Co dziś gotujecie na obiad?
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Zupa kalafiorowa, schab duszony z pieczarkami, ziemniaki i surówka z
kapusty i chrzanu.
kapusty i chrzanu.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 100p
- Posty: 155
- Od: 15 lis 2009, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Bartoszyce
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu z jajem, pychotka!!!
- malowanalala
- 100p
- Posty: 197
- Od: 5 lut 2016, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rumia
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Pieczony kurczak, młode ziemniaczki i mizeria.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
brak podpisu
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
EDITA! Napisz proszę jak robisz gęsinę w sosie porzeczkowym. Jestem wielbicielką tego drobiu i wciąż szukam nowych sprawdzonych przepisów.
U mnie dziś rosół. Wczoraj byłam tak zajęta przesadzaniem rozsady pomidorów, że zapomniałam, że mam go ugotować
. Więc dziś nadrabiam.
Pozdrawiam
Bea
U mnie dziś rosół. Wczoraj byłam tak zajęta przesadzaniem rozsady pomidorów, że zapomniałam, że mam go ugotować

Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Marynata:
- duża łyżka miodu
- ok 2 cm kawałek świeżego imbiru (startego)
- gałązka rozmarynu posiekana
- sól/pieprz
- sos sojowy
- ząbek czosnku
Wszystkie składniki marynaty połączyć na masę i natrzeć mięso, zostawić na ok 2 godz.
Na patelni, bez tłuszczu obsmażyć piersi skórą do dołu, aż się wytopi tłuszcz. Przełożyć do brytfanny i polać częścią tłuszczu z patelni, piec ok 20 min w 200 st.
Pozostały tłuszcz z mięsa wykorzystać do zrobienia sosu.
Sos :
- tłuszcz z patelni
-2 łyżki likieru lub czerwonego wina
- łyżka musu z czarnej porzeczki
- łyżka konfitury domowej z czarnej porzeczki
- sól/pieprz/cukier do smaku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w min ilości wody
Na gorącą patelnię z tłuszczem wlać likier/wino, gdy zacznie bulgotać dodać mus i konfiturę z porzeczek, zagęścić mąką, doprawić.
SOS Z GALARETKI PORZECZKOWEJ - składniki:
1/2 szkl. galaretki z czerwonych porzeczek
1 szkl. oleju
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
sól
pieprz
- sposób przygotowania: Galaretkę podgrzewać, aż się rozpuści, cały czas ubijając i dodając stopniowo wino. Zdjąć z ognia i pozostawić do zgęstnienia, następnie ubijając, wlewać olej, najpierw kroplami, potem cienką strużką. Przyprawić musztardą, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, solą i pieprzem.
- duża łyżka miodu
- ok 2 cm kawałek świeżego imbiru (startego)
- gałązka rozmarynu posiekana
- sól/pieprz
- sos sojowy
- ząbek czosnku
Wszystkie składniki marynaty połączyć na masę i natrzeć mięso, zostawić na ok 2 godz.
Na patelni, bez tłuszczu obsmażyć piersi skórą do dołu, aż się wytopi tłuszcz. Przełożyć do brytfanny i polać częścią tłuszczu z patelni, piec ok 20 min w 200 st.
Pozostały tłuszcz z mięsa wykorzystać do zrobienia sosu.
Sos :
- tłuszcz z patelni
-2 łyżki likieru lub czerwonego wina
- łyżka musu z czarnej porzeczki
- łyżka konfitury domowej z czarnej porzeczki
- sól/pieprz/cukier do smaku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w min ilości wody
Na gorącą patelnię z tłuszczem wlać likier/wino, gdy zacznie bulgotać dodać mus i konfiturę z porzeczek, zagęścić mąką, doprawić.
SOS Z GALARETKI PORZECZKOWEJ - składniki:
1/2 szkl. galaretki z czerwonych porzeczek
1 szkl. oleju
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
sól
pieprz
- sposób przygotowania: Galaretkę podgrzewać, aż się rozpuści, cały czas ubijając i dodając stopniowo wino. Zdjąć z ognia i pozostawić do zgęstnienia, następnie ubijając, wlewać olej, najpierw kroplami, potem cienką strużką. Przyprawić musztardą, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, solą i pieprzem.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Szyneczka pieczona z ziemniaczkami i surówka z selera.
Pozdrawiam - Justyna
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Rolada z piersi ze szpinakiem i feta
- kasia100780
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3148
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pomorskie
- waga65
- 200p
- Posty: 230
- Od: 15 cze 2015, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Szczupaczek ,ziemniaczki,suróweczka
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Zupa krem z cukinii.
- zara
- 500p
- Posty: 512
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: warmińsko - mazurskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Zupka szczawiowo - szpinakowa + jajeczko.
Na drugie placek po węgiersku.
Ziemniaczki już obrane czekają na przetarcie. Będzie pysznie
Na drugie placek po węgiersku.
Ziemniaczki już obrane czekają na przetarcie. Będzie pysznie

- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Pomidorowa z makaronem, zapiekanka ziemiaczano -mięsna.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Dziś karczek, kasza i pieczona cukinia.