Te leżaczki postawione tylko dla odsapnięcia podczas ciężkiej pracy przy wyrywaniu metrowych ostów

No, i świetnie zdały egzamin po pracy,kiedy to zasłużonemu odpoczynkowi towarzyszył kompocik chmielowy.
Tak błogo i wygodnie, że nie chciało się iść do domu. Nawet komary nie dokuczały

Ale docelowe miejsce odpoczynku jest pod gruszą, gdzie w zeszłym roku spełniło się moje marzenie i mąż
z bratem zrobili tarasik z polbruku (ja chciałam z deski kompozytowej, ale musiałam wybrać między marzeniami a
ich spełnieniem

stronce 43).
W tym roku nie mogę znaleźć kantówek od tego stelaża - nie wiem, czy się nie przydały na nowy namiocik - magazyn dla wszelakich "przydasiów":

A miał być namiocikiem przydomowym na warzywka w kasterkach i skrzyniach

Marzenia a życie różnymi drogami chadzają

Zeszłoroczny namiot w warzywniku porwał huraganowy wiatr wiosną - cieszyłam się, że tylko tunel a nie
nasz dach, bo skrzypiało, jakby niewiele brakowało

Teraz czas na pokazanie rabaty wschodnio-północnej; część graniczna przy płocie wschodnim:
na trawie pozostałości po wykarczowanej wierzbie (zimą zeszłego roku sarny objadły na niej korę, jakoś jeszcze
przez lato dawała radę, ale w tym roku padła).

Podstrzyżona wierzba mandżurska:

I narożnik północno-wschodni, od strony torów; tu będzie najmniej roboty.

I narożnik południowo-wschodni; tutaj widać najlepiej poprzedni stan zaniedbań

sławetne osty sięgają dzikich pędów wierzby (nie pamiętam jej nazwy, ze zwisającymi gałązkami). Ją w zeszłym roku
powaliła ją wichura, a z jej korzeni zaczęły rosnąć dzikie pędy.

Wykorzystuję okropną pogodę na robienie przetworów i uzupełnianie relacji z tegorocznych działań

Ale mogłoby być cieplej

Jeśli uda mi się, to jeszcze dzisiaj będę kończyć tę rabatkę, a jutro już "tylko" nawiozę kory i to jakoś doprowadzę do wyglądu.
Na razie na rabatach doliczyłam się pięciu samosiejek, które w tym roku będą już owocować:
trze brzoskwinie, śliwka mirabelka i jakaś karłowata śliwka, ale nie znam, co to

I właściwie dylemat rozwiązał się sam: w miejsce wierzb hakkuro i tej ze zwisającymi gałęziami rosną drzewka
owocowe