Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Niektórym na forum udaje się przesadzanie z gruntu do doniczek. Na youtubie też widziałam. W tym sezonie mam kilka papryk o długim okresie wegetacji, przeznaczonych do gruntu i w razie czego też wylądują jesienią w doniczkach.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pogoda bardzo ciepła i słoneczna aż zachęca do wysiewów i wysadzania rozsad (jeśli ktoś ma gotowe
), ale niestety z opadami gorzej i musiałam swoje wcześniejsze wysiewy podlać, dostały dodatkowo okrycie z agrowłókniny, aby nie wyparowało.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tak zrobiłam - wykopałam ostre papryczki późną jesienią, chciałam żeby doszły w domu. Jakież było moje zdziwienie jak po parunastu dniach oblazły je mszyce. I żadne opryski (ekologiczne) nie dały im radyLyanna pisze:Niektórym na forum udaje się przesadzanie z gruntu do doniczek. Na youtubie też widziałam. W tym sezonie mam kilka papryk o długim okresie wegetacji, przeznaczonych do gruntu i w razie czego też wylądują jesienią w doniczkach.

Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj zauważyłam, że kiełkuje seler naciowy i korzeniowy. Były siane miesiąc temu. Już spisałam je na straty, a tu taka niespodzianka.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Kapusta, seler, por kiełkuje w mini szklarenkach na zewnątrz, ale za to pomidory kompletnie nic. Wszystko stoi na dworzu na słońcu, temp. 10-15 stopni, wilgotność dobra, to czemu nie chcą ruszyć nawet. Posiane w małe doniczki w ziemi uniwersalnej. Na noc wnoszę do stodoły. Co jest nie tak? Wyniosłem wszystko na dwór, bo w domu wszystko wybiegało i trzeba było zniszczyć i posiać od nowa. Kapusta miała chyba z jakieś 10 cm po 2 tygodniach. Co poradzicie?
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Reglas23, dla kiełkujących pomidorów 10 stopni to chyba za mało. Kiełkować mogą w domu i jak tylko zobaczysz, że coś zielonego z ziemi wystaje, przenosisz do jasnego, chłodniejszego miejsca.
Mój por, sałata, seler, brokuł, kalafior, cebula, groszek i bób też mieszkają na podwórku od jakiegoś czasu, tylko na dzisiejszą noc schowałam jak się okazało, że o 20:00 mam w nieogrzewanej szklarni -3 stopnie (wg prognozy pogody miało być o tej porze +5).
Mój por, sałata, seler, brokuł, kalafior, cebula, groszek i bób też mieszkają na podwórku od jakiegoś czasu, tylko na dzisiejszą noc schowałam jak się okazało, że o 20:00 mam w nieogrzewanej szklarni -3 stopnie (wg prognozy pogody miało być o tej porze +5).
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
Mam pytanie odnośnie wynoszenia roślinek na balkon, czy seler korzeniowy i naciowy mogą zostać na noc w szklarence / cieplarence balkonowej, jak nie ma mrozu?
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nie wiem jakie u Ciebie są temp., ale dziś rano był delikatny przymrozek przygruntowy np. u mnie i noc do najcieplejszych też nie należała.
W takiej szklarence jest pewnie tak samo jak na polu. Selery są ciepłolubne.
W takiej szklarence jest pewnie tak samo jak na polu. Selery są ciepłolubne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Mam pytanie: czy pomidorkom przeznaczonym do tunelu wystarczy chłodny pokój z otwartym oknem cały dzień, czy raczej lepiej by im było na dworzu i do domu na noc. A może już mogłabym zostawić na noc w inspekcie otulonym folią bąbelkową, przykrytym oknem i 3 warstwami folii bąbelkowej. Tak się zastanawiam. Papryki zostawiłabym jednak w domu i selery. Groszek pachnący planuję już do inspektu.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Dzisiaj się okazało (przy przygotowywaniu miejsc pod cukinie), że wysiało mi się mnóstwo lubczyku... a ja się zastanawiałam, co to za samosiejki mi się wysiały na grządce, gdzie jeszcze jarmuż sobie rośnie.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Ja swoje papryki jesienią wykopałam i do tej pory stoją w salonie, nie są specjalnie dorodne, ale przezimowały bez problemu, podlałam niedawno nawozem króliczym i już kwitną.Lyanna pisze:Niektórym na forum udaje się przesadzanie z gruntu do doniczek. Na youtubie też widziałam. W tym sezonie mam kilka papryk o długim okresie wegetacji, przeznaczonych do gruntu i w razie czego też wylądują jesienią w doniczkach.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Ja mam selera naciowego trochę w domu i trochę w wielodoniczce na balkonie. Ten w domu większy, ale na balkonie też sobie radzi. Podobnie jak sałata bardzo wolno rośnie. Jak w nocy ma być przymrozek, to zasłaniam go plandeką.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Dzisiaj posiałem pomidory zaprawione Nano-gro.
1. Read Pear
2. St. Pierre (czy jest inna wersja wysoki?)
3. Ty-Dye Hybrid
4. Super San Marzano
5. Opalka
6. Chocolate Stripes
7. Moskowicz
8. Blue Rigde Moutