Naturalnie działkę
zaliczyłam.
Słoneczko tylko od czasu do czasu się pokazywało i było chłodniej niż wczoraj, ale nie zimno i bezdeszczowo.
Niewiele zrobiłam, ale inspekt gotowy czeka na jutrzejsze siewy, wypikowałam samosiewki prawdopodobnie werbeny, Posadziłam cebulkę i wysiałam szczypiorek czosnkowy, wysadziłam do gruntu przechowane przez zimę chryzantemy, również ukorzenione w domu, wypiłam dwie kawusie, poplotkowałam z sąsiadką i wróciłam do domku. A! Jeszcze zdjęcia zrobiłam.
Maryniu - starałam i staram się ze wszystkich sił, by jak najwięcej wysianych w domu roślinek trafiło na działkę. Niestety, nie wszystkie. Część zawsze
odpada po drodze.
Madziu - ja nie wiem, jaką mam tę pnącą hortensję. Dostałam sadzonkę od sąsiada. Wiem jedynie, że pnąca, no i widzę, że się pnie.
Dlaczego nie miałabyś dogodzić hortensjom? One nie są uciążliwe w uprawie. Zaryzykuj, a sama zobaczysz ....
Stasiu - co to jest ta "sroczyna"? Wygooglowałam, ale niczego się nie dowiedziałam. Oświeć mnie, proszę.
Dzisiaj gołębie odstraszałam przy pomocy kolorowo błyszczących wiatraczków. Bały się.
Marysiu [Maska] - nie grzesz, bo się na Ciebie Twoje siewki obrażą.
Mnie też nie wszystkie rosną. Duża część wysiewów zginęła, ale heliotropy są wszystkie.

Znaczy wszystkie dziewięć.
To ja miałam lepszą pogodę. Mogłam działać i ani nie zmarzłam, ani nie zmokłam.
Iwonko [00..], Tereniu [TerDob] - przemiłe jesteście.
Wielkie dzięki.
Ewelinko - nie wiem, dlaczego niektóre pąki piwonii nie chcą się otworzyć.
Ja nigdy nie miałam tego problemu. Oczywiście porządnie je dokarmiam i podczas kwitnienia pilnuję, by nie miały sucho.
Obejrzyj dokładnie pąki. Jeśli są duże, to z pewnością rozwiną kwiaty.
Beatko - ależ tej hortensji nie jest zimno i nigdy nie było. Rośnie tuż przy altanie i gołębniku.
U sąsiada ma miejscówkę na otwartej przestrzeni i co rok jest wprost obsypana kwiatami. A sadzonkę od tego sąsiada dostałam.
Ona nigdy jeszcze nie miała takich rozetek, więc pewnie musiała poranie dorosnąć, dojrzeć.
Julio -
Moja majowa piwonia jest jeszcze młoda, ale kawałek już da się uszczknąć. Jeśli przypomnisz się w sierpniu, to z przyjemnością Cię kawałkiem obdaruję.
Tereniu [tencia] - moje tulipany też nie wszystkie zakwitną. Część zwyczajnie zgniła, niektóre tylko listki pokazały, ale na szczęście większość dała radę.
Nie nadwyrężaj sił, oszczędzaj kręgosłup, bo działkowanie dopiero się zaczęło i jeszcze dużo czasu oraz pracy przed Tobą.
Odstraszacze gołębi.
Skrzydlate bokami dzisiaj chodziły.
Mój jedyny młodziutki bodziszek.