A teraz trochę zdjęć tulipanów. Część tulipanów już przekwitła - między innymi niezawodny 'Fashion' czy też 'Zombie' ale jeszcze duża ilośc odmian szykuje sie do kwitnienia
To jest bardzo ciekawy tulipan. Pojawił się u nas w ogrodzie jakieś 3 lata temu, prawdopodobnie kupiony był w Holandii i przywieziony przez mojego tatę. Od tego czasu nie był wykopany, co roku nawożony - odwdzięczył się teraz sporą ilością kwiatów. Co ciekawe - tulipan na zdjęciu nie kwitnie jeszcze

On jest dopiero "w pąku"

To jest jego cecha charakterystyczna - tak wyglądają jego pąki kwiatowe. Kwitnący kwiat jest żółty, nie zielonkawo żółty

Ale dzięki takiemy wyglądowi zdaje się, że kwitnie on znacznie dłużej niż inne odmiany
A tu 2 serduszki - ze wzrostu bardzo podobne, z koloru zupełnie inne
Pierwsza to
Dicentra 'Bacchannal' - kwiaty ma ciemne, natomiast liście jasne, żółtawe, czasem bardziej zielone. Po zakupie myślałem, że brakuje jej jakichś pierwiastków - ale rośnie zaraz obok drugiej serduszki, są tak samo nawożone i ta druga ma liście zielone. Widocznie taki jej urok.
Serduszka obok to 'Aurora' - biała z zaróżowionym czubkiem

Te seruszki są mało wymagające, nie zrzucają liści po kwitnieniu - a kwitną do jesieni właściwie choć najobficiej wiosną.
A tu mamy pewnego szafirka- kiedyś wpadła w moje ręce jedna cebulka, zakwitła marnym kwiatem po 2 latach. Została nawieziona i jesienią przesadzona w inne miejsce (przy okazji podzielona na 2 cebule). W tym roku wygląda dużo lepiej - jedna cebula ma 1 kwiatostan, a druga ze zdjęcia, jak widać, ma 3 kwiatostany. Jest to najprawdopodobniej
Muscari aucheri 'Mount Hood'
I na koniec nieśmiało jeszcze rosnąca
Bletilla striata (na zdjęciu odmiana 'Variegata'). Ten storczyk podobno nie lubi przesadzania i w tym roku pierwszy raz nie jest w żaden sposób ruszana - uzupełniłem jej tylko ziemię i nawiozłem. Zobaczymy jak będzie wyglądała w tym roku w pełni kwitnienia