Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Martuś wiem, że gryzonie nie odpuszczą, ale widok kwitnących tulipanów jest niesamowity. Mimo strat, nie zrezygnuję z ich sadzenia. ;:108 Większość kępek mam tak posadzone, żeby inne rośliny przysłoniły później sterczące liście. Skrzynka jest doskonałym rozwiązaniem. Muszę pomyśleć.

Obrazek

Bożenko miło mi. ;:196 Dzisiaj przybyła kolejna hortensja, Polar Bear. Została posadzona przy Limelight z awatara. :) Dość ładny krzak, więc jest nadzieja, że zakwitnie kilkoma kwiatami. ;:65 Świąteczna stokrotka w gruncie odżyła i zakwitła ponownie.

Obrazek

Jolu Karol właśnie pojechał do domu, już zaczyna poznawać osoby. :D Jestem babcią od święta i w razie potrzeby. Młodzi mieszkają w mieście i na razie sami opiekują się maluchem. Linie kroplujące założyłam zeszłego lata, bo podlewanie było konieczne, a czasu mało. Zdecydowanie się sprawdziło. M. sam zmontował, ale nie wszystkie rośliny dostają w ten sposób wodę. Najbardziej wrażliwe na przesuszenie już są w zasięgu linii. Werbena w tym roku rozsiała się w tysiącach, choć większość roślin usunęłam, ale chyba część nasion się wysypało, zanim wyrwałam. ;:223 Sasanki w cieniu też zaczynają kwitnąć.

Obrazek

Zuza trawy też pikuję, bo lepiej rozwijają system korzeniowy, ale ten mix tak zostawię i na początku maja wsadzę bezpośrednio do gruntu. Moje miskanty dziś obejrzałam dokładnie i te na słońcu się obudziły. Dziś trochę cieplej, ale tulipany przytulają się, bo zimno. :wink:

Obrazek

Lucynko kocimiętka to najbardziej niezawodna roślina w moim ogrodzie. To była pierwsza bylina, którą wysiałam i wsadziłam na rabaty. Teraz mam kilkadziesiąt sztuk, a jeszcze więcej rozdałam. Zaczyna kwitnienie w kwietniu i kończy w listopadzie. ;:215 Najbardziej nielubiany przeze mnie floks szydlasty kwitnie najwcześniej. ;:306

Obrazek

Moniko dziś próbowałam zrobić sarnom zdjęcie, cztery biegały za płotem, ale zdecydowanie za szybko. ;:108 Tylko kos pozował.

Obrazek

Madziu dziś było 13 stopni, ale to zdecydowanie za mało, żeby rośliny odczuły. Tulipany jednak powoli się otwierają, za to pocieszą nas dłużej. ;:215 Na razie kremowe, ale mają być białe.

Obrazek

Wandziu dzięki różnorodności klimatu, dłużej możemy cieszyć się widokiem kwiatów, u innych, i u siebie. ;:333 Werbena kocha słońce i suche gleby, u mnie cały ogród taki, więc rośnie. Zastanawiam się jednak co robić, żeby tak się nie wysiewała. Po dwudniowych deszczach widać ją w każdym zakątku ogrodu. ;:202 Chyba mam dość jej pielenia. Ja wiosną mam mniejsze wahania nastroju, nadzieja na ciepło i słońce mnie trzyma. ;:108 Berberys Admiration zaczyna kwitnienie.

Obrazek

Aniu dudek codziennie rano wyjada nasiona za płotem, ale jak otworzę okno, to ucieka. Nie straszę go już, tylko podglądam. :) Najwięcej kwitnących jest na południowej skarpie, gleba szybko się nagrzewa. Dla ciebie dzisiejsza przesyłka. ;:7 Jan Paweł, Asao i Justa.

Obrazek

Mariolu przykro jak rośliny giną. ;:168 Moje hortensje Bobo posadzone jesienią, też nie budzą się, choć jeszcze się łudzę, że są w gliniastej ziemi, a ona nagrzewa się wolniej. Z bieganiem po wątkach wszystkie tak mamy, nie zawsze jest czas, albo wena, żeby coś napisać. Taki gratis dostałam do powojników, barwinek variegata.

Obrazek

Ewelinko mam zwykłą cyfrówkę, ale z wysuwanym obiektywem, to czasem udaje mi się zrobić zdjęcie z większej odległości. Nie mam zacięcia artystycznego, więc zdjęcia traktuję bardziej jako dokumentację. Na szyi czasem ponoszę, aparat lekki. ;:306 Rozchodniki świetnie się u mnie rozrastają, szukam im nowego miejsca.

