Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Na szczęście, ta gąbczasta masa korzeni zajmuje tylko 1/4 długości działki, szkoda, że w jej najszerszej i najładniejszej części. :evil: Bliżej domu udało mi się to i owo posadzić. Ale rzeczywiście, mam zamiar założyć teraz na próbę 2-3 nieduże grządki podwyższone, bo szkoda, żeby tyle dobrze oświetlonego, ciepłego miejsca leżało ugorem. Może fasolę karłową uda mi się wyhodować. :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Możesz zrobić na całej długości szerszą i głębszą (w kształcie podkowy) i tam posadzić jakieś ulubione krzewy dekoracyjne, i schodzić stopniowo z pojemnikami (efekt schodów) i niżej również posadzić coś co Ci będzie odpowiadać np byliny kwitnące lub krzewy owocowe, a na samym dole warzywka :D.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podniesione grządki pod iglakami-ogrodowymi pijaczkami to świetny pomysł, ale i tak nie ominie Cię wtedy podlewanie, bo one się szybciej przesuszają ( i jeszcze piszesz, że to południowa strona - oj będzie pracować konewka :wink: ) Ale jak ładne słoneczne miejsce to na pewno warto ;:108
Do moich ogrodniczych błędów dopisuję posadzenie na takiej "patelni" (pod południową ścianą domu) hortensji, do tego doszło upalne słoneczne lato i oczywiście je popaliło. Bidulki w tym roku odbiły więcej od korzenia, niż z zeszłorocznych pędów, więc o bujnych kwiatach mogę pomarzyć ;:224 Na ten sezon już są ocienione :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakby grządki były na poziomie gruntu to by jedynie jesiony skorzystały mimo biegania z konewką :D, wyściółkować podniesione grządki i będzie mniej podlewania, ewentualnie zamontować linię kroplującą.

No to jest nas dwie z tymi hortensjami (a raczej moja mama), ale w tym roku zostały zabrane z patelni i będą rosnąć w cieniu i półcieniu także czekamy na obfite kwitnienie do którego nigdy nie dochodziło :wink: .
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

Grządki na poziomie gruntu nic nie dają, to już sprawdzone :D Tu rzeczywiście potrzebna byłaby dobra izolacja od spodu i grządka podwyższona. Ogólnie, nie jest tak dramatycznie, mam nawet róże i borówki amerykańskie, ale wszystko blisko domu, poza zasięgiem tych piekielnych jesionów. No i mam też jeden narożnik całkowicie naturalistyczny, bo wchodzenie tam z jakimikolwiek roślinami uprawnymi byłoby już kompletnie bez sensu. Tak się gra, jak natura pozwala :D I właśnie dlatego musiałam całkowicie zmienić wyobrażenie o tym, jak ma wyglądać mój ogród...
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

Ja swoją miętę ograniczyłam. Aż nadto - tak ją borderem otoczyłam i wyrywałam rozłogi, że powiedziała basta i przestała rosnąć w ogóle. Zostały tylko jakieś marne kikuty :roll:
A w ubiegłym roku tak się rozmachałam z opryskiem na jednoliścienne że machnęłam też trawę ozdobną :? O ja gooopia!
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawa to trawa :lol: , z miętą tak jest ucieka z miejsca posadzenia (im bliżej miejsca pierwotnego tym szybciej zamiera), moje również uciekają to je wyrwałam i sadziłam na pierwotne miejsce aby rosły od nowa z rozłogów a nie korzeni.
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56

Post »

No teraz już wiem... A myślałam, że ją przechytrzę :roll:
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
ozgaogrody
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2016, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

W porę się zorientowałem .. dobrze wiedzieć! :)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, lepiej się uczyć na błędach innych :lol: .
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Ja co roku popełniam ten sam błąd przy pikowaniu siewek marchewki i kopru i innych warzyw. Jako, że mój warzywniak jest dość mały, to zawsze szkoda mi pozbywać się tylu roślinek i zostawiam ich za dużo. W efekcie rosną za gęsto i oczywiście plon mam mizerny.
Poza tym co roku jak widzę zalążki kwiatów na moich bazyliach to zamiast je zerwać, zostawiam a potem nie ma świeżych młodych listków do sałatki :D
Oprócz tego dopisuję się do tematu hortensji ogrodowej pod południową ścianą. Zachęcona tym, że ponoć lepiej kwitnie na słonecznych stanowisku, wybrałam właśnie takie miejsce. Efekt był taki, że zeszłego upalnego lata co chwila biegałam do niej z konewką, a listki i tak były podwiętnęte. Dodam, że zrobiłam jej naprawdę bardzo grubą warstwę ściółki :) W tym roku już na pewno ją przesadzę na wschodnią ścianę, czekam tylko czy pokażą się na niej pąki kwiatowe - bo jeszcze nie doczekałam na niej kwiatów :)
anna7171
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2016, o 19:39

Post »

Wątek dla mnie :) przeprowadziłam się z miasta na wies i nie miałam żadnego pojęcia o ogrodnictwie. Ale miałam nasiona różnych jednorocznych kwiatów. Niecierpliwie czekałam aż urosną. Zaczęły etapami kwitnąć, chodziłam koło nich na paluszkach i wpadałam w zachwyt. Odwiedziła mnie moja ciocia , znawczyni tematu, popatrzyła na moje cudeńka i spytała : a dlaczego nie wyrwiesz tych chwastów? Oniemiałam ,ciocia wzięła kopaczkę i zaczęła je wyrywać. Zobaczyłam czarną ziemię,kwiatuszki przerzedzone ,że ho, ho i ją pękającą ze smiechu. Dużo takich sytuacji by wymieniać a całkiem niedawno wykopałam budleję. Nie wiedziałam ,że należy przyciąć nisko przy ziemi. Dla mnie była uschniętym krzaczkiem ( w zeszłym roku posadzona ). Cieszę się ,że trafiłam tutaj - zanim cos posadzę to najpierw przeczytam i zaczęłam robić notatki.

Pozdrawiam - ania
Nie wskakuje "s" z kreseczką
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

LaViol pisze:Nigdy, ale to nigdy nie pozwólcie, żeby zakwitła i wysiała się rukola ;:306
Ani sałata dębolistna ! ;:oj
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

:wit - nie sadźcie nigdy dyni ozdobnej blisko kwiatków - ja posadziłam w daliach ..... teraz dali prawie nie widać :;230 .... a takie maleńkie były ;:223 ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Prawie nie widać...za parę dni dynia całkiem je zakryje ;:108
Swoją posadziłam w sąsiedztwie pomidorów. Codziennie wchodzę w dyniowisko i przekładam pędy- zmieniam im kierunek, żeby po pomidorach się nie wspinały... a one w nocy i tak robią swoje :;230
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”