Ogród zielonej
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Ależ Ci zazdroszczę tej kępy naparstnicowej....wiesz jakie będą kwiaty??
Szkoda, że tulipany nie są zgodne odmianowo. A gdzie je kupowałaś? Zamawiałaś przez internet czy w sklepie stacjonarnym?
Szkoda, że tulipany nie są zgodne odmianowo. A gdzie je kupowałaś? Zamawiałaś przez internet czy w sklepie stacjonarnym?
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Przychylę się do wypowiedzi Joli o naparstnicach
Ja w zeszłym roku miałam jedną taka ładną kępkę jak Twoja, a dziś jak spojrzę na rabaty, to wszędzie widzę jej dziecięcia
W tym roku siałam werbenę na wschody, bo nie mam jej w ogrodzie, ale jak widzę te maleństwa w doniczce to nie wiem czy coś z tego będzie

Ja w zeszłym roku miałam jedną taka ładną kępkę jak Twoja, a dziś jak spojrzę na rabaty, to wszędzie widzę jej dziecięcia

W tym roku siałam werbenę na wschody, bo nie mam jej w ogrodzie, ale jak widzę te maleństwa w doniczce to nie wiem czy coś z tego będzie

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Soniu, jak ja się cieszę, że pokazałaś siewki naparstnicy. Bo ja mam takie cóś i nie wiedziałam co to

- megi1402
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, tulipany mimo że pomyłka, to piękne są. Moje Angelique jeszcze w pąkach.
Zapytam jeszcze o siewki jeżówek, ile sztuk sadzisz koło siebie i w jakich odstępach, że tworzą dorodną kępę pełną kwiatów?
Zapytam jeszcze o siewki jeżówek, ile sztuk sadzisz koło siebie i w jakich odstępach, że tworzą dorodną kępę pełną kwiatów?
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Ciesz się, że pomyłka tulipanowa nie jest w kolorze strażackiej czerwieni
. Przypomniałaś mi, że sadziłam Angelique, a nie wiesz jeszcze gdzie
? Posądziłam nornice o dobranie się do tulipanów w donicach, tymczasem, szafirki zostały pożarte przez malutkie, wijące się, białe robaczki. Muszę tulipanon zrobić dokładne oględziny.

Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za zaglądanie.
Miałam ciężki tydzień, pracowałam tyle, że zapomniałam, jak się nazywam. Teraz mam trzy dni spokojne, to od rana pada i 6 stopni.
Dziś głównie tulipanowo będzie. Słońca nie widziały, więc są w fazie, którą najbardziej lubię.
Sabinko kupowałam je w sklepie stacjonarnym, gdzie nie było pomyłek do tej pory. U mnie chyba ptaki dobrały się do czosnków, dwa karatawskie mają poobgryzane liście. Tulipany to chyba Silwer Parrot.

Dla ciebie siewki werbeny patagońskiej.

Aneczko mam dziewięć takich kępek naparstnic. Jak zaczną się wysiewać w dużych ilościach, to się pozbędę, bo już mam samosiejek po uszy.
Klon już zrzuca frędzelki, a rozwija liście. Hakun i Curly Sue miały zakwitnąć razem w donicy.

Kasiu pomyłkowe całkiem ładne, choć nie Angelique. Pierwszy raz sadziłam tulipany w gruncie, w doniczkach produkcyjnych. Nornice się do nich nie dobrały, ale są dużo słabsze, niż te posadzone bezpośrednio w gruncie.
Poza tym, co to za kępka.

Anitko z dorodnej naparstnicy się cieszę. Tylko niestety nie mam pojęcia, jakim kolorem zakwitnie.

Jolu akurat różowe naparstnice mogą być.
Gdyby jeszcze wysiało się kilka sztuk, a nie setki.
Dziś zrobiłam przegląd ostnicy, prawie połowa wypuszcza zielone.

Ewuniu pomidory trochę ucierpiały, bo jeden z dni był bardzo słoneczny, a ja zapomniałam je przestawić do cienia. Wróciłam po zmroku i liście lekko pożółkły.
Może masz jakąś zaprzyjaźnioną ogrodniczkę i podaruje ci pomidory.
Ja mam dwie osoby, które co roku chcą mi wcisnąć nadwyżki, ale nie mam gdzie sadzić. Dziś już większość floksów szydlastych kwitnie, ale szare chmury zniechęcają je do otwierania kwiatów.

Reniu powojniki przy róży mają ładne pąki, może niedługo zobaczymy kwiaty.
Tylko, czy róża zechce pokazać choć parę kwiatów, zanim powojnik zakwitnie. Queen of the Night w realu zdecydowanie jest ciemniejszy.

Madziu takich naparstnic mam dziewięć. Nasiona dostałam od miłej forumki, więc kolor niewiadomy.
Tulipany kupiłam w moim ulubionym, stacjonarnym sklepie. Dotychczas pomyłek nie było.
Dwa tulipany NN.

Zuza tylko mnie nie strasz kolejnymi samosiejkami.
Werbenę nawet małą wsadzisz w maju do gruntu i dopiero wtedy ruszy. Te samosiejki, które pokazałam wyżej zakwitną prawie w tym czasie, co siane w domu.

Małgosiu świetnie, że możemy się dzielić doświadczeniami i podglądać swoje rośliny. Naparstnice będą pierwszy raz kwitnąć u mnie. Będę je wyjątkowo podglądać, jak sobie poradzą na moich piaskach.

Małgosiu megi1402 zwykłe jeżówki sadzę co 20-25 cm, wtedy się opierają o siebie i tworzą zwartą kępę. Odmianowych mam mało i młode, to jeszcze nie mam doświadczenia.