Obrazek

Trochę zmieniły mi się plany na dzisiejszy dzień. ;:215 Całe szczęście, bo przyjechała paczka z roślinami i udało mi się wszystko posadzić, trzy powojniki, hortensję, przetacznik kłosowy i różową szałwię. Z doniczek powędrował do gruntu ukorzeniony bukszpan. Sadziłam po kilka maluchów obok siebie, żeby szybciej uzyskać okazały krzak.

Obrazek

Teraz coś dla ciała. Moja plantacja :;230 pomidorów się hartuje.

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie teoretycznie było 15 stopni ale odczuwalna to chyba jakieś 8. Ładne powojniki Ci przyjechały. Jestem pod wrażeniem że zasłużyłaś na gratis od szkółki. Oczywiście pod wrażeniem że szkółka się szarpnęła a nie że dostałaś gratis :).
Bardzo ładne pomidorki wyhodowałaś, ja w tym roku idę na łatwiznę - kupię na rynku.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu taki gratis, że nie wiem co z nim zrobić. ;:131 Nie lubię barwinka, bo zarasta wszystko wokół. Mam go głównie pod płotem, ale i tak muszę go dwa razy w sezonie ograniczać. :evil: Pomidory pierwszy raz wysiałam i pikowałam. Jestem z siebie dumna. ;:306
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, kochana, jak u ciebie pięknie ;:oj ;:oj Tyle kwitnących tulipanów i wyrywna kocimiętka i jeszcze rządki sasanek ;:167 Moje badylki hortensjowe padły - te w domu, trzymane w wodzie. Z drugiej strony przy przycinaniu Vanilki wsadziłam kilka bezpośrednio do ziemi i te, o dziwo, wypuszczają listki :shock: Czyżby udało mi się przez przypadek rozmnożyć ;:204
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Witaj, Soniu, ja też miałam dylemat barwinkowy: chciałam mieć kwiaty, ale nie mieć kłopotu! Jakiś czas temu odkryłam skarpę obrośniętą barwinkiem pół kilometra od domu, po drodze na przystanek szkolnego autobusu. Zaspokaja w pełni moje potrzeby, a odległość jest całkowicie bezpieczna :D .
U Ciebie już widać werbeny! Mi coś mignęło, ale o niepieleniu przypomniałam sobie po skopaniu połowy rabaty ;:131 . W razie czego, kilka wykiełkowało na parapecie i chyba teraz kiełkują następne. No, jak nie kopać, kiedy mlecze wyrastają?
Naliczyłam około 150 sadzonek pomidorów u siebie, na różnym etapie wzrostu. Zapotrzebowanie mamy spore, ale bez przesady. Połowie trzeba znaleźć inny dom. Już szykuję pakiety w dobre ręce. Mama M i bratowa mają zakupy z głowy, a ja szukam kolejnych ofiar ;:204 .
Żegna się Świr Ogrodowy, który dzisiaj oprowadzał wycieczkę sąsiadek po ogródku ;:306 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Soniu od zdjęcia,którym zaczęłaś wątek nie mogę oczu oderwać ;:oj Doskonała kompozycja.I te grupy tulipanów,zachwycające ;:173 Po tak suchym ubiegłym sezonie też rozważałam nawadnianie,jeszcze nie wiem,kropelkowe,czy zraszacz,ale coś muszę,bo nie mam czasu na podlewanie.Czy werbena patagońska kwitnie w pierwszym roku po wysianiu?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu Asao i Justa ;:215
Na JPII mam focha. Obrazek
Ja tam bardzo lubię tego floksika, którego Ty tak nie lubisz. ;:306
Tulipanki kremowe miodzio! Pamiętasz nazwę?
Może Dudek w końcu oswoi się na tyle, że nie będzie płoszył się na Twój widok..?
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Też czekam na swoją zamówioną Justę... ;:65
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, duma całkowicie zasłużona, wyhodowałaś dorodne sadzonki pomidorów.
Ukorzeniło mi się kilka sadzonek bukszpanu i właśnie się zastanawiałam, gdzie i jak je posadzić. Fajnie, że pokazałaś swoje. Zawsze tak sadzisz 1 w środku i 5 wkoło? Maluchom dajesz rosnąć czy od razu po posadzeniu przycinasz?
Barwinek bardzo ładny. Do skrzynki z nim i niech zasłania liście tulipanów po kwitnieniu :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko tak czekam na ciepło, ;:145 wtedy dopiero odżyję, a tulipany naprawdę zakwitną. Listki nie oznaczają, że się hortensja ukorzeniła. Dopiero jak po miesiącu nie zwiędną, to znak, że roślina ma korzenie i żyje. Większość patyków ma na tyle energii, by wypuścić liście, ale do ukorzenienia potrzebują ciepła. Też wsadziłam trochę patyków do gruntu, zobaczymy co nam z tego wyjdzie. ;:218

