Kiedyś to będzie raj ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedyś to będzie raj ;)

Post »

Karol wygląda na to, że piwonia będzie miała kwiaty .
Pustynnikowi nic nie będzie , trzeba go przekopać z dużą bryłą ziemi. :D
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Danusiu - masz rację - piwonia ma pączki kwiatowe, minimum 1 :wink: rozchyliłem liście :wink:

Dzisiaj zdjęcia samych krokusów :wink:

Na dwóch pierwszych zdjęciach widać producenckie pomyłki - kupione jako białe a w paczce znalazło się po jednej cebulce w innym kolorze.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz ciąg dalszy rozpoznawania siewek na ogrodzie :wink:
Wrócę na chwilę do puszkinii cebulicowatej. Jest to jeden z wielu gatunków cebulowych, który bardzo łatwo rozmnaża sie z nasion. W ciągu 4 lat z jednej cebuli i jej nasion można by zrobić małą łąkę puszkiniową :wink:
Poniżej zdjęcie jak wygląda kiełkująca puszkinia - jakby ktoś chciał jej przypadniem nie usunąć przy odchwaszczaniu :wink:
Obrazek

Tak wyglądają siewki puszkinii kwitące po raz pierwszy:
Obrazek

A tu kolejne siewki rośliny cebulowej:
Obrazek

Jakby ktoś nie rozpoznal to sa to siewki tulipana :wink: a dokładniej tulipana tarda - tulipanom botanicznym nie trzeba usuwać nasienników ponieważ nie wpływa to na ich przyrost i kwitnienie w kolejnym roku - a przynajmniej u mnie żadnych negatywnych skutków to nie ma. Tulipanom z innych grup obrywam główki po kwitnieniu.

A tu zdjęcie faunistycznej części ogrodu :wink:
Obrazek
Karasie mam od kilku lat, zimują w oczku wodnym, nie odławiam ich. Mimo, że warunki maja bardzo dobre i są dokarmiane to na razie nie rozmnażają sie na potęgę - w zeszłym roku wybarwiła sie tylko jedna młoda ryba, w tym roku powinna kolejna :wink:
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna porcja zdjęć :wink:

Tulipan 'Unicum' - jeden z moich ulubionych tulipanów
Obrazek

Powoli zaczynająca wegetację Bletilla striata
Obrazek

Jedna ze skrzynek z zeszłego roku - tulipany całkiem dobrze w niej przezimowały, niestety narcyze nie przetrwały
Obrazek

Pierwszy, kwitnący tulipan - oczywiście 'Fashion' - niezawodna, niska, bardzo wczesna odmiana
Obrazek

A tu obsypany kwiatami dereń jadalny - bezodmianowy. W zeszłym roku dokupiłem 2 drzewka odmianowe ale nie maja kwiatów
Obrazek

Posadzony w zeszłym roku szpaler tulipanowy :wink: - w zamyśle miał być dłuższy ale to jesienią się dopracuje :wink:
Obrazek

Tutaj widać pąki kwiatowe powojnika - w zeszłym roku nie kwitł ponieważ jest prowadzony jako roślina okrywowa i moja mama wycięła go wiosną przy ziemi myśląc, że to martwe pędy :wink: Nie pamiętam co to za odmiana ale poszukam nazwy - wiem, ze jest o niebieskich, zwisających kwiatach.
Obrazek

A tu mini pole psizębowe :wink: W zeszłym roku były objedzone częściowo przez ślimaki, w tym roku nic ich nie uszkodzilo i zapowiada się piękne kwitnienie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miło patrzeć na Twoje fotki,ładnie wszystko startuje.
Już nawet tulipanek zakwitł ;:138 oby tylko ;:3 było więcej.
Czasem nie przesadzaj pustynnika przed kwitnieniem,szkoda by było tych ślicznych kwitnących igieł ;:108
U Ciebie samosiejki w ogrodzie mają istny raj-warunki,będą piękne plamy kwiatowe jak się rozrosną.
U mnie też wszystko startuje ładnie,mam też 2 derenie jadalne On i Ona i obficie zakwitły tak jak u Ciebie.
Ciekawe ile owoców będzie.
Ela
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłym roku owoców derenia trochę miałem choć to były pierwsze kwitnienia 2 moich starszych drzewek. Jedno miało owoce opadające po dojrzeniu, bardzo dobre, drugie dojrzewające dużo później i o mniejszych owocach i już nie takie smaczne. Dokupiłem 2 odmiany - jedna ma mieć bardzo duże owoce, druga nie pamiętam :wink: ale chyba bardzo plenna jakaś. Jedno ze starszych drzewek będzie usunięte.

Poszukałem nazwy powojnika, który ma już pąki kwiatowe - to 'Maidwell Hall' :wink:

Szykujące się do kwitnienia śnieżniki:
Obrazek

Tulipany 'Violacea Black Base'
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje tulipanki jeszcze nie kwitną , widać Twoje mają jakieś super miejsce :D . Muszę sprawdzić na działce tulipana Unicum , którego też bardzo lubię . Nie wiem jak się ma.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Jak w tytule-to już jest raj kwiatowy. ;:333
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzeba uzupełnić wątek o nowe zdjęcia :wink:

Na początek to, co się samo wysiewa wszędzie i czasem brakuje już sił na usuwanie ich :wink: Choć prawdę mówiąc to co roku zostawiam kilka krzaczków a one rozsiewają się na potęgę :wink: I wiosną wyglądają ładnie, później już tak ładne to nie są :wink: Chodzi oczywiście o bratki :wink:
Obrazek

A tu metamorfoza kawałka ogrodu, który co roku leżał odłogiem i nie było wiadomo co z nim zrobić.
Obrazek

Zdjęcie jest już po oczyszczeniu ze wszystkiego, co tam zalegało - mnóstwo suchych roślin, sznurków, kamieni itp...
Teren wyrównałem, trochę przekopałem i 2 dni zajęło mi jego zupełna odmiana:
Obrazek
Efekt końcowy będzie ładniejszy jak już wszystkie rośliny tam podrosną :wink: Nie wszystkie rośliny widać :wink: Nie ma też jeszcze nawadniania podłączonego a będzie na pewno.

A tutaj jedne z wielu odmian tulipanów na ogrodzie:
Obrazek

I tulejnik kamczacki, na którego kwitnienie czekałem kilka lat. Czytałem, że tulejniki rosną wolno ale nie sądziłem, że aż tak :wink: Od ilku lat jest on jedną rozetą... :wink:
Obrazek

Psiząb - kiedyś miałem około 5 cebulek - teraz cebul jest ponad 10 w tym miejscu jak również rosną już w 2 innych miejscach :wink: I w tym roku nie został uszkodzony przez ślimaki.
Obrazek

I psiząb z bliska :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz trochę zdjęć tulipanów. Część tulipanów już przekwitła - między innymi niezawodny 'Fashion' czy też 'Zombie' ale jeszcze duża ilośc odmian szykuje sie do kwitnienia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest bardzo ciekawy tulipan. Pojawił się u nas w ogrodzie jakieś 3 lata temu, prawdopodobnie kupiony był w Holandii i przywieziony przez mojego tatę. Od tego czasu nie był wykopany, co roku nawożony - odwdzięczył się teraz sporą ilością kwiatów. Co ciekawe - tulipan na zdjęciu nie kwitnie jeszcze :wink: On jest dopiero "w pąku" :wink: To jest jego cecha charakterystyczna - tak wyglądają jego pąki kwiatowe. Kwitnący kwiat jest żółty, nie zielonkawo żółty :wink: Ale dzięki takiemy wyglądowi zdaje się, że kwitnie on znacznie dłużej niż inne odmiany :)
Obrazek

A tu 2 serduszki - ze wzrostu bardzo podobne, z koloru zupełnie inne :wink:
Pierwsza to Dicentra 'Bacchannal' - kwiaty ma ciemne, natomiast liście jasne, żółtawe, czasem bardziej zielone. Po zakupie myślałem, że brakuje jej jakichś pierwiastków - ale rośnie zaraz obok drugiej serduszki, są tak samo nawożone i ta druga ma liście zielone. Widocznie taki jej urok.
Obrazek

Serduszka obok to 'Aurora' - biała z zaróżowionym czubkiem :wink:
Obrazek
Te seruszki są mało wymagające, nie zrzucają liści po kwitnieniu - a kwitną do jesieni właściwie choć najobficiej wiosną.

A tu mamy pewnego szafirka- kiedyś wpadła w moje ręce jedna cebulka, zakwitła marnym kwiatem po 2 latach. Została nawieziona i jesienią przesadzona w inne miejsce (przy okazji podzielona na 2 cebule). W tym roku wygląda dużo lepiej - jedna cebula ma 1 kwiatostan, a druga ze zdjęcia, jak widać, ma 3 kwiatostany. Jest to najprawdopodobniej Muscari aucheri 'Mount Hood' :wink:
Obrazek

I na koniec nieśmiało jeszcze rosnąca Bletilla striata (na zdjęciu odmiana 'Variegata'). Ten storczyk podobno nie lubi przesadzania i w tym roku pierwszy raz nie jest w żaden sposób ruszana - uzupełniłem jej tylko ziemię i nawiozłem. Zobaczymy jak będzie wyglądała w tym roku w pełni kwitnienia :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne masz psiząb i do tego jak kwitną bujnie.
Ja chyba będę musiała swoje przesadzić bo coś marnie pokazały listki chyba im miejsce nie odpowiada.
Urzekły mnie te żółte tulpanki z tym ciemnym środkiem jakby malutkie płateczki takich jeszcze nie widziałam.
Znasz może ich nazwę?
Ela
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko piękne , ale tulejnik ..... ;:oj ;:oj
Chciałam go mieć w ogrodzie , ale bałam się ,że od razu padnie , bo nie mam bagienka. Stworzyłeś mu specjalne warunki ?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela_2015 - Ty pytasz o te tulipany:
Obrazek?
Niestety nie znam ich nazwy, wiem, że były kupione w Holandii ale nazwy nigdy nie znałem ponieważ sadził je mój tata :wink:
Na zdjęciu są w pełni kwitnienia teraz i wyglądają bardzo ciekawie :D

ktoś - ja mam to szczęście, że mam oczko wodne więc żadnych dodatkowych warunków nie musiałem tulejnikowi tworzyć :wink: Już przy kopaniu oczka wodnego robiłem półki na różnej głębokości żeby móc tam sadzić rośliny - i jedna półka to taka bagnista ziemia ponad lustrem wody - i tam rosną tulejniki :wink: Razem z tulejnikami rosła czermień błotna - ale okazało się, że ona zdecydowanie woli rosnąc w płytkiej wodzie niż w mokrej strefie brzegowej i rośnie teraz na głębokości około 10cm pod wodą. Na razie zaczyna wypuszczać liście.

A tu roślina, która pokrywa częściowo kamienisty brzeg oczka wodnego (suchy brzeg):
Obrazek
to powojnik 'Maidwell Hall' :D Kupiony 2 lata temu, w zeszłym roku nie zakwitł ponieważ moja mama wycięła wiosną jego zeszłoroczne pędy zaraz przy ziemi ponieważ myślała, że to suche badyle :wink: Na szczęście odbił z uśpionych pąków, przez rok sporo urósł i w tym roku można podziwiać jego kwiaty :) Jego kolor jest przepiękny na żywo, kwiaty są duże, i jak widać, bardzo liczne :D
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kwitnąca Fothergilla major:
Obrazek

Jeden z ostanich kwiatów magnolii gwiaździstej:
Obrazek

Serduszka 'Candy Hearts' w pełni kwitnienia:
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz trochę o tym, co mnie zawsze raduje :wink: Czyli o pierwszym kwitnieniu po latach oczekiwania :wink:
Jakoś chyba 4 lata temu dostałem 2 siewki piwonii drzewiastej, z ogrodu botanicznego. W zeszłym roku pierwsza siewka chciała zakwitnąć ale zasuszyła jedyny pąk. Zdarza się. W tym roku z niecierpliwością doglądałem drugą z piwonii, u której znalazłem pąki kwiatowe. No i zakwitła po latach oczekiwania ;:138
Obrazek

Obrazek

Obojętnie jak zakwitłaby - i tak podobałaby mi się :wink: Więc nawet ten majtkowy róż jej kwiatów mi się podoba :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”