Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Dziękuję, dziękuję, dziękuję ;:180 ;:180

Moniko - bardzo dziękuję! I będę pamiętać o M. marksiana. Jeśli tylko będą rosły jak wschodzą, to będzie dobrze ;:oj
Basiu - no bałagan, niektórzy pokazują już przepikowane siewki, a ja po prostu co było. Mało kto sieje kaktusy idealnie w rządek, to przecież nie rzodkiewki :;230 tym bardziej, że niektóre nasionka były wręcz mikroskopijne. A miarki nigdy nie używałam do żadnych wysiewów, natomiast jak już się popikuje, to na pewno kiedyś coś dla porównania położę.
Henryku - już jest tych punktów zatrzęsienie, czas popikować towarzystwo, tylko to zajęcie na dwa dni lekko ;:oj od jutra muszę zacząć, nie ma siły...
Lucynko - ja jestem rozsądna i też zatrzymałam się na kilku hojach... w tym miesiącu ;:oj A z numeracją nie ma problemu, ja do Ciebie mogę mówić Lucynko a do drugiej Lucynki: Lucy bo tak ma w nicku ;:304
Jacku - no właśnie nadejszła wiekopomna chwila i chyba jutro siadam do pikowania. Znaczy: zaczynam od jutra, a nie wiem kiedy skończę. Nie lubię pikowania właśnie, nie wiem dlaczego i nie to jest dla mnie ta najprzyjemniejsza część wysiewów ;:306
Iwonko, nic nie zawaliłaś, dżast po prostu nie ma to jak rzadko spotykane imiona, hehe :;230
Saro - tak, mikrobąbelki są śliczniusie i dziękuję za miłe słowa :D
Pati, czasem wolałabym sałatkę lub rzodkiewki ;:306

No i mamy pierwszą wiosenną burzę.
Ale w ogóle pogoda była dzisiaj rewelacyjna, choć zmienna, ale powietrze było już naprawdę fajne. Teraz za nami pierwsze pomruki burzy i deszcz, bardzo odświeżyło to powietrze. A ja mam całe towarzystwo już na balkonie (oczywiście z daszkiem nad każdym koszykiem) i łapią sobie wilgoć, a w dzień promienie słońca. Niedługo trzeba będzie je podlać.
A w takim razie czas przedstawić pewne nowości.
Tegoroczny sezon roślinny - poza bezdyskusyjnie roślinami z Madagaskaru i hojami - upłynie u mnie pod znakiem kaktusów Meksyku, hybryd chamaków i echinopsisów, epifitów, stapeliaków i ... kaudeksów. Ale wszystko po kolei.

To nie są te nowości, o które tak się trzęsę.
Te pokażę w swoim czasie, dziś dostały pierwsze skroplenie z odżywką. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że nie otwierałam jej nigdy, dopiero teraz. Dodam, iż zawiera guano. Jak odkręciłam, to... jeżuniu...Rodzina chciała mnie wyrzucić z domu! Smród w całej sypialni i poza nią! Mało tego, to się naturalnie wydobyło na tackę w mnożarce i śmierdzi cały czas! Nie mogę wyjąć roślin, bo to się rozleje na podłogę jak tackę będę wyciągać i będzie jeszcze gorzej! Będę musiała chyba strzykawką odsączać, ale niesamowite, jaka to masakra! A ja narzekałam na Bi58! :twisted:

Zostawmy więc te śmierdzące chwilowo piękności i przejdźmy do innych piękności.
Zaczęłam nowy sezon od epifitów...I skupiam się na nazwanych. Te, co wysiałam - rosną w mnożarce, ale do zbiorku różności trafiło pięć piękności. Po kolei:

Epiphyllum 'Janga' - kwiat formatu L-XL, kolor: purpurowo-różowy. Cudo.
Obrazek

Epiphyllum 'Maientraum' - kwiat formatu XL, kolor: karminowy
Obrazek

Epiphyllum 'Pace Setter' - kwiat klasy L, kolor: purpura
Obrazek

Epiphyllum 'Sphinx'- kwiat klasy XL, kolor: żółty
Obrazek

i Epiphyllum 'Swiss Miss'- kwiat klasy XL, kolor: fuksja w cieniowane paski
Obrazek

I czas na zbiorówkę. Mam całą nową konstrukcję na balkonie, dostosowaną między innymi do nich. W całości ją pokażę przy tak zwanej okazji, jak wszystko będzie gotowe i na swoim miejscu. Na razie skończona jest zbiorówka epifitów i wygląda ona tak:

Obrazek

Sezon zakupowy 2016 jeśli chodzi o kaktusy - sukulenty (zakupów hoi nie liczę) uważam za otwarty.