Aniu werbeny patagońskie w gruncie są w tysiącach. Chyba zatrudnię kogoś do pielenia. ;:223 U mnie będzie oprowadzanie wycieczek w niedzielę, już zaklepany termin. ;:306 Ja mam miejsce na sześć pomidorów, :) dwa pójdą do donicy. Barwinek posadzę za żywotnikami pod płotem, wyrwać zawsze zdążę, a może ktoś w niedzielę się nim zauroczy. ;:131

Mireczko miło, że ci się podoba. ;:196 Hortensje bukietowe kocham za niezawodne kwitnienie i bezproblemową uprawę. Co roku przybywa kilka i powoli kończą mi się pomysły gdzie je posadzić. ;:173 Werbena jest rośliną jednoroczną, w naszym klimacie rzadko przeżywa. Już się przekonałam, że raz posadzona wysiewa się bez umiaru. ;:202 Tulipanów mam dużo i lubię je wyjątkowo, gryzonie też. ;:134 Ubiegłoroczne upały zmotywowały mnie do rozłożenia linii, oszczędziłam dużo czasu. ;:215

Aniu jak JP się na mnie obrazi, to ja na niego też, kompostownik mam pojemny, korzenie się zmieszczą. ;:306 Wsadziłam go koło Soliny, trochę bez przekonania. ;:218 Gdzieś mam zapisane nazwy tulipanów, ale muszę zrobić porządek w zapiskach :oops: Tylko czyżyki na razie mam zaprzyjaźnione, pozwalają się fotografować.

Olu Justę posadziłam przy pnącej róży. Ma kiepską ziemię, ale dołek zaprawiłam. Będziemy wspólnie czekać na pierwsze kwiaty. ;:65

Małgosiu dzięki, ;:196 pomidory lubię, może zaowocują. :) Bukszpan sadziłam po kilka sztuk, w zależności, od wielkości. Więcej na dużą kulę, trzy na małą. W pierwszym roku tnę w czerwcu, tylko delikatnie czubek, żeby się rozkrzewiły. W przyszłym już się złączą gałązkami i będę formować kulę. Świetny pomysł, ;:180 ograniczę barwinek donicą i gdzieś upchnę.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, pomidory zaowocują na pewno ;:108 , u Ciebie dużo słonka to będą miały jak w raju ;:333
JP II u mnie się nie sprawdził, powypuszczał piękne, gęste przyrosty a potem uwiąd go zwiesił i klops. Kwitł może dwoma kwiatami ;:222
Tulipany może trochę dłużej każą na siebie czekać, ale może też i dłużej się nimi pocieszymy ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu barwinek fajny , jak podrośnie to uśmiechnę się po odnóżkę , mam tyle wolnego miejsca ,
że już nie wiem co mam sadzić .
Runianka posadzona 50 sztuk ,ale to wszystko za mało na dużej rabacie trochę pusto ,
posadziłam kilka rozchodników , i teraz posadzę bukszpany tak jak Ty ,3 szt. powinny wystarczyć :wit .
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu dziś pojadę obadać,czy werbena wyłazi,bo ostatnio nic nie było ;:224 Ty za to masz jej krocie ;:215 Sasanka taka postrzępiona ale piękna...sama wysiałaś?

Pomidorki jak ładnie popikowane,co to za odmiany? Moja mamcia dostała nasiona latem od znajomego,wysiała,podlewała i mówi,że chyba nic z nich nie będzie,pewnie skończy się,że kupi na ryneczku sadzonki ;:224
Trzymam kciuki za hortensję Bobo,moje wszystkie startują.Dziś jadę posadzić dwie róże,co ostatnio przyjechały ;:65

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Piękne powojniki ;:333 . Ja też mam małą cyfrówkę z wysuwanym obiektywem . Póki co mi wystarcza ;:224 . Mam rozumieć, że dudek to taki stały bywalec u Ciebie ?? ;:oj U mnie rozchodniki dobrze rosną ale nie w każdym miejscu. Za domem mam patelnię i lekką górkę więc ziemi nie jest mocno mokra i im to pasuje. am rosną ładnie a w innych miejscach gorzej. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Widzę nowe powojniki u ciebie, ja jestem tak zniechęcona do tych roślin że nawet nie chce tych niby bezproblemowych :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”