Taki - sobie ogród cz.5
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.5
Też mam pełno przylaszczek w ogrodzie i w sadzie i oczywiście oprócz niebieskich jest i różowa i biała ta ostatnia na razie w mniejszości bo i trudno o taką.
Pogoda sprzyja do prac polowych ale ja już padam na twarz choć radośc ze słońca jest.
Miłko a czy masz barwinka o żółtych liściach? Bo taki też jest zapomniałam tylko w tej chwili nazwy.
Pogoda sprzyja do prac polowych ale ja już padam na twarz choć radośc ze słońca jest.
Miłko a czy masz barwinka o żółtych liściach? Bo taki też jest zapomniałam tylko w tej chwili nazwy.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu! Uwielbiam pszylaszczki! Nie kolekcjonuję ich, ale te najpopularniejsze dostałam od koleżanki i cieszą oko wiosną.
Też już się zmęczyłam wiosennymi pracami, a w dodatku wysiadł mi kręgosłup, co najśmieszniejsze - od siedzenia w pracy, a nie od wywijania widłami.
Mam takiego barwinka, nazwy nie znam, pewnie gdzieś jest w necie do odnalezienia, ale nie zależy mi specjalnie. Ale on jest obrzeżony na zielono. Wiem też, ze jest taki z całymi żółtymi liśćmi i niebieskim kwiatkiem (taki sport od vinca minor)
Aga! Jest ich całe mnóstwo! Jeszcze odmiany tzw japońskie. To dopiero są cudeńka. Ale ja się za nie nie biorę, bo jeszcze zmarnuję, a są dość cenne!
Miałam zamiar dziś coś podłubać, ale wyszło jak zawsze:

I kilka ogrodowych. Nastapiła zmana warty. W miejsce krokusów i irysów wskoczyły hiacynty i szafirki:

Niestety z roku na rok hiacynty są mizerniejsze więc na jesieni musze pomyśleć o świeżych!
Też już się zmęczyłam wiosennymi pracami, a w dodatku wysiadł mi kręgosłup, co najśmieszniejsze - od siedzenia w pracy, a nie od wywijania widłami.
Mam takiego barwinka, nazwy nie znam, pewnie gdzieś jest w necie do odnalezienia, ale nie zależy mi specjalnie. Ale on jest obrzeżony na zielono. Wiem też, ze jest taki z całymi żółtymi liśćmi i niebieskim kwiatkiem (taki sport od vinca minor)
Aga! Jest ich całe mnóstwo! Jeszcze odmiany tzw japońskie. To dopiero są cudeńka. Ale ja się za nie nie biorę, bo jeszcze zmarnuję, a są dość cenne!
Miałam zamiar dziś coś podłubać, ale wyszło jak zawsze:

I kilka ogrodowych. Nastapiła zmana warty. W miejsce krokusów i irysów wskoczyły hiacynty i szafirki:

Niestety z roku na rok hiacynty są mizerniejsze więc na jesieni musze pomyśleć o świeżych!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Hiacynty takie już są w gruncie. To ich naturalny wygląd, coś tam kiedyś czytałam. Piękne są na początku, takie tłuściochy, potem już są rzadzizną. Co do Twojej propozycji, to się tak zastanawiam Miłeczko, bo mój M czasami wpada do Posen
Ale nie naciskam 

- LadyK
A ja się zastanawiałam właśnie dlaczego mi hiacynty takie bidne wyłażą - mam je 3 rok, wszystko jasne
ale nie wiedziałam, że to u nich normalne.

Pozdrawiam Katarzyna
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co do hiacyntów - i wszystko jasne. Moje są tak marne, że mają po kilka anemicznych kwiatuszków, że wyglądają jak siedem nieszczęść, nie miałam do nich serca. A tu teraz wiadomo, że zanikają... Człowiek ciągle się czegoś nowego dowiaduje. Zwłaszcza taki szwedzki człowiek 

Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Ale nadal pięknie pachną Miłko, moje też już się rzadkie robią, ale jest ich sporo i zapach rozchodzi się cudny 

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
A może z hiacyntami trzeba jak z tulipanami co jakiś czas wysadzać?
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ja gdzieś czytałam, ze hiacynty sie wykopuje, osusza i wsadza na nowo w dobrą ziemię. I tak robię. Jak moje zakwitną to pokarze.
- LadyK
Właśnie to samo teraz doczytałam, że należy wykopać w czerwcu i zasadzić ponownie we wrześniu. I może to jest metoda na to by zawsze były ładne.
Pozdrawiam Katarzyna
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
EWCIA a Twoje hiacynty jeszcze nie kwitną 

