Formowanie drzew owocowych
Re: Formowanie drzew owocowych
Ok,dziękuję za odpowiedź
A czy na tej czereśni vega teraz obciąć jedno rozgałęzienie czy po zbiorach?

Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz. Zamaluj rankę jak masz czym.
Trochę szkoda bo obie gałązki mają pąki...a ta gałązka co zostanie np prawa to do pionu i też czubek ciachnąć aby się rozgałęziła??mam maść to zasmaruję..
Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
No. Możesz tak zrobić.
A co by było gdybym zostawiła oba ramiona na tej czereśni na giseli a podcięła tylko oba końce?? Czy ta vega byłaby podobna do drzewka czy urósłby jakiś karakan??
Pozdrawiam Ewa
- ERNRUD
Widlaste rozgałęzienie jest jedną z pośrednich przyczyn chorób kory czereśni na starość.
Oj...To już nic nie pytam...To mnie zmotywowało do podcięcia.Po południu jadę na działkę
Dziękuję za informacje 

Pozdrawiam Ewa
ERNRUD, dziękuję. Jeszcze tylko takie szybkie pytanie czy na tą zgniliznę pomoze miedzian? Wiem że Topsinem mozna ale to chyba trochę szkodliwa substancja a owoce będą jeść malutkie dzieci.
- ERNRUD
Miedzian ma sens tylko profilaktycznie podczas kwitnienia. Jeśli choroba występuje, a potem osiągnie gradację, miedzian nic nie pomoże.
Aha czyli w pora jest w sam raz na oprysk.
- ERNRUD
Tak. Na profilaktyczny oprysk miedzianem. Taki oprysk środkiem miedziowym podczas kwitnienia jest przydatny w ochronie przed całą grupą patogenów grzybowych i bakteryjnych.
Jednak jak zauważysz, że problem z moniliozą powrócił w trakcie sezonu, to od następnego roku powinnaś sięgnąć po silniejsze środki.
Jednak jak zauważysz, że problem z moniliozą powrócił w trakcie sezonu, to od następnego roku powinnaś sięgnąć po silniejsze środki.
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
Na mojej niewielkiej przydomowej działce mam parę drzewek, od frontu jest to czereśnia i śliwa, obie ładnie rosną trzeci rok, ale zaczął mnie martwić ich pokrój. Obie wypuszczają gałęzie bardzo nisko, wyobrażam sobie, ze za parę lat zajmą mi bardzo dużo miejsca... Zdecydowanie szybciej rosną ich gałezie na całej długości niż same drzewka wzwyż. Ale jakbym miała obciąć im te gałęzie to zostanie mi 1/3 ich objętości. Szkoda ich, ale może powinnam...
proszę o radę.

A ja mam pytanie z innej beczki.Na wielu różnych drzewkach np morelach ,śliwach a nawet czereśni Rivan zakupionej jesienią pojawiają się od dołu odrosty.Czy należy je wyciąć??Tu brzoskwinia

Pozdrawiam Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odrosty przy ziemi do wycięcia. Bez tego zabiegu z drzewa zrobi się krzak. W maju da się oberwać nowe gałązki nawet dwoma palcami. Na dodatek od dołu wybija czasem podkładka, na której szczepiona jest odmiana szlachetna. 

- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje krzako-drzewka?