Wszystko o pomidorach cz. 11
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
Sadzonka jest zagłodzona, a przyczyn może być wiele: pH nieodpowiednie, mogła być potraktowana toksycznym środkiem, wypłukane składniki pokarmowe, itp.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
meteser prawdopodobnie biohumus zaszkodził, widać blokadę fosforu. Ja bym przesadził, i podlewaj deszczówką przynajmniej do czasu kiedy wyraźnie ruszą.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Słuchajcie, mam taką propozycje. Jak wklejacie zdjęcia pomidorków dopisujcie ich nazwę i wiek. Czasem szukam zdjęć różnych odmian żeby zobaczyć i porównać do swoich ale mało kto podaje nazwę. Fajnie by było mieć takie miejsce gdzie można przejrzeć różne odmiany w różnych fazach wzrostu. Sama mam 5 odmian i widzę jak się od siebie różnią więc ciężko porównać np wzrost Balkoni Red do maskotki, Koralika czy pomidorów pełnowymiarowych.
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy siać pod folię od razu do gruntu?
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Na moje małe doświadczenie, ale dużo czytania sprawa może wyglądać tak: użyłeś podłoża do dorosłych roślin więc prawdopodobnie był tam za mocny nawóz i dlatego są przenawożone. Nie wiem po co sadzonki są w folii i odciętych butelkach ? Też mam sadzonki w butelkach ale bez folii i nic im się nie dzieje. Możliwe że przez to podwójne opakowane drenaż nie jest wystarczający.
Jeżeli już długo nic się nie zmienia to bym tylko przesadziła/przełożyła do nowych pojemników (albo odwinęła z folii i do tych butelek). Jeżeli są już jakiś czas w tej ziemi to pewnie powoli kończy się nawóz i może odżyją. Jak nie pomoże trzeba będzie zmienić podłoże. Może zajrzyj do korzeni i zobacz co tam się dzieje. W razie czego wrzuć tu zdjęcie.
-- 19 kwi 2016, o 13:07 --
Jeżeli już długo nic się nie zmienia to bym tylko przesadziła/przełożyła do nowych pojemników (albo odwinęła z folii i do tych butelek). Jeżeli są już jakiś czas w tej ziemi to pewnie powoli kończy się nawóz i może odżyją. Jak nie pomoże trzeba będzie zmienić podłoże. Może zajrzyj do korzeni i zobacz co tam się dzieje. W razie czego wrzuć tu zdjęcie.
-- 19 kwi 2016, o 13:07 --
Mógłbyś sprecyzować pytanie ? Siać czy przesadzać ? Do gruntu czy pod folię ?EssentEssent pisze:Kiedy siać pod folię od razu do gruntu?
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
meteser
Skoro dałaś do butelek folię, to na pewno żle odprowadza wodę, pojemniki na rozsady najlepiej robić z opakowań po jogurtach, śmietanie itp. robisz dziurki w dnie i gotowe, powinnaś je chyba przesadzić , najlepiej do tych samych tylko bez folii.
Skoro dałaś do butelek folię, to na pewno żle odprowadza wodę, pojemniki na rozsady najlepiej robić z opakowań po jogurtach, śmietanie itp. robisz dziurki w dnie i gotowe, powinnaś je chyba przesadzić , najlepiej do tych samych tylko bez folii.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
EssentEssent- myślę, że dobrze byłoby poczytać co nieco
Jeśli będziemy mieć włoskie lub greckie lato,
a przedtem normalną wiosnę z temp powyżej 12 st nocą, to siać można.
Praktycznie cała wiedza o pomidorach zawarta tutaj, to uprawa pomidorów z rozsady.