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Bardzo podobają mi się Twoje przylaszczki! To urocze rośliny!
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
U mnie hiacynty wyglądają tak samo 
W tym roku je wykopię i na jesień wsadzę w świeżutki kompost

W tym roku je wykopię i na jesień wsadzę w świeżutki kompost

- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Też miałam takie mizeroty hiacyntów jak nie wykopywałam.
W ubiegłym roku jak zaczynały zamierać liście wykopałam je przesuszyłam.
Przed wsadzeniem do ziemi pomoczyłam w środku grzybowym,pod cebulkę dałam przerobionego obornika
wymieszanego z ziemią kompostową i w tym roku zakwitły o wiele ładniej.Mają duże kwiatostany może nie tak zbite w sobie.
W tym roku też tak zrobię.
Może je w tym roku spróbuj wykopać.
Też miałam takie mizeroty hiacyntów jak nie wykopywałam.
W ubiegłym roku jak zaczynały zamierać liście wykopałam je przesuszyłam.
Przed wsadzeniem do ziemi pomoczyłam w środku grzybowym,pod cebulkę dałam przerobionego obornika
wymieszanego z ziemią kompostową i w tym roku zakwitły o wiele ładniej.Mają duże kwiatostany może nie tak zbite w sobie.
W tym roku też tak zrobię.
Może je w tym roku spróbuj wykopać.
Ela
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Elu! Ja jest tego tyle do ogarnięcia (130 dalii, 100 mieczyków) to już mi się nie chce wykopywać dodatkowo hiacyntów i np tulipanów. Wiem, że byłyby ładniejsze, ale nie dałabym rady.
Pracowita jesteś!
Ja zaprawiam tylko mieczyki i to nie zawsze
Aniu! Pokaż potem, co z tego wyszło
Ja zamierzam po prostu kupić sobie nowe!
O dziwo! W miejscu, które przeryły mi dziki hiacynty wyglądają jakoś ładniej, choć połowa została chyba przez te świnie zeżarta!
Iza! Dziękuję! Też je bardzo lubię!
Krysiu!Kasiu, Dorota! Ewa! Żadna siła mnie nie zmusi, żebym jeszcze musiała hiacynty wykopywać! Kupię nowe i już! A tym podsypię tego nawozu, co da dalii kupiłam. Może im to dobrze zrobi.
Iwona! Masz rację! Co wychodzę na ogród, myślę, że sąsiadka zrobiła pranie i je wypachniła płynem do płukania.
Sylwia! Każdy z nas ma w sobie szwedzkiego kucharza
A tak a'propos! Tak się zachowuję jak on, kiedy szukam jakiegoś narzędzia w altanie
Małgosia! To daj znać! Bardzo bym się cieszyła
Dziś ciąg dalszy porządków, siania i planowania nasadzeń dalii. Dzis przyszła paczka od Stanisława z kolejnymi odmianami dalii. Jak widzę te szare bulwy, bardzo się wzruszam. Tak jest co roku od wielu lat
I pierwszy raz w roku robiłam grilla. Wpadli przyjaciele z wiosenną wizytą, karkówkę i ogórki przywieżli, ciasto też. Niewiele musiałam robić
Usiedlismy na ławeczkach, zawinięci nieco w koce. Ale było smacznie i miło.
Na dziś:
Hosty wychodzą:

Pierwiosnki:

Jeffersonia diphylla, jeffersonia dubia

I inne wiosennie:

Aniu! Pokaż potem, co z tego wyszło

Iza! Dziękuję! Też je bardzo lubię!
Krysiu!Kasiu, Dorota! Ewa! Żadna siła mnie nie zmusi, żebym jeszcze musiała hiacynty wykopywać! Kupię nowe i już! A tym podsypię tego nawozu, co da dalii kupiłam. Może im to dobrze zrobi.

Iwona! Masz rację! Co wychodzę na ogród, myślę, że sąsiadka zrobiła pranie i je wypachniła płynem do płukania.

Sylwia! Każdy z nas ma w sobie szwedzkiego kucharza

Małgosia! To daj znać! Bardzo bym się cieszyła

Dziś ciąg dalszy porządków, siania i planowania nasadzeń dalii. Dzis przyszła paczka od Stanisława z kolejnymi odmianami dalii. Jak widzę te szare bulwy, bardzo się wzruszam. Tak jest co roku od wielu lat

I pierwszy raz w roku robiłam grilla. Wpadli przyjaciele z wiosenną wizytą, karkówkę i ogórki przywieżli, ciasto też. Niewiele musiałam robić

Usiedlismy na ławeczkach, zawinięci nieco w koce. Ale było smacznie i miło.
Na dziś:
Hosty wychodzą:

Pierwiosnki:

Jeffersonia diphylla, jeffersonia dubia

I inne wiosennie:

Miłka
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37