Idę się psychicznie nastawić na pikowanie ;:306 a Wam zaś życzę miłego wieczoru ;:304
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super epikaktusy - tzn. liście i gatunki bo na kwiaty wypadnie nieco dłużej poczekać. ;:333
Z doświadczenia wiem, że im większy kwiat na roślinie tym dłużej trzeba na niego czekać oraz roślina ma ich mniej - to już jest raczej oczywiste. Ale za rok, dwa, trzy - to się będzie działo!

Dla mnie ważne jest, że żadnego z nich nie ma u mnie w kolekcji - ważne ze względów oczywistych. ;:170

Aaaa...
Miejscówka na te rośliny super!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Idziesz w kierunku pięknych, dużych kolorowych kwiatów. Podziwiam Twoją pasję do uprawy roślin ;:180 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko...te nowości są super i doskonale rozumiem Henryka... bo ja też tych nie mam... no dobra mam jedno... Maientraum, stoi sobie od dwóch lat zdrowe całe i niewiele przyrasta :evil:
Masz super miejscówkę...ładnie to wszystko razem wygląda ;:138
A ja już wiem do kogo mam się uśmiechnąć po nowości...jak podrosną rzecz jasna...jestem tuż za Henrykiem ;:170
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

One stoją takie nagie, wytatułowane a oni chcą je jeszcze bardziej ogolić :!: ;:202 a tak na serio, ja też będę czekał aż pokażesz ich kwiaty :) Choć to nie moja działka, chętnie je obejrzę, bo coś czuję, że będzie co oglądać ;:215 ;:108
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Żanetko, świetnie to wygląda ;:333 , nawet sznureczki w kolorze doniczek, a doniczki w kolorze regału :D , wszystko dopracowane w szczegółach. Rewelacyjnie. Jak zakwitną, będziemy podziwiać tylko kwiaty i nic nie będzie odwracać naszej uwagi ;:215
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

O! Ja wczoraj te fotki oglądałam i nie zajarzyłam w ogóle, że to Twoje!! ;:124
Epi są wyjątkowo brzydkie, ale mają wyjątkowo piękne kwiaty ;:173 Już czekam, jak zaczniesz nam pokazywać, robiąc konkurencję Henrykowi ;:65 :wink:

(A co do numeracji, to tak tylko żartowałam. Zrobię sobie kiedyś awatar, to od razu będzie widać różnice między nami wszystkimi ;:204 )
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Ja naprawdę przestaję wierzyć, że ty mieszkasz w mieszkaniu a nie w jakiejś ogromnej szklarni ;:306 przecież jak te wszystkie bąble podrosną i każdy upomni się o własną doniczkę, to na metry kwadratowe będzie się je liczyć!
Chociaż fakt, super to wygląda, jak kiełkują takie maluchy. A co do epiphyllum to widzę bardzo trwały sposób etykietowania :D i muszę zgodzić się z Lucy, że choć rośliny te dla mnie również szczególnie piękne nie są, to ich kwiaty już owszem. Dlatego też będę trzymać kciuki za rychłe kwitnienia.
A tak w ogóle to niby nie masz czasu, a wieszaki na doniczki to same się uplotły? 8-)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani, bardzo dziękuję!