Jeśli będziemy mieć włoskie lub greckie lato,
a przedtem normalną wiosnę z temp powyżej 12 st nocą, to siać można.
Praktycznie cała wiedza o pomidorach zawarta tutaj, to uprawa pomidorów z rozsady.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Krystian chyba nie chcesz siać nasion pomidorów do ziemi w foliaku?
LaKamila u mnie jest Pinokio Oranżewyj. Mikrus. Siany 15 lutego. Bez nawozów, doswietlania itp. Stoi na zachodnim oknie.
Meteser jest za mokro, korzenie się duszą, nie pobierają pokarmu. Sadzonki wsadzona do gotowego podłoża wiec nawożenie to ostatnia rzecz której potrzebują. Nie wiem skąd pomysł na folie w butelkach. Jak masz możliwość to kup kubki plastikowe. Starcza na jakieś 2-3 sezony. Ja kupuję w makro. 0,25 i 0,5 litra. Koszt to 6-15 zł za 100 sztuk. Myślę że należy je przenieść do suchego podłoża zeby uniknac redukowania korzeni.
LaKamila u mnie jest Pinokio Oranżewyj. Mikrus. Siany 15 lutego. Bez nawozów, doswietlania itp. Stoi na zachodnim oknie.
Meteser jest za mokro, korzenie się duszą, nie pobierają pokarmu. Sadzonki wsadzona do gotowego podłoża wiec nawożenie to ostatnia rzecz której potrzebują. Nie wiem skąd pomysł na folie w butelkach. Jak masz możliwość to kup kubki plastikowe. Starcza na jakieś 2-3 sezony. Ja kupuję w makro. 0,25 i 0,5 litra. Koszt to 6-15 zł za 100 sztuk. Myślę że należy je przenieść do suchego podłoża zeby uniknac redukowania korzeni.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
EssentEssent pisze:Siać, pod folię.
Jak chcesz uprawiać pod folią to proponuję na ten sezon kupić kilka sadzonek i wsadzić według rad z tego wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=224
A w przyszłym roku, jak już zdobędziesz trochę doświadczenia, przygotujesz sobie sam rozdadę

Kolejna ziemia super hiper do wszystkiego.meteser pisze:Jejciu...
Już nie wiem, czy za mokro, czy nie dożywione? Przesadzać? Karmić? Co robić?Oby nie chemią.
Takiej ziemi użyłam:
http://www.kronen.com.pl/wp-content/upl ... na_50L.jpg
Tak się zastanawiałem, kto jest producentem tego i pewności w dalszym ciągu nie mam.
Z tej strony, chyba wynika, że Lasland.
http://dobraziemia.com.pl/
Rada :
przesadź te sadzonki w ziemię specjalistyczną przeznaczoną do wysiewu i pikowania. Nie kupuj żadnej Uniwersalnej, bo możesz się znów naciąć.
Jeśli w ogrodniczym takowej nie będzie, może to być nawet ziemia z Biedronki. Ta jest bodaj uniwersalna, ale przynajmniej do tego celu się nada. Nie pamiętam w tym momencie jej nazwy, ale chyba mają tylko jedną.
Na "doniczki", jeśli nie masz pojemników plastikowych po kefirach, jogurtach itp. można kupić kubki jednorazowe do piwa. Zrób w dnie dziurki. Żadnych foli do tych kubków nie wkładaj. Przesadź te pomidory.
"Ecofibrex", proponuję raczej na kompost. Do jesieni powinien zdążyć się przerobić.
Polecam vervę, do kupienia w Castoramie w workach 20-litrowych. W tym roku sprawdza się świetnie, świetna jakość.
Pozdrawiam, Gosia:)
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
To jeszcze ja zapytam o swoje bo coś im się dzieje:
Wydaje mi się że mogłam je za bardzo przechłodzić. Dzisiaj były cały dzień w domu ale wcześniej wystawiałam je na balkon, a temperatura czasem spadała do 10 stopni.
To Balkoni red (7 tydzień)

Idyll (7 tydzień)

Idyll (7 tydzień)

Jeżeli to przemrożenie to czy mogę jakoś im pomóc czy muszą się same pozbierać ?
Wydaje mi się że mogłam je za bardzo przechłodzić. Dzisiaj były cały dzień w domu ale wcześniej wystawiałam je na balkon, a temperatura czasem spadała do 10 stopni.
To Balkoni red (7 tydzień)

Idyll (7 tydzień)

Idyll (7 tydzień)

Jeżeli to przemrożenie to czy mogę jakoś im pomóc czy muszą się same pozbierać ?