Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Ależ Ci zazdroszczę tej kępy naparstnicowej....wiesz jakie będą kwiaty??
Szkoda, że tulipany nie są zgodne odmianowo. A gdzie je kupowałaś? Zamawiałaś przez internet czy w sklepie stacjonarnym?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Przychylę się do wypowiedzi Joli o naparstnicach ;:108
Ja w zeszłym roku miałam jedną taka ładną kępkę jak Twoja, a dziś jak spojrzę na rabaty, to wszędzie widzę jej dziecięcia ;:190
W tym roku siałam werbenę na wschody, bo nie mam jej w ogrodzie, ale jak widzę te maleństwa w doniczce to nie wiem czy coś z tego będzie ;:202
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, jak ja się cieszę, że pokazałaś siewki naparstnicy. Bo ja mam takie cóś i nie wiedziałam co to :lol: ;:196
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, tulipany mimo że pomyłka, to piękne są. Moje Angelique jeszcze w pąkach.
Zapytam jeszcze o siewki jeżówek, ile sztuk sadzisz koło siebie i w jakich odstępach, że tworzą dorodną kępę pełną kwiatów?
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Ciesz się, że pomyłka tulipanowa nie jest w kolorze strażackiej czerwieni :D . Przypomniałaś mi, że sadziłam Angelique, a nie wiesz jeszcze gdzie :wink: ? Posądziłam nornice o dobranie się do tulipanów w donicach, tymczasem, szafirki zostały pożarte przez malutkie, wijące się, białe robaczki. Muszę tulipanon zrobić dokładne oględziny.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za zaglądanie. ;:180 Miałam ciężki tydzień, pracowałam tyle, że zapomniałam, jak się nazywam. Teraz mam trzy dni spokojne, to od rana pada i 6 stopni. ;:145 Dziś głównie tulipanowo będzie. Słońca nie widziały, więc są w fazie, którą najbardziej lubię.

Sabinko kupowałam je w sklepie stacjonarnym, gdzie nie było pomyłek do tej pory. U mnie chyba ptaki dobrały się do czosnków, dwa karatawskie mają poobgryzane liście. Tulipany to chyba Silwer Parrot.

Obrazek

Obrazek

Dla ciebie siewki werbeny patagońskiej.

Obrazek

Obrazek

Aneczko mam dziewięć takich kępek naparstnic. Jak zaczną się wysiewać w dużych ilościach, to się pozbędę, bo już mam samosiejek po uszy. ;:223 Klon już zrzuca frędzelki, a rozwija liście. Hakun i Curly Sue miały zakwitnąć razem w donicy. :)

Obrazek

Kasiu pomyłkowe całkiem ładne, choć nie Angelique. Pierwszy raz sadziłam tulipany w gruncie, w doniczkach produkcyjnych. Nornice się do nich nie dobrały, ale są dużo słabsze, niż te posadzone bezpośrednio w gruncie. ;:131 Poza tym, co to za kępka. ;:222

Obrazek

Obrazek

Anitko z dorodnej naparstnicy się cieszę. Tylko niestety nie mam pojęcia, jakim kolorem zakwitnie. ;:218

Obrazek

Jolu akurat różowe naparstnice mogą być. ;:108 Gdyby jeszcze wysiało się kilka sztuk, a nie setki. ;:160 Dziś zrobiłam przegląd ostnicy, prawie połowa wypuszcza zielone. :tan

Obrazek

Obrazek

Ewuniu pomidory trochę ucierpiały, bo jeden z dni był bardzo słoneczny, a ja zapomniałam je przestawić do cienia. Wróciłam po zmroku i liście lekko pożółkły. ;:223 Może masz jakąś zaprzyjaźnioną ogrodniczkę i podaruje ci pomidory. ;:108 Ja mam dwie osoby, które co roku chcą mi wcisnąć nadwyżki, ale nie mam gdzie sadzić. Dziś już większość floksów szydlastych kwitnie, ale szare chmury zniechęcają je do otwierania kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Reniu powojniki przy róży mają ładne pąki, może niedługo zobaczymy kwiaty. ;:65 Tylko, czy róża zechce pokazać choć parę kwiatów, zanim powojnik zakwitnie. Queen of the Night w realu zdecydowanie jest ciemniejszy.

