Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2

Post »

Ja planuje sadzonki siać w piątek/sobotę, tylko się waham jeszcze co do odmian. Na pewno chcę wysiać Dippera i maczugową. Mam jeszcze nasiona Marenki, Birdhousa i kobry w dużych ilościach, ale nie wiem, czy zmieszczę więcej odmian na tak małej przestrzeni :). W zeszłym roku przy trzech odmianach było już tłoczno. Sadzonek zrobię z zapasem, bo musi starczyć nie tylko dla mnie, trochę już zobowiązałem się rozdać.

Macie jakieś świeże pomysły odnośnie ochrony przed mączniakiem? W zeszłym roku sezon skończył się przed czasem właśnie przez to, choć i tak był rekordowy.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Logika sobie, ale niecierpliwa natura wzięła górę :roll: ;:65 . Miałam wysiewać tak jak wy, pod koniec tygodnia / kalendarz ogrodnika/. Nie wytrzymałam i wysiałam w czwartek testowo po jednym nasionku odmian zakupionych w tym roku: Apple, Cannon Ball, Green Ball, Corsican Flat, Giant Bushel, Tygrysia. Wzejdą - dobrze, nie wzejdą - poczekam na kolejne wschody.
Karls
200p
200p

Post »

Wzejść to wzejdą, to jest raczej kwestia, czy nie zdążą się powyciągać, zanim na zewnątrz zrobi się na tyle ciepło, by je przesadzić :). Jeśli mieszkasz w ciepłym rejonie, gdzieś południowy-zachód to chyba te 1,5 tygodnia jakoś specjalnie nie powinno zaszkodzić, najwyżej na starcie będą trochę osłabione mniejszą ilością światła.
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Moje wczoraj zamoczyłam i jutro pójdą do ziemi, w tym roku tylko z dziubkiem. Wysuszonych mam dużo i na razie starczy. Chciałabym Canon Ball, ale to na przyszły rok może, bo widzę, Elu, że Ty masz dużo nowych odmian, to będę obserwować jak Ci rosną, to się uśmiechnę do Ciebie w przyszłym sezonie :wink:
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oby rok był urodzajny - to będzie co dzielić :wit Mam dużo nowych odmian, ale wiadomo, jak będzie susza to tylko tarasowo - doniczkową uprawę "napoję i dokarmię". Gorsza sprawa na działce ROD, woda ze studni wybrana i zmagazynowana w 3 beczkach 200 l. Ale wiadomo, w pierwszej kolejności będą podlewane ogórki i inne warzywka :roll:
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poradźcie, jaką donicę powinnam przygotować dla tykwy, którą chcę mieć na balkonie?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sadzę w dużej donicy i dużej skrzyni drewnianej.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Kontakt:

Post »

Też planuję w tym roku posadzić tykwę na balkonie.
Już widzę balkon tonący w zieleni i tykwy zwisające ze sznurów na pranie. :heja

W donicy jedna tykwa posadzona była?
mustysia
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Posadziłam 3 sadzonki, ale jedna padła, może koleżanki ją zdominowały :roll:
Jedna sztuka w donicy to najlepsza opcja. :uszy

Obrazek
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzisiaj widziałam w Lidlu donice z zasobnikiem na wodę. Średnica 40 cm, wysokość 32. Myślę sobie, że fajna sprawa dla takich pijaczek jak tykwy. A swoją drogą, ile w takiej donicy zmieści się litrów ziemi :roll: ;:223
mustysia
Karls
200p
200p

Post »

Ja zwykle na dużą donicę daje dwie sadzonki, ale to maksimum. Próbowałem 3 kiedyś, ale to ścisk i już nie rosną takie ładne, mniej się rozgałęziały. Pamiętaj, żeby na spód donicy dać jakiś drenaż typu keramzyt, bo tykwy potrzebują sporo wody, a przy intensywnym podlewaniu trzeba zadbać o to, by korzenie miały dostęp do powietrza :).

@mustysia - myślę, że taki worek 25 l to spokojnie się zmieści, nawet biorąc poprawkę, że jest stożkowa pewnie.
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Rozejrzę się za tym keramzytem. Posadzę po jednej. Mam też w planie przycięcie po 7 parze lisci (gdzieś tu wyczytałam na forum), a o zapylanie nie muszę się martwić ponieważ mój balkon odwiedza Futrzak Gołąbek zwabiany zapachem pelargonii, niezwykła ćma przypominająca wyglądem koliberka. Myślę, że nie pogardzi też kwiatami tykwy :tan

Jak tam Wasze sadzonki?
Moje wyniesione na działkę do szklarni mają już pierwsze listki właściwe.
mustysia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Moje nasiona tykw kilku odmian powędrowały na ręcznik papierowy :) Nasiona te, które zostały z poprzedniego roku, przechowywane były w totalnie suchej atmosferze, więc myślę, że wykiełkują. Szczególnie, iż mam po 2-3-4 nasiona ;:131
Mam nadzieję, że plony będą duuuużo lepsze niż rok, dwa i trzy temu. Bo to była porażka :evil: Wsadzę do gruntu, gdy w sam raz będą miały po cztery liście do połowy maja. Im więcej liści, tym większa loteria.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Ja też wczoraj nasiona Kobry na waciki wyłożyłam. Tylko taką odmianę udało mi się kupić. Pierwszy raz będę uprawiał tykwy. Mam nadzieję, że z pomocą forum dochowam się owoców.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Karls
200p
200p

Post »

Moje się na razie moczą w wodzie. Dwa lata temu eksperymentowałem z podkiełkowaniem na gazie, ale zaczęło mi to szybko pleśnieć i musiałem pilnie siać, dlatego daje do ziemi od razu. Wybrałem 3 odmiany - kobra, maczuga i dipper. Większość nasion z własnych zbiorów, tylko kobry trochę nowych dodałem, bo nie bardzo mi się podobał kształt, który mi się trafił - jakiś taki mało kobrowy, tylko cętki się zgadzały :). Ogólnie zapasy mam spore, tylko za dippery trzymam kciuki, bo te mi się poprzednio nie udały i tych mam najmniej (choć i tak kilkadziesiąt nasion jeszcze zostało).

Beata_m - w razie pytań chętnie pomożemy :). Kobra jest uznawana za jedną najłatwiejszych w uprawie odmian razem z birdhouse, więc to dobry wybór na początek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”