M dał do skiełkowania celem sprawdzenia nasiona dyni AGP liczące sobie 9 lat.
Na 3 skiełkowały 2.
Co prawda trwało to 12 dni, ale jednak nasiona dyni przechowywane w sprzyjających warunkach posiadają długą zdolność.
Nareszcie 3 gniazda ukończone. 1,4x1,4x1m najpierw kurzeniec 40cm, a następnie ziemia torfowa do wypełnienia gniazda.
Teraz tylko czekamy na sadzonki. Dwie dynie po przekopanej ziemi, a jedna po trawniku. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Moje też są na wacikach, większość już puszcza kiełki (na razie nie kiełkują nasiona od Dominika z rekordu - mam nadzieję, że chociaż 1 z 2 wykiełkuje).
Pozdrawiam, Mateusz Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Kiełkują różnie. W zależności jak długo i w jakich warunkach nasiona były przechowywane i w jakie warunki ma w kiełkowalni. Ogólnie jest to okres kilku dni.
5.04.-3 nasiona moczone w ciepłej wodzie,wsadzone do ziemi.
Dzisiaj zaczęła wychodzić z ziemi z ziarna od Dominika,pozostałe powinny jutro.
Na czas kiełkowania wpływa między innymi-wiek nasion,warunki jakie im stworzymy(temp.)potencjał nasiona.
Ja chyba jutro dam nasionka na waciki I jeszcze jedno pytanie, czy najpierw sadzi się dynie do małych doniczek a później do dużych czy od razu do dużych ?
Irek6820-weż 1l pojemnik(dobry byłby przeżroczysty),nasyp3/4 ziemi,włożysz kiełkujące nasiono i patrzysz jak rośnie.
Przeżroczysty po to ,że widzisz nie tylko częśc nadziemną,a także jak rozwijają się korzenie, jak przerastają bryłę.
Dynie nie lubią grzebania przy korzeniach,jak i wielokrotnego przesadzania.
To Moja sugestia,wybór należy do strony zainteresowanej.