Obrazek

Obrazek

Madziu takich naparstnic mam dziewięć. Nasiona dostałam od miłej forumki, więc kolor niewiadomy. :) Tulipany kupiłam w moim ulubionym, stacjonarnym sklepie. Dotychczas pomyłek nie było. ;:131 Dwa tulipany NN.

Obrazek

Obrazek

Zuza tylko mnie nie strasz kolejnymi samosiejkami. :wink: Werbenę nawet małą wsadzisz w maju do gruntu i dopiero wtedy ruszy. Te samosiejki, które pokazałam wyżej zakwitną prawie w tym czasie, co siane w domu.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu świetnie, że możemy się dzielić doświadczeniami i podglądać swoje rośliny. Naparstnice będą pierwszy raz kwitnąć u mnie. Będę je wyjątkowo podglądać, jak sobie poradzą na moich piaskach.

Obrazek

Małgosiu megi1402 zwykłe jeżówki sadzę co 20-25 cm, wtedy się opierają o siebie i tworzą zwartą kępę. Odmianowych mam mało i młode, to jeszcze nie mam doświadczenia.

Obrazek

Aniu ja już nie zwracam uwagi na straty, robię nowe nasadzenia. Oczywiście zdaża mi się zniszczyć czasem jakieś cebulki, przy wsadzaniu kolejnych. Mam ich tak dużo, że nie zawsze we właściwej odległości kopię dołek. ;:108

Obrazek

Obrazek
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Podziwiam Twoje tulipany, wyglądają uroczo. ;:63
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu tulipany masz piękne ;:63 ja niestety nie mogę się nimi pochwalić w tym sezonie ale tak ogólnie to bez kwitnień nie jestem... :) Naparstnicami się nie przejmuj - one rosną jak chwasty!
Queen of the Night mają kolor śliwkowy, ciemny i chyba inny nieco kształt :?: miałam w ub.roku ,na ten sezon dokupiłam jeszcze ale niestety nawet jeden się nie ostał...A tak je lubię!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Zdjęcia tulipanów w kroplach jak i one same cudne ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Masz przepiękne i różnorodne tulipany ;:oj . Cudownie wyglądają ;:224 . o wyboru do koloru po prostu ;:167 . Siewek werbeny to akurat Ci zazdroszczę . Werbena jest przepiękna ;:108 . Naparstnicę mam jedną i też jestem ciekawa co z niej wyrośnie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja podobnie jak marpa mówię, że Queen of the Night są zupełnie inne. Prawie czarne i takie aksamitne z odblaskiem.
Chciałam jeszcze słówko o naparstnicach. Jako pierwsze miałam dwie różowe i później pośród wielu siewek wysiała mi się biała naparstnica. Jakże ją lubiłam! Pilnowałam, żeby zostawić suchy kwiatostan, tak by wysiały się później jakieś białe. Niestety w przyszłych latach znów były tylko różowe, a po białej ślad zaginął bezpowrotnie.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu dzięki! I ja skorzystałam! Już wiem, że na pewno mam siewki werbeny! ;:138 A i trzy zeszłoroczne kępy też przezimowały. ;:138 Teraz do pełni szczęścia brak mi już tylko stipy ale wiem, dobra duszczyczko, że to już w tym sezonie się zmieni! :heja
Piękne tulipany! I ja tę właśnie fazę lubię najbardziej. ;:215
Czy dziś masz słoneczko?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,wpadłam na tulipanowy spektakl,cudowny ,a te krople wody dodają im uroku,czy dla takich chwil nie warto mieć ogrodu?chociaż ile by się człowiek urobił to ja patrzy na efekty o wszystkim zapomina ,pozdrawiam i pięknego dnia życzę ;:196
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

tulipanowe szaleństwo normalnie ;:oj kochana jak coś to ja mam białą więc w razie czego zgłaszaj się do mnie :wink:
zapomniałam napisać że nasionka które od ciebie dostałam chyba mi jakoś zaczarowałaś tak wszystko pięknie powschodziło, że aż się zdziwiłam ;:196
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Soniu, piękne Twoje tulipany ;:138
Niecierpliwie czekam na swoje, już się szykują ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”