Henryku - obym w ogóle doczekała, bo wiesz, ciągle się tych epi uczę. Największy problem to oczywiście zimowanie, ale powinnam sobie w tym roku poradzić, bo najważniejszy jest pomysł, a resztę się zrobi. Znaczy: mąż zrobi. Znaczy: mam nadzieję, że zrobi ;:306
Mieczysławie - Dziękuję! Bardzo lubię kwiaty u epi. I te malutkie, i te większe. A tu zupełnie przypadkowo mam te L-XL, ale wybrałam jeśli już kolorystycznie. Interesuje mnie ta fuksja w cieniowane paseczki, ale jak Henryk zaznaczył, będzie trzeba poczekać...
Agnieszko - jak tylko będą rosły i się rozrosną, to na pewno się wymienimy, bo w wielu przypadkach mamy podobny gust roślinny :D
Filip - ten tatuaż na szczęście nie jest permanentny ;:306 Ale co się dziwić, jak ja widzę u kogoś mroczny przedmiot pożądania, to też się zapisuję w kolejkę ;:oj
Basiu - dziękuję! Jak mogłaś zauważyć, u mnie musi być wszystko pod kolor. Coś się ze mną na starość stało, że muszę mieć doniczki dopasowane. Nie takie same dla wszystkich, ale jeśli jest to grupa, która stoi razem, to musi być kolorystycznie zgrana nawet z doniczkami. Się nabiegałam za tym, by sznurek był w tym samym kolorze co regał, ale cóż... Czego to się nie robi dla roślinek ;:306
Lucynko - zanim ja zrobię "konkurencję" Henrykowi, to ho ho ho i jeszcze trochę ;:oj A zauważyłaś może zależność, że im brzydsza roślina, tym piękniejsze wydaje kwiaty? Mnie się to wydaje niemal regułą :;230
Dorotko, no jak nie jak tak, kwestia dobrej aranżacji miejsca :;230
Malachitek pisze:A tak w ogóle to niby nie masz czasu, a wieszaki na doniczki to same się uplotły? 8-)
A Ty wiesz Kochana kiedy to było...? Dawno i nieprawda od wczoraj! ;:306 A serio, to trochę poczekały te sznurki na swoje miejsce, a taki wisior plecie się przeciętnie ok. pół godziny. Pestka, dałam radę gdy jeszcze miałam tego czasu nieco więcej. Niemniej teraz można zauważyć, że jedna doniczka się różni - to jest właśnie efekt tego, że powiesiłam gotowca zamiast znaleźć te pół godziny i upleść. Znaczy się, może tę chwilę bym znalazła, ale mam małego kota w domu i nie ma szans przy niej tego zrobić :;230

No to Kochani miło mi zakończyć ten tydzień razem z Wami. Niedziela mi upłynęła pod znakiem porządków balkonowych, bo wyniesione towarzystwo musiało zostać uporządkowane. Fragment z epi już pokazałam, teraz czas na resztę. Tak więc mój balkon wraz z tą konstrukcją o której mówiłam wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest ta konstrukcja dla epi od podłogi aż po sufit:
Obrazek

Ale i tak największe na mnie wrażenie robi jak zawsze Madagaskar, który ma najlepszą miejscówkę na tym balkonie: :;230 ;:306

Obrazek

Życzę Wam miłego wieczoru, wiele słońca i szybko mijającego tygodnia! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Pięknie, pięknie u Ciebie. ;:138

Chociaż rośliny są w większości młode i stosunkowo niewielkie to sposób ich hodowli i pokazywania robi wrażenie. I ja jestem pod tym wrażeniem! ;:oj
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Nie ma to jak eflektywne wykorzystanie przestrzeni. Tylko ten madagaskar to jakiś pusty :shock:
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Jejkuś ale bogactwo roślinne i sporo miejsca jeszcze...aaaa Madagaskar jeszcze nie przyjechał... czy poszedł na spacer :?:
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

No no, niezłe widoki ;:oj
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na "madagaskar" pewnie jeszcze za zimno :?: za to kaktusów i in sukulentów troche się tez uzbierało ;:333
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ile zielonych ;:oj tego pikowania tych kaktusków to Ci nie zazdroszczę ;:306 za to pozazdrościć można tak wielkiej i pięknej kolekcji kaktusów i sukulentów - kilka mnie urzekło i chyba poproszę o nazwy ;:131
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”