diodas1 samce jedzą nektar , czy pyłek też im się zdarza to nie wiem , ale raczej nie potrzebują białka. Muszą się zatankować i latać w poszukiwaniu samic.
anz_anz pisał niedawno , że samce oblegały jasnotę purpurową , u mnie dzisiaj też siadały na jej kwiatach. Jasnota jest wybitnie nektarodajna , więc po co mają się narobić na innych kwiatach jak mają taki super bufet.
elraf hahahaha tak jestem specjalistą raczkującym

Te pająki to nie skakuny. Skakuny mają krótkie, mocne nogi. Mają zwartą, krępą budowę. Nogi skakunów są bardziej skierowane w dół niż na boki jak u Twoich.
renzal osy i oso-cosie samotnice gnieżdżące się w rurkach są równie groźne jak murarki

. Są "pożyteczne" , wyłapują owady i pająki w tym nielubiane przez nas zazwyczaj gąsienice, mszyce i różne muchy. Znoszą do rurek, tworzą komórki , składają jajka i murują jak nasze pszczoły. Niektóre maskują zamknięcie rurki przeżutymi liśćmi. Są równie ciekawym obiektem obserwacji jak pszczoły murarki, a może nawet bardziej. W zeszłym roku miałem co najmniej 5 gatunków. Te wiosenne wygryzły się z rurek pod koniec lata i ślad po nich zaginął. Reszta śpi grzecznie w trzcinkach. Jest co prawda pewne prawdopodobieństwo , że osy społeczne założą gniazdo np. pod dachem domku , ale minimalne. W trzcinkach społeczne nie założą gniazda no bo nie ma tam dla nich miejsca na duże gniazdo. Teraz poobserwuj osisko, zobaczysz jaki fajny robal z niego.