Burak liściowy, mangold,boćwina
Re: Burak liściowy
Popikowałam buraki liściowe, żółte, różowe i czerwone, podpędzę rozsadę, bo ma robić za ozdobę rabaty frontowej 

A ja w tym roku pierwszy raz wysiałam buraczki liściowe.
Nie wiedziałam jak się do tego zabrać, więc jedno opakowanie wysiałam do wielodoniczki ( strasznie się powyciągaly) a drugie do kuwety i dziś przepikowałam. Ponieważ tez trochę były długie wsadziłam je głębiej niż pierwotnie rosły. Zobaczymy czy z tego pieca będzie chleb.
A ze jeszcze mam nasionka czerwonych, to wysieje w połowie kwietnia wprost do gruntu.
Przepisami dzielimy się tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=9
Nie wiedziałam jak się do tego zabrać, więc jedno opakowanie wysiałam do wielodoniczki ( strasznie się powyciągaly) a drugie do kuwety i dziś przepikowałam. Ponieważ tez trochę były długie wsadziłam je głębiej niż pierwotnie rosły. Zobaczymy czy z tego pieca będzie chleb.
A ze jeszcze mam nasionka czerwonych, to wysieje w połowie kwietnia wprost do gruntu.
Przepisami dzielimy się tutaj

Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
- kokoszanel84
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2015, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy burak liściowy poradzi sobie w lekko zacienionym miejscu? Udało mi się wygospodarować kilka dodatkowych metrów na działce, ale w pobliżu stoi wysoka tuja.
Pozdrawiam serdecznie!
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Da sobie radę, może nie będzie taki falisty jak na zdjęciach gdy rośnie w pełnym słońcu ale spokojnie wyrośnie, szczególnie jeśli chociaż trochę słońca do nich dojdzie nawet rozproszonego.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
U mnie sobie jako tako radził na podwyższonej grzadce między pomidorami. W mocno zacienionym miejscu raczej kiepsko rósł.
Czy zeszłoroczne buraki liściowe (bright lights) warto zostawić? Czy lepiej wywalić i wysadzić nowe? Wszystkie z białymi ogonkami mi przezimowały i zaczęły teraz ładnie rosnąć.
Czy zeszłoroczne buraki liściowe (bright lights) warto zostawić? Czy lepiej wywalić i wysadzić nowe? Wszystkie z białymi ogonkami mi przezimowały i zaczęły teraz ładnie rosnąć.
Iza
- Ginka
Nie wiem jak ze smakiem w drugim roku, szczególnie że teraz będą myśleć tylko o wytworzeniu nasion.
W tym roku buraki z zeszłego roku wytworzą nasiona, wielki kwiatostan na 1,5m będziesz mogła zebrać nasiona
do jedzenia nie będzie się nadawał.

Ładny ten kwiatostan chociaż? Jeden z buraków rośnie na rabacie z kwiatkami więc w sumie mógłby zostać jak bardzo nie szpeci. Reszcie dam jeszcze trochę urosnąć, może kurczakiem będą smakować 

Iza
Kwestia gustu
jasnozielona szeroka miotła, nie wiem jak to opisać
Ja zostawiam czasem jednego, potem sieją mi się wszędzie.

- Ginka
http://szkolnictwo.pl/rysunkihasla/48/21748_1.jpg
Nieciekawy wiecheć o lekkim że to tak określę miodowym zapachu, zależy czy ktoś taki lubi.
Nieciekawy wiecheć o lekkim że to tak określę miodowym zapachu, zależy czy ktoś taki lubi.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Hej, jak tam wasze buraki liściowe ? Wysadzaliście już ? Ja mam jedną skrzynkę na balkonie z marchewkami, rzodkiewkami, sałatami i burakami liściowymi. Wysiałam je 23.03 i dzisiaj pojawił się pierwszy kiełek
Na zdjęciu słabo widać ale tak się ucieszyłam że muszę go pokazać
Na pierwszym zdjęciu rządek pomidorków jest po lewej stronie za rzodkiewką (nic nie widać ale zdjęcie poglądowe skrzyni). Na drugim zdjęciu zbliżenie i taki różowy punkcik to ten kiełek

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidorków?LaKamila pisze:Hej, jak tam wasze buraki liściowe ? Wysadzaliście już ? Ja mam jedną skrzynkę na balkonie z marchewkami, rzodkiewkami, sałatami i burakami liściowymi. Wysiałam je 23.03 i dzisiaj pojawił się pierwszy kiełekNa zdjęciu słabo widać ale tak się ucieszyłam że muszę go pokazać
Na pierwszym zdjęciu rządek pomidorków jest po lewej stronie za rzodkiewką (nic nie widać ale zdjęcie poglądowe skrzyni). Na drugim zdjęciu zbliżenie i taki różowy punkcik to ten kiełek
![]()

Ja siałam do gruntu w weekend, jeszcze ich nie widać

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Tak, buraków oczywiście
Tak jestem myślami z pomidorami że mi się już wszystko myli
.

Moje buraki mają po 10 cm, spędziły tydzień na dworze i jutro idą na grządkę 

- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Aria, a kiedy je sadziłaś ? I trzymałaś rozsadę w domu czy na zewnątrz ?