Chmielakowo- czyli początki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chmielakowo- czyli początki
Nie powinien kaprysić. U mnie jeszcze nie chorował. Powinnaś być z niego naprawdę zadowolona.
- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Paulinko taka rabata to spore pole do popisu
Lawenda i mi się bardzo podoba ale nie znalazłam nigdzie tanich sadzonek ale może kiedyś się uda 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

-
- 200p
- Od: 11 mar 2015, o 20:32
Ostatnio brakuje mi zupełnie czasu na ogród
choć poniekąd całe dnie robię nasadzenia, tylko tak wyszło, że nie u siebie...
Przyszła o mnie paczka od jeden z forumek
i mogłam zaplanować swoje rabaty, oto efekt

Moje hostowisko, plus róże i kilka liliowców

Dosyć pora hosta budzi się do życia

Powojniki
Jiśka

Jacqueline du Pre

Kaiser

Rodek

Karagana

Modrzew- może ktos wie co się stało , że niektóre pączki są takie dziwne??

Tulipany

Borówki przeżyły zimę

Rabarbar posadzony przez starych właścicieli w środku malin

Róże
Red Eden Rose

Colette

Przyszła o mnie paczka od jeden z forumek

Moje hostowisko, plus róże i kilka liliowców

Dosyć pora hosta budzi się do życia

Powojniki
Jiśka

Jacqueline du Pre

Kaiser

Rodek

Karagana

Modrzew- może ktos wie co się stało , że niektóre pączki są takie dziwne??

Tulipany

Borówki przeżyły zimę

Rabarbar posadzony przez starych właścicieli w środku malin

Róże
Red Eden Rose

Colette

Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wiem dlaczego ten rabarbar rośnie z malinami. To kompozycja kompotowa 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paulinko bardzo ładny kształt mają rabaty.
Łagodne łuki są doskonałe do komponowania roślin.
Bardzo żałuję, że u mnie tak się nie da. Narcyzy kwitną tak świetliście
i tulipany się szykują. 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Nie bój się ciąć hortensji. Ja zawsze tnę nawet krócej niż zalecają. Zostawiam im dwa oczka i starczy. Podlewaj je obficie a one Ci się odwdzięczą kwiatami. Pod borówki nasyp kory, wtedy wytłumisz chwasty i zakwasisz ziemię. Daj nawozu i nie zapomnij o podlewaniu. One tak samo spragnione jak hortensje. Ogród będzie piękniał z każdym dniem. Jeszcze nie raz będziesz zmieniać koncepcje, przesadzać i dosadzać. sama zobaczysz ile to daje satyshakcji
A że czasami go zaniedbasz? on wybaczy. Zawsze powtarzam, że moj ogród jest dla mnie a nie ja dla niego
Chociaż daję mu od siebie tyle, ile mogę i nie jest źle. Uściski dla dzieciaczków i zwierzaków. Sunia wreszcie jest kochana 

-
- 200p
Aga Mówisz, że kompozycja kompotowa... może rzeczywiście taka była ich wizja, miel sporo wizji na ten kawałek ogrodu, który wcale nie jest mały, bo zaraz pod malinami rosła piwonia i rododendron
Piwonie z tego zestawu przesadziłam, a rodka się boję, ponieważ od początku marnie wyglądał
Soniu Narcyzy to jedyne rośliny, które z tej strony obecnie dają jakiś kolor. A tulipany już pięknie się szykują, szczególnie te rosnące przy domu, tylko martwi mnie, że coś mówią o śniegu po 21.04
Iwonko Hortensje zostały obcięte bardzo króciutko po radach dziewczyn, pod borówkami znajdują się dwa worki kory, niestety 1/3 działki jest nieskończona, najpierw robiliśmy studnie, teraz piwnicę, po zakończonych pracach zostanie tam dosypana ziemia i zniknie chwastowisko, to może i w tej korze przestaną pojawiać się chwasty i trawa
U mnie od czwartku non stop leje, już załamać się idzie
woda jest potrzebna, ale czy w takich ilościach??
Wczoraj posadziłam w końcu przed powojnikami niezapominajki oraz już sporo temu zakupione dwie magnolie- jedna krzaczasta, druga raczej forma pienna no i co najważniejsze wreszcie się zieleni trawnik, bo już traciłam nadzieję po tym jak wysypaliśmy ziemie po posianiu polecanym nawozem, który jak się okazało jest super, ale nie na nowo wysiany trawnik

Soniu Narcyzy to jedyne rośliny, które z tej strony obecnie dają jakiś kolor. A tulipany już pięknie się szykują, szczególnie te rosnące przy domu, tylko martwi mnie, że coś mówią o śniegu po 21.04
Iwonko Hortensje zostały obcięte bardzo króciutko po radach dziewczyn, pod borówkami znajdują się dwa worki kory, niestety 1/3 działki jest nieskończona, najpierw robiliśmy studnie, teraz piwnicę, po zakończonych pracach zostanie tam dosypana ziemia i zniknie chwastowisko, to może i w tej korze przestaną pojawiać się chwasty i trawa

U mnie od czwartku non stop leje, już załamać się idzie

Wczoraj posadziłam w końcu przed powojnikami niezapominajki oraz już sporo temu zakupione dwie magnolie- jedna krzaczasta, druga raczej forma pienna no i co najważniejsze wreszcie się zieleni trawnik, bo już traciłam nadzieję po tym jak wysypaliśmy ziemie po posianiu polecanym nawozem, który jak się okazało jest super, ale nie na nowo wysiany trawnik

Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Witam w tym ogrodzie.Muszę stwierdzić że rozplanowanie rabat ciekawe.Natomiast ich wielkość to jest kategoria wyzwanie,niewątpliwie.Myślę jednak iż warto.Wiadomo,ogród powstaje wiele lat to nie fabryka.Wybór roślin to już subiektywne odczucia naszej estetyki.
Myślę że się tym wysiłkom po przyglądam.Czy ogród ma mieć jedną spójną koncepcję czy też będzie to coś w rodzaju pokoi wydzielonych enklaw jak zrobiła moja znajoma chcąc mieć bardzo różne rośliny i byliny a nie chcąc mieć chaosu?
Pozdrawiam serdecznie życząc uporu i konsekwencji zawsze.
Myślę że się tym wysiłkom po przyglądam.Czy ogród ma mieć jedną spójną koncepcję czy też będzie to coś w rodzaju pokoi wydzielonych enklaw jak zrobiła moja znajoma chcąc mieć bardzo różne rośliny i byliny a nie chcąc mieć chaosu?
Pozdrawiam serdecznie życząc uporu i konsekwencji zawsze.

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 200p
Paweł chciałabym zrobić to w miarę spójnie, dopiero od tego sezonu sadzę to z jakimś sensem i pomysłem, wcześniej sadziłam bo była wolna dziura, więc czeka mnie sporo zmian, ale póki nie przekwitną cebulowe nie za dużo mogę ruszyć z wcześniej posadzonych roślin, ale mam nadzieję, że w tym roku uda mi się to do końca uporządkować i pozmieniać, choć czasu mam bardzo mało ostatnio....
Paulina
Chmielakowo-początki
Chmielakowo-początki
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
To właśnie tak wygląda że trudno znaleźć chwilę a okazuje się praktycznie że dużo więcej niż chwilę by coś zrobić.Stwórz Paulina plan,usiądź naszkicuj w oparciu o przestrzeń którą masz,uwzględniając w szkicu to co już jest,czyli np. cebulowe,drzewka,krzewy.Wówczas będzie Ci nieco łatwiej.No i musisz uwzględnić przestrzeń dla roślin,bylin,krzewów i drzew bo będą się rozrastać,ważne byś to już założyła w momencie sadzenia bo jak wiesz nie wszystkie rośliny lubią przenosiny.Uczono mnie słuchaj że zaczynamy od drzew na obrzeżach ogrodu bo one będą stanowiły jego szkielet a jednocześnie wyciszą od wiatru ogród.Czyli coś w rodzaju zielonej ściany,parkanu.Następnie krzewy i wysokie rabaty potem niższe czyli coś w rodzaju systemu pięter. Styli jest wiele więc może warto przemyśleć jakąś koncepcję.Choć przyznaje że wytyczona przez Ciebie rabata wygląda fajnie i tak "nieformalnie". Obejrzę zrobię z fotek ogród i może coś podpowiem,wszak co dwie głowy to nie jedna.Nie mniej realizuj marzenia,niezależnie od stylu niech będzie taki jaki pragniesz.Bardzo Ci serdecznie tego życzę. 

Paweł
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Widzę, że i u Ciebie pogoda nie teges
. No masakra jakaś a i ślimory się rozszalały po tych deszczach
. No jak nie urok to sr..... ups -wybacz
. Trawnik przeżyje, trzymam kciuki
. Kompozycja kompotowa rozbawiła mnie
. Agnieszka mnie rozwaliła tym sformułowaniem
. Pozdrawiam i słoneczka życzę
.

- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
A u mnie ktoś kto nie chce się do tego przyznać wlazł na grządkę i zdeptał mi piękną odmianę liliowca który wyszedł na 10 cm.W zeszłym roku kupiłem go,ładnie przezimował a teraz został niemal rozdeptany
Zrobiłem mu taką nasadkę z kawałka butelki plastikowej taka tuleje by ochronić to co zostało.Nie wiem czy się pozbiera? W ogrodach zaczyna się powoli festiwal Magnolii szczególnie wcześniejszych odmian więc robi się pięknie.
Paulino a jak u Ciebie teraz z Magnoliami?

Paweł
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06

Paulinko u mnie pogoda taka deszczowa juz od kilku dni i nawet jak wyjdzie słoneczko to wciąż arktycznym chłodem wieje. Nie jestem zadowolona z takiego obrotu sprawy. W ogrodach forumowych koleżanek które mieszkają w niższych regionach kraju tj. południowych, wszystko takie wybujałe, a u mnie jakby się wszystko zatrzymało. Nawet posiedzieć w ogrodzie godzinkę to wyczyn aby z przeziębieniem nie wylądować pod kołdrą. Brrrryyyyy

Pozdrawiam
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Ogród rośnie w siłę i pięknieje nie długo buchną kolorki.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Paulinko chwasty i trawa, to nieodłączny element rabatek.
Nawet jak sąsiednie działki byłyby odchwaszczone, to wiatr przywieje nasiona i już mamy co robić.
Kora zdecydowanie ogranicza chwasty, mam na kilku rabatach i w tym roku, przybędzie na kolejnych.