Ogród Pod Magnolią - zara - sezon 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Pod Magnolią - zara - sezon 2015

Post »

Aniu chyba nie bardzo można aż o tyle pogłębiać sadzenia tych drzewek. Jednak ze mnie żaden ekspert dlatego też dopytaj w odpowiednim dziale, choć czytam, że już posadziłaś. Dopytaj, najwyżej poprawisz.
Ach cudowny widok clematisów przy pergolach... A jakby każdy z nich dostał jeszcze różaną damę do towarzystwa... ach...Obrazek Może sie skusisz? ;:183

Co się dzieje z moim Innocentem? Hmmm... Po zakupie w 2014 pięknie kwitł z tym wszystkim z czym przyjechał z E-clem. Zaraz po zakończonym kwitnieniu usechł cały. Odbił dopiero wiosną 2015 urósł jednym pędem do kolan. Wydał ze trzy kwiaty, w tym nawet jeden półpełny. I znów usechł. Pod koniec lata wylazł ociupinę. I teraz z tej ociupiny wychodzą właśnie dwa oczka i dodatkowy pęd z ziemi. Normalnie szaleństwo! Obrazek Jest jednak przynajmniej nadzieja na pełne kwiaty. ;:333 Nie powinnam może na niego narzekać, bo posadzony obok Little Mermaid to dopiero jest kapryśnik! Ech... utrapienie z tymi wielkokwiatowymi wcześnie kwitnącymi. Obrazek

Natchnęłaś mnie do przycięcia lawendy. Moje kilka krzaczków straszy swoim pokrojem. Muszę je mocno ogolić i niech się dzieje wola nieba...

Obejrzałam sobie Twoją wiosenkę i teraz lecę oglądać ją w ogrodzie kogoś innego. :wink: ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Po ostatnich deszczach wszystko buchnęło kolorami, chwaściory niestety też :twisted:
Ale na razie nie wyrywam, bo już widzę mnóstwo siewek naparstnicowych (chyba ;:oj ) i nie wiadomo co tam jeszcze :?
Sasanki i u mnie otwierają kwiatuszki :tan I przetrwała mi kępka białych :heja
aneczka1979 pisze:Natchnęłaś mnie do przycięcia lawendy. Moje kilka krzaczków straszy swoim pokrojem. Muszę je mocno ogolić i niech się dzieje wola nieba...
Aneczko, nie tnij aż do zdrewniałych pędów bo mogą nie odbić ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuz ale własnie ja widzę, że z tych zdrewniałych pędów zaczynają wychylać się gdzie nie gdzie zielone czuprynki. ;:215 A uwież mi, nie chciałabyś teraz zobaczyć kształtu i pokroju niektórych krzaczków. ;:222
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No to szczęściara z Ciebie, bo one raczej ze zdrewniałych to już słabo rosną.
A nie myślałaś żeby porobić nowe sadzonki?
Lawenda i tak po kilku latach robi się nieładna.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Witam wszystkich weekendowo :wit
Wczoraj dostałam paczkę od wiolamanka i szalałam w ogrodzie ;:124
Zakupione rośliny trafiły na zaplanowane miejsca, a że warunki po deszczu były w sam raz do sadzenia, wykorzystałam moment aby miały jeszcze większe szanse na przyjęcie się.
Dziś z rana doszła kolejna paczuszka z roślinkami zatem popołudnie spędzę "buchtując" w ogrodzie - jak ja to kocham :tan
Wczoraj wieczorem wzięłam się za pikowanie lewkonii do doniczek, szczypiorku czosnkowego i tunbergii - ta to rośnie jak szalona.
Z trzech doniczek siewek zrobił się szpaler rozsad na dwa parapety. ;:173
Mina mego eM była bezcenna ;:218 - spytał tylko czy ta dżungla parapetowa to na wieczność :?: ;:202
Ubaw był, powiedziałam: gdzie na wieczność, tylko do września ;:306

