magnolie, ale młode jeszcze nie kwitną ;:224

Ewelinko wreszcie trawnik ruszył, choć nie równo ;:134

Obecnie u mnie szaleją tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy możliwe, że odmianowe tulipany zmieniły się po roku w takie? Bo czerwonych nie sadziłam ;:224
Obrazek

Hostowisko
Obrazek

Czosnki
Obrazek

Obrazek

Anabella

Obrazek

Powojniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niezapominajki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowe trawki przeceny po 4 zł, niestety tych wiekszych nigdzie nie mogę dostać ;:219

Obrazek

Obrazek

Pomidorki rosą w siłę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam się i podziwiam :)

Pytałaś o tulipany - u mnie te, których nie wykopuję, zmieniają się w takie czerwone z żółtawym paskiem. Natomiast wykopywane, przesuszane i znów sadzone trzymają kolorki.
chmielakowo
200p
200p

Post »

Moje były wykopane, ale może za późno? :roll:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Paulinko czy wiesz, że jesteś chyba jedyną ogrodniczką na tym forum, która narzeka na zbyt dużo wolnego miejsca? ;:306 Bo gdzie bym tylko nie zajrzała, tam każdy pisze odwrotnie, że ma za mało miejsca na nowe chciejstwa :wink: Ja patrząc na twoje połacie i kształty tworzonych rabat już teraz pieję z zachwytu ;:215 Będę podglądać twoje poczynania, bo ciekawa jestem kiedy dołączysz do grona tych, którym ciągle brak miejsca :lol: Tulipany masz po prostu obłędne ;:oj
chmielakowo
200p
200p

Post »

Małgosiu mój ogród ma dopiero drugi sezon, rpśliny jeazcze małe, stąd ten mój wielki teren do zagospodarowania ;:306 , z niecierpliwością czekam na brak miejsca :) póki co mam dużo chciejstw i sporo mniej gotówki na to, a sporo roślinek z kapersów mi nie wzeszło, chyba źle je posadziłam, ale cóż kto nie błądzi, nie ma szans na naukę ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Paulinko tulipany już pięknie kwitną. ;:oj Ładnie się ogród rozwija i kolory, i zieleń, a pomidory takie dorodne. ;:215 Ja nie używam żadnych szmat w ogrodzie, bo są szkodliwe dla roślin, korę sypię bezpośrednio na odchwaszczoną glebę. Na rabatach, gdzie mam korę od początku, chwasty pojawiają się sporadycznie, najczęściej jak coś dosadzam, kopię dołki i muszę rozgarnąć korę.
chmielakowo
200p
200p

Post »

Soniu , a jak grubo sypiesz? Bo ja mam korę na rabacie przed domem pod rododendronami , ale to kwasolubne, więc nie wiem jak z innymi roślinami
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jakie napakowane te pełne tulipany ;:oj Lubię je'tylko szkoda, że są tak krótko. Z drugiej strony, dają miejsce innym roślinom. I Twoje powojniki już mają pąki - moje dopiero wyłażą z ziemi.
Skąd bierzesz tyle kamyczków? Ciekawie wyglądają kamyczkowe rabatki, a jak się sprawdzają w praktyce? Sporo się ich musiałaś nasypać ;:63

Rośliny z kapersów powinno się najpierw posadzić do doniczek, potrzymać dzień, dwa w cieple, następnie przez kilka dni hartować i już potem można je zostawić na zewnątrz. W tym roku tak zrobiłam i wszystko mi przeżyło
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko ja też mam różne doświadczenia z kapersami, dlatego teraz kupuję tylko takie, które wypuszczają już cos zielonego. Również wysadzam zazwyczaj do doniczek najpierw, tak jak napisała Iwonka. A co sadziłaś i ci nie wyszło?
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Dzięki Paulino za odpowiedź w kwestii magnolii.Tulipany masz bardzo ciekawe,szczególnie efektowne te białe,zawsze mi się podobały białe,sam też mam ich trochę.Pogoda rzeczywiście jest do kitu.Wczoraj (szalony) ;:108 zakupiłem 10 kapersów Irysów holenderskich a jako że w każdym jest 12 cebulek daje mi to 120 roślin! ;:202 nawet jeżeli kilka nie wzejdzie lub cebulki będą uszkodzone to i tak to potęga.
Duża skala daje duży efekt.Tylko tej pracy będzie sporo bo trzeba dołować na 10 cm.Są to różne odmiany kolorystyczne.Kupiłem też kilka karp dalii ale je podpędzę w donicach i potem wysadzę do gruntu,będzie nieco szybciej.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Paulinko pierwsze tulipany wyglądają jak jaskry z przybliżenia.
Piękne są takie jaskrowo - piwoniowe ;:333
Czosnki tez bym chciała mieć urodziwe jak Twoje a nie mam wcale tych olbrzymich.
Trawy gitowskie, a ja się ich boje w ogrodzie - wciąż myślę, że zdominują mi te parę set metrów przestrzeni jak się porozsiewają :(
;:196
chmielakowo
200p
200p

Post »

Iwonko Jamie is da kupione,nie mogę narzekać świetnie się sprawdziły i pies mi w nich nie kopie, a wszędzie indziej próbuje...

Zara ja znów nie wyobrażam sobie mojego ogrodu bez traw, choć póki co mam ich bardzo mało...

Paweł będzie szaleństwo, wrzuć zdjęcie jak zakwitną jestem bardzo ciekawa efektu

co do kapersów odpowiem zbiorowo, ja niestety posadziłam od razu do gruntu,tym samym nie wzeszły mi floksy, dalie, agaphant, trzykrotka i z dwie roślinki których nazw nie pamiętam. Musze Wam przyznać, że i żonkile słabo mi wzeszły raptem dwie odmiany, a kolejne tylko wystawiły noski...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko a może jeszcze wyjdą? Pamiętam, że raz wsadzałam strasznie wysuszonego floksa z nikłą nadzieją, że "coś z niego będzie", a on biedak się wziął i wyrósł :wink: Ja bym na twoim miejscu dała im szansę
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Na dalie jest jeszcze trochę za zimno. Daj im czas, może jeszcze wyjdą
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

To fakt,na dalie jeszcze zdecydowanie za wcześnie,raczej się karpy przyczaiły.Dlatego dalie pędzę w doniczkach a potem ciach i do dołu razem z ziemią z doniczki,szybciej i niezawodnie.Co do przesuszenia floksów czy innych roślin niezłe efekty daje namoczenie kłącza czy bryły korzeniowej na 24h w wodzie ja daję wodę deszczową i część się budzi,zależnie od stopnia przesuszenia.
Paulino oczywiście że dam zdjęcia potem bo zwariowałem z tą ilością irysów a teraz w necie zobaczyłem piękne odmiany brodawkowych irysów i znowu jestem chory.
Niebawem 26.04 mam urodziny więc może coś mi z kapnie od bliskich znajomych z tych irysów ale odmiany na prawdę zadziwiają no i są nie problematyczne w uprawie.
W minionym roku miałem piękne tulipany i liczne natomiast w tym widzę tylko liście,nawoziłem ale dopiero teraz,cztery dni temu więc nie wiem czy to coś da?
A co do kapersów zgodzę się że bywa z nimi różnie,trzeba obmacać kapers ale i to niczego nie gwarantuje.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”