Aniu ja już nie zwracam uwagi na straty, robię nowe nasadzenia. Oczywiście zdaża mi się zniszczyć czasem jakieś cebulki, przy wsadzaniu kolejnych. Mam ich tak dużo, że nie zawsze we właściwej odległości kopię dołek.

Sabinko kupowałam je w sklepie stacjonarnym, gdzie nie było pomyłek do tej pory. U mnie chyba ptaki dobrały się do czosnków, dwa karatawskie mają poobgryzane liście. Tulipany to chyba Silwer Parrot.

Dla ciebie siewki werbeny patagońskiej.

Aneczko mam dziewięć takich kępek naparstnic. Jak zaczną się wysiewać w dużych ilościach, to się pozbędę, bo już mam samosiejek po uszy.

Kasiu pomyłkowe całkiem ładne, choć nie Angelique. Pierwszy raz sadziłam tulipany w gruncie, w doniczkach produkcyjnych. Nornice się do nich nie dobrały, ale są dużo słabsze, niż te posadzone bezpośrednio w gruncie.

Anitko z dorodnej naparstnicy się cieszę. Tylko niestety nie mam pojęcia, jakim kolorem zakwitnie.

Jolu akurat różowe naparstnice mogą być.

Ewuniu pomidory trochę ucierpiały, bo jeden z dni był bardzo słoneczny, a ja zapomniałam je przestawić do cienia. Wróciłam po zmroku i liście lekko pożółkły.

Reniu powojniki przy róży mają ładne pąki, może niedługo zobaczymy kwiaty.

Madziu takich naparstnic mam dziewięć. Nasiona dostałam od miłej forumki, więc kolor niewiadomy.

Zuza tylko mnie nie strasz kolejnymi samosiejkami.

Małgosiu świetnie, że możemy się dzielić doświadczeniami i podglądać swoje rośliny. Naparstnice będą pierwszy raz kwitnąć u mnie. Będę je wyjątkowo podglądać, jak sobie poradzą na moich piaskach.

Małgosiu megi1402 zwykłe jeżówki sadzę co 20-25 cm, wtedy się opierają o siebie i tworzą zwartą kępę. Odmianowych mam mało i młode, to jeszcze nie mam doświadczenia.

Aniu ja już nie zwracam uwagi na straty, robię nowe nasadzenia. Oczywiście zdaża mi się zniszczyć czasem jakieś cebulki, przy wsadzaniu kolejnych. Mam ich tak dużo, że nie zawsze we właściwej odległości kopię dołek.

Podziwiam Twoje tulipany, wyglądają uroczo. 

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Soniu tulipany masz piękne
ja niestety nie mogę się nimi pochwalić w tym sezonie ale tak ogólnie to bez kwitnień nie jestem...
Naparstnicami się nie przejmuj - one rosną jak chwasty!
Queen of the Night mają kolor śliwkowy, ciemny i chyba inny nieco kształt
miałam w ub.roku ,na ten sezon dokupiłam jeszcze ale niestety nawet jeden się nie ostał...A tak je lubię!

Queen of the Night mają kolor śliwkowy, ciemny i chyba inny nieco kształt

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Masz przepiękne i różnorodne tulipany
. Cudownie wyglądają
. o wyboru do koloru po prostu
. Siewek werbeny to akurat Ci zazdroszczę . Werbena jest przepiękna
. Naparstnicę mam jedną i też jestem ciekawa co z niej wyrośnie. Pozdrawiam
.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja podobnie jak marpa mówię, że Queen of the Night są zupełnie inne. Prawie czarne i takie aksamitne z odblaskiem.
Chciałam jeszcze słówko o naparstnicach. Jako pierwsze miałam dwie różowe i później pośród wielu siewek wysiała mi się biała naparstnica. Jakże ją lubiłam! Pilnowałam, żeby zostawić suchy kwiatostan, tak by wysiały się później jakieś białe. Niestety w przyszłych latach znów były tylko różowe, a po białej ślad zaginął bezpowrotnie.
Chciałam jeszcze słówko o naparstnicach. Jako pierwsze miałam dwie różowe i później pośród wielu siewek wysiała mi się biała naparstnica. Jakże ją lubiłam! Pilnowałam, żeby zostawić suchy kwiatostan, tak by wysiały się później jakieś białe. Niestety w przyszłych latach znów były tylko różowe, a po białej ślad zaginął bezpowrotnie.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Soniu dzięki! I ja skorzystałam! Już wiem, że na pewno mam siewki werbeny!
A i trzy zeszłoroczne kępy też przezimowały.
Teraz do pełni szczęścia brak mi już tylko stipy ale wiem, dobra duszczyczko, że to już w tym sezonie się zmieni!
Piękne tulipany! I ja tę właśnie fazę lubię najbardziej.
Czy dziś masz słoneczko?

Piękne tulipany! I ja tę właśnie fazę lubię najbardziej.

Czy dziś masz słoneczko?
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,wpadłam na tulipanowy spektakl,cudowny ,a te krople wody dodają im uroku,czy dla takich chwil nie warto mieć ogrodu?chociaż ile by się człowiek urobił to ja patrzy na efekty o wszystkim zapomina ,pozdrawiam i pięknego dnia życzę 

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
tulipanowe szaleństwo normalnie
kochana jak coś to ja mam białą więc w razie czego zgłaszaj się do mnie
zapomniałam napisać że nasionka które od ciebie dostałam chyba mi jakoś zaczarowałaś tak wszystko pięknie powschodziło, że aż się zdziwiłam

zapomniałam napisać że nasionka które od ciebie dostałam chyba mi jakoś zaczarowałaś tak wszystko pięknie powschodziło, że aż się zdziwiłam

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, piękne Twoje tulipany
Niecierpliwie czekam na swoje, już się szykują

Niecierpliwie czekam na swoje, już się szykują