Czemu wątpisz? Siałam już tak, owocki dobre ;D
W tym roku robię pełno eksperymentów i stawiam głównie na pomidory, jeszcze dostałam od koleżanki kilka fajnych odmian i niebawem przyjdzie Megagron!
Moje pomidorki rosną z wielu odmian wysiałam po 4 nasionka i tylko Cytrynek Groniasty jedno wykiełkowało, a reszta w 100 procentach, oj będę musiała z czegoś zrezygnować, żeby to pomieścić.
Karinko, ja w maju ubiegłego roku kupiłam w Auchan pomidorki truskawkowe w pudełku. Od razu wydłubałam nasionka i bez suszenia posiałam. Rosły bardzo szybko i owocowały do mrozów, ale dla mnie były trochę twarde i zbyt suche. Może dlatego, że rosły na gorszym stanowisku, bo już nie miałam gdzie posadzić.
Suche to były moje, ale na to wpływ mógł mieć termin wysiewu i wysadzenia. Przy takich upałach to mogły nie dać rady wyprodukować miąższu. Za to wyglądały przepięknie, takie zwisające, czerwone i błyszczące owocki. Nasionka zebrałam, ale nie wysiewam ich w tym roku. Miałam też śliwowe chyba z B...ki i też wysiałam w maju. Na trzy krzaki każdy był inny w tym jeden to taki cudak, bo na liściach tworzył grona. Prawdopodobnie to były jakieś pomidorki F1. Też zebrałam nasionka z "normalnego" krzaczka, ale w tym roku nie dam rady upchać, bo i tak mam dużo odmian do posadzenia. Przesadzam, wyrzucam byliny, aby przygotować dodatkowy kawałek na pomidory, ale więcej się nie da. W sprawie Megagronka PW.
Ja wysiałam m. in. nasionka wydłubane z "daktylowego" z Mili.
Wzeszło ze 20. Żal będzie część wyrzucić, bo tyle nie wsadzę do gruntu. Ale ciekawe, co wyrośnie.
Pszczoła
Fajne wyrosły kilka lat temu z nasion wydłubanych z Lidlowego pomidorka daktylowego. Świetny słodki smak, obfite plonowanie, no i zachował cechy oryginału.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu