Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
Dla mnie również oba są piękne 

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Moje Adenium, oraz ja dziękujemy za odwiedziny w wątku i bardzo miłe wpisy
.
Najstarsze moje Adenium, które zakupiłem na początku mojej "przygody" z tymi roślinami, jako bardzo małą sadzonkę, dosłownie z kilkoma małymi listkami, postanowiło wynagrodzić moją cierpliwość, opiekę nad nią pokazując swoje pierwsze kwiaty. Nie należy to Adenium do najbardziej okazałych roślin wśród moich Adenium, ale z racji że jest to roślina od której zaczęła się moja przygoda z Adenium i dla jej dalszego wpływu na rozwój moich zainteresowań - "zdobywania" wiadomości w temacie opieki - uprawy tych roślin, jest dla mnie osobiście rośliną bardzo ważną, odnoszę się do niej z wielkim sentymentem, dodatkowo jako jedna z dwóch przetrwała moją początkowo, zapewne nieudolną opiekę
.
Pąki kwiatowe dość szybko przyrastają, za kilka lub kilkanaście dni, powinny być już w pełni rozkwitnięte:

- a to "sprawca", który "kazał" tak długo oczekiwać na swoje pierwsze kwiaty:

Najstarsze moje Adenium, które zakupiłem na początku mojej "przygody" z tymi roślinami, jako bardzo małą sadzonkę, dosłownie z kilkoma małymi listkami, postanowiło wynagrodzić moją cierpliwość, opiekę nad nią pokazując swoje pierwsze kwiaty. Nie należy to Adenium do najbardziej okazałych roślin wśród moich Adenium, ale z racji że jest to roślina od której zaczęła się moja przygoda z Adenium i dla jej dalszego wpływu na rozwój moich zainteresowań - "zdobywania" wiadomości w temacie opieki - uprawy tych roślin, jest dla mnie osobiście rośliną bardzo ważną, odnoszę się do niej z wielkim sentymentem, dodatkowo jako jedna z dwóch przetrwała moją początkowo, zapewne nieudolną opiekę

Pąki kwiatowe dość szybko przyrastają, za kilka lub kilkanaście dni, powinny być już w pełni rozkwitnięte:

- a to "sprawca", który "kazał" tak długo oczekiwać na swoje pierwsze kwiaty:

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znowu pąki!
Jak Ty to robisz Mietku!
Jak Ty to robisz Mietku!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- brombiel
Piękny, duży okaz 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kolejna piękna roślina, kolejna z pąkami. Brawo! 

- Akwelan_2009
- po koleżeńsku napiszę, "czułej" opieki to Adenium nie ma zbyt dużoAdenium ,mimo mojej "czułej" opieki ,coś mu dolega ?

- faktycznie to Adenium "wygląda",Nie jest przelany ,stoi blisko dużego okna a wygląda " biednie?"

- Adenium = róża pustyni - potrzebuje dużo dobrego naturalnego światła, tak ma w swojej "naturalnej ojczyźnie". Nie jesteśmy w stanie zapewnić idealnych warunków tej roślinie, ale powinniśmy dążyć do zapewnienia chociaż minimum warunków zbliżonych do tych, jakie ma w swoim naturalnym środowisku. Adenium potrzebuje dużo naturalnego światła - miejscówka "w pobliżu dużego okna", jest nieodpowiednia, zbyt mała ilość światła słonecznego dociera do rośliny. W oknie zapewne jest firanka i za zasłona, co dodatkowo ogranicza docieranie naturalnego światła.
- brak dostatecznej ilości światła,Co mu dolegać ?
- skrajnie nieodpowiednie podłoże,
- podłoże zasolone,
- podlewane bardzo twardą wodą, "wykwity" na kaudexie i obrzeżach doniczki
- nieodpowiedniej wielkości doniczka, korzenie roślinki "duszą się" w tak małej ilości, na dodatek nieodpowiedniego podłoża, a w zasadzie to chyba w tej doniczce, podłoża jako takiego to już nie ma lub jest tylko jego minimalna ilość,
- to podstawowe "czynniki chorobowe", które powodują, że roślinka wygląda tak jak wygląda. Po roślinie widać, że ma potencjał do prawidłowego rozwoju - wzrostu, jednak nieodpowiednia opieka, warunki w jakich jest trzymana, hamują - nie pozwalają jej na prawidłowy - poprawny wzrost, rozwój. Na podstawie pokazanej fotki trudno podać więcej szczegółów.
Proszę zreknąć na tą stronę, (tematy: "Fun with Form" part 2 i "Fun with Form" part 3), które mimo że są w języku angielskim, podpowiedzą co wymagają sadzonki Adenium w młodym wieku - "tłumacz" Google - będzie pomocnikiem w czytaniu.
Z dużym opóźnieniem, ale doczekałem się rozwinięcia pąków kwiatowych na Adenium obesum Hassade Red:

