Już jestem po porannym obchodzie i zbieraniu tego oślizłego towarzystwa
.Musiałam nakryć butelkami wychodzące jeżówki, bo ślimory już je zaatakowały to samo zrobiły z paroma chryzantemami .Teraz zaczyna siąpić drobny deszczyk i jest pochmurno i chłodno
.
JAGÓDKO miejsca do poruszania mam mnóstwo przecież są ścieżki

Czasem jednak muszę wsadzić nogę między rośliny
,dlatego mam tam też kamienie na które mogę wejść lub czasem tylko postawić stopę

Już sie do tego przyzwyczaiłam

Zawsze mówię czego to ja nie mam jestem zbieraczem i tyle roślin mi się podoba lecz nie wszystkie chcą u mnie pozostać .Widzę ,że znacznik pozostał, a roślina zniknęła albo jeszcze wyjdzie

Zniknął mi także żywokost Allgold ,a myślałam ,że to taka wytrzymała roślina

.Nie mam także Trytom które dostałam od brata może wyjdą na razie nie chcę tam grzebać.Każda strata mnie martwi

Padł mi także cudny pierwiosnek ---Miss Indigo

, biały Ostrogowiec także nie pokazuje oznak życia, jednak liczę na to ,że jakieś siewki się ostały po nim .Teraz tylko czekać
BEATKO czytając wpisy widzę ,że nie jestem pierwsza która widziała poskrzypkę

.Pamelka i Cecile to powojniki które pierwsze u mnie kwitną .Jednak Cecile będę musiała trochę odmłodzić bo jakaś leniwa się zrobiła
MARYSIU 
ta moja też była nie na lilii tylko na liściu krokusa .Zrobiłam z niej miazgę nie czekając aż poszuka sobie partnera do harców
GABI trzeba bacznie obserwować to towarzystwo bo inaczej nie będzie lilii, a są już wielgachne oczywiście nie wszystkie.OK to daj namiary
ANIU jeśli to pusta koperkowa to ona szybciej zakwita czytałam ,że nawet 2 tygodnie przed Rubra Plena .Zależy którą masz bo Rubra plena bardzo powoli przybiera na wadze, a dzikuska lepiej wszystko znosi .Myślałam ,że nie zakwitnie w tym sezonie po jesiennym przesadzeniu .Jednak to wytrwały osobnik
ANDRZEJU masz rację czyli sezon w pełni na różniste owady nie tylko na kwiaty .Teraz coraz mocniej zaczyna padać, a przecież rośliny dostały porcje wody, a oślizłe bestie będą w swoim żywiole
IWONKO no tak mam go podgrzewany a jakże

ten powojnik tak samo jak Cecile są z grupy
atragene [powojniki botaniczne ] to wcześnie kwitnące pnącza .On także powtarza kwitnienie w lipcu ,sierpniu lecz nie tak obficie