Annes 77 Bratki w tym roku w ogrodzie w żółto liliowych kolorach. Na parapet balkonowy trafił zestaw bratków błękitnych i białych.
Dziś już pod balkonem cytrynowo i radośnie - forsycja zaczęła spektakl ;:138
Sasanki miałam dwie: bordową i białą ale biała nie wzeszła ;:185 ;:145 A tak je lubię - małe włochacze :)
Co do krzewów owocowych poradziła sobie, popytałam na FO i trafiły do ziemi - musi im być dobrze, innej wersji nie przyjmuję ;:224

aneczka1979 tak też myślałam z tymi krzewami i zrobiłam po swojemu. Troszkę popytałam tu na forum trochę po dzwoniłam i do dzieła. ;:14
Bryła korzeniowa poszła w dołek na normalna głębokość, a pieniek na którym krzewy są szczepione zasypałam tylko 3-4 cm nad ostatnim korzeniem. teraz czekam na oznaki przyjęcia się krzewów ;:108
Co do moich clemków Aneczko, dawno zaplanowałam, że będą w towarzystwie różyc. I trafią na siebie w duetach wśród moich rabat.
Może to słabo widoczne jest na fotkach ale wszystkie powojniczki dostały różyczkowe panienki do pary.
Wczoraj Wiola z forum przysłała mi kolejne pięknotki i dziś po moczeniu nóżek w wodzie idą w piach, już doczekać się nie mogę ;:65
Innocenty ma w towarzystwie pnąca Metanoię. Łososiowa dama Little Mermaid dostanie dziś Mirandinę, a Piilu sparowany będzie z Nostalgią ;:173
Na rabatę różaną którą w tym roku założyłam trafili : Solidarność i Blue Explosion.
Mam nadzieję Aniu, że wszystkim im spodoba się wzajemne towarzystwo :lol:

Zuza, Ania ja tez ciachnęłam lawendę właśnie do zdrewniałego miejsca, a potem martwiłam się czy coś jeszcze z tego ciachania będzie ;:218 na szczęście akurat w tych zdrewniałych zakątkach jest najbardziej zielono - będzie dobrze ;:333

Pozdrawiam wszystkich cieplutko i życzę mnóstwo promieni słonecznych...

Obrazek

...oraz samych przyjemnych, weekendowych chwil na łonie natury
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu,ogródek już wypieszczony to można grilować :uszy mój jeszcze nie do końca ,ale teraz mam inne zajęcie ,ślicznie wygląda Twój mały raj ,bardzo przytulny i z takim klimatem jak lubię ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja poproszę w wolniej chwili byś zrobiła zdjęcie całej swojej magnolii. Szukam inspiracji i dokładnego wzorca do zamiany mojego krzaczka w smuklutkie drzewko.
Magnolia nie lubi cięcia, wiem. Skoro jednak Twoja przeżyła to i ja zaryzykuje i po kwitnieniu obetnę niektóre boczne gałęzie.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

Martusiu szkoda tylko, że pogoda na ten weekend ma nie rozpieszczać, bo na pewno bym skończyła na ogrodowym obżarstwie i lenistwie wśród zieleni ;:19
Dziękuję za miłe słowa uznania dla moich "ciasnych włości" ;:173

Aneczko wieczorkiem podrzucę Ci fotki mojej Susan w całej krasie.
Magnolie podobno boją się sekatorów ale ja podobno boję się mojego eM ... ;:112
...więc podejdź do tego tak samo ;:204
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, wiosennie u Ciebie i to bardzo, pergole bardzo eleganckie.
Również żałuję, że pogoda znów jest taka sobie, choć z drugiej strony, to deszcz jest potrzebny, więc niech popada :P
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

Witam w późny sobotni wieczór :wit

Marlenko deszczu trzeba było i to bardzo, już widać po dwóch dniach od deszczu jak się wszystko ruszyło. Ależ to jest piękny czas i widok ;:oj
Za pergolowe "chwalenie" dziękuję ;:196

Tak jak zaplanowałam posadziłam dziś róże przy dwóch samotnych powojnikach :D
Little Mermaid dostała Mirandinę, a Piilu panienkę Nostalgię - życzę udanego pożycia ;:168

Obrazek

Większość dnia w ogrodzie przeznaczyła na leniuchywanie i degustację, raz kawka raz ciacho. Miły dzionek choć nie do końca ciepły. Niby świeciło słoneczko ale jak zaszły chmury biegłam po polar ;:303
Po dokładnych oględzinach rabat zauważyłam wschodzące lilie, najbardziej ucieszył mnie Concad'or duży i dorodny kieł :heja Na warzywniaku równe pasy znaczy wykiełkowana rukola, to mój pierwszy tegoroczny gruntowy wschód wśród warzyw ;:138
Miła sobotę za mną, oczy nacieszyły się każdym progresem roślin w ogrodzie.
Teraz tylko brakuje kilku stopni więcej i po tych deszczach wszystko ruszy jak szalone.
Aaa... i jeszcze coś, ślimaki zrzarły mi małe orliki i łubin ;:161 Bestie nienajedzone ucięły przy samej piętce :( Więc skoro zniknęły roślinki musiały zniknąć i ślimaki ;:14 ;:204 ;:14
Mam nadzieję że odrosną ... roślinki oczywiście ;:224

A teraz moje hiacynty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu hiacyntowy gość

Obrazek

Mój pierwszy ciemiernik sadzony tydzień temu
Troszkę marniutki ale i tak cieszy

Obrazek

Troszkę rabatowych umilaczy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec dnia do ogrodu przywędrował taki gość ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pięknej i spokojnej niedzieli życzę
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matko jedyna! To ciapate to tulipany?! ;:oj Jak się nazywają? Gdzie kupione? Też chcę!

Mam nadzieję, że obślizgłe paskudy już nie powrócą do Ciebie. Wiem, wiem... życie byłoby zbyt piękne... ;:306
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

:wit
Aneczko oby paskudne "ślizguny" nie wróciły bo na długo to u mnie meldunku nie dostaną ;:134 ;:306
Kochana te nakrapiane cudeńka to Trójsklepka szerokolistna żółta. W takiej fazie potrafi już zachwycać.
;:100
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

Witam Was wtorkowo - forsycją cytrynową :wit

Obrazek

U mnie dziś pochmurnie i z pewnością z tych chmur siupnie deszcz :wink:
I bardzo dobrze bo ziemia sucha jak pieprz. Po tych trzech wietrznych dniach przesuszylo wszystko na popiół. A u mnie już warzywne wschody więc deszczu "trza" ;:173
Na parametrach też zrobiło się tłoczno a wszystko nabiera rozpędu.
Wygląda to tak

Obrazek

Obrazek

W tym tygodniu deszczowa aura jest mi na rękę nie tylko ze względu na suszę.
Mam głowę pełną bo w czwartek moja córcia piszę "pierwszą mini maturę ;:198 " tj. Trzecioteścik ogólnopolski. Denerwuje się bardzo bo to pierwszy taki poważny egzamin mojego dziecka i choć wiem, że uczy się bardzo dobrze to i tak mnie w brzuchu kręci od niedzieli. ;:219
Wszystko się w tym roku zbiegło na raz: przygotowania komunijne, test trzecich klas i wciąż te próby w kościele. Po połowie maja jak minie cała komunijna magia to się chyba do ogrodu wyprowadzę i w końcu nacieszę spokojem ;:224

Żegnam Was wtorkowo - forsycją cytrynową ;:100

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu paskudy ślimaki zżarły orliki? Hmm moich nie oglądałam...muszę im się przyjrzeć ;:224
U mnie szaro za oknem i brak deszczu,życzę Tobie mokrego,teraz roślinki potrzebują wody do wzrostu.
Mirandinę powiadasz posadziłaś? Widziałam w wątku sprzedażowym u Violi...ale z niej cudna róża ;:oj Siewki wyborowe,moje też dają radę...
Hiacynty grubaski zakwitają,to najlepszy czas dla nich,potem przyjdą tulipany ;:65
Czytam,że masz troszkę zawirowań i przygotowań,u mnie to samo syna czeka egzamin gimnazjum,a córcia kończy podstawówkę...
Jeszcze trochę i odsapniesz...maj uwielbiam ten miesiąc ;:167

Pozdrawiam wtorkowo :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu i Aniu trzymam kciuki za Wasze pociechy. ;:215 Wiem co czujecie. Moja starsza też pisała OKE na dniach. Jakże się denerwowałam, mimo iż uczy się bardzo dobrze. :oops:
Doprawdy nie wiem dlaczego tak teraz stresują te dzieci od najmłodszych lat. ;:223
Mojego synka czeka test trzecioklasisty w przyszłym roku. Po co to..? Doprawdy nie wiem...
Zara ja też w maju planuje weekendowe wyprowadzki na działkę. Lubię to! Ba! Kocham!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”