- wnioskuję, że zbyt duża ostrożność z mojej w podlewaniu w obawie przed przelaniem i możliwością spowodowania podgniwania korzeni, była przyczyną zrzucenia trzech pąków kwiatowych i takie opóźnienie w rozkwitaniu tych dwóch.
Nadal utrzymuje się kwiat na:

- rozwijają się pąki kwiatowe na kolejnej roślinie:

- prawdopodobnie

- w kolejce do kwitnienia ustawia się kolejna roślina, pąki kwiatowe są jeszcze zbyt małe, żeby można je pokazać na fotce.
Mieczysław
Mieczysław
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Piękne te Twoje Adenium Mietku

- brombiel
Pokaz zapiera dech w piersi 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Jak dla mnie to wzorcowy, książkowy przykład roślinki - wręcz "tradycyjny" okaz. Piękność, choć pokazujesz takie rośliny, że ja sama nie wiem, co wybrać. Ten jednak urzekł mnie swoją "zwykłą", jakże rzadko spotykaną urodą
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Adenium obesum Hassade Red robi wrażenie. Przy standardowych okazach się zdecydowanie wyróżnia. 

- Akwelan_2009
Henryku masz rację. Pełne kwiaty Adenium maja swoją "wagę" i oczywiście odpowiednią do "wagi" wielkość. Kwiaty "standardowe" u Adenium z mojego wysiewu w tym roku są sporo mniejsze niż w poprzednich kwitnieniach. Tak jak pisałem, jest trochę mojej winy, spowodowanej zbytnią ostrożnością przed przelanie roślin - niestety, jeszcze cały czas uczę się opieki nad tymi roślinami. Nietypowa zima, rośliny "niby zimowały", jednak nie był to typowy spoczynek, zbyt szybko - wcześnie zaczęły tworzyć pąki kwiatowe, przy bardzo minimalnym z mojej strony dostarczaniu - podlewaniu wodą oraz dokarmianiem - dostarczaniem im substancji odżywczych. Jestem po tym sezonie "bogatszy" o nowe wymagania tych roślin.
Mieczysław
Mieczysław
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Małe kwiaty, czy duże, każdy kwiat cieszy, każdy jest piękny 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- Akwelan_2009
Wiosnę "wyczuły" również inne moje rośliny z kaudexem.
Bardzo mocno przycięty Fockea nataliensis, bardzo szybko odbudowuje utracony pęd. Wyrastające listki mają "soczystą" barwę, są dwukolorowe - "góra" ciemna zieleń, "spód" - intensywny fiolet:

- "brzuszek" nie przyrasta zbyt szybko, ale to nawet może i lepiej, zajmuje mniej miejsca
:

- dużo wolniej wybudza się z zimowej drzemki Pyrenacantha malvifolia:

- przy tej roślinie "przegapiłem"
możliwość przesadzenia do większej doniczki - teraz obawiam się ją "ruszyć", żeby nie zahamować jej wzrostu.
Bardzo mocno przycięty Fockea nataliensis, bardzo szybko odbudowuje utracony pęd. Wyrastające listki mają "soczystą" barwę, są dwukolorowe - "góra" ciemna zieleń, "spód" - intensywny fiolet:

- "brzuszek" nie przyrasta zbyt szybko, ale to nawet może i lepiej, zajmuje mniej miejsca

- dużo wolniej wybudza się z zimowej drzemki Pyrenacantha malvifolia:

- przy tej roślinie "przegapiłem"

Mieczysław
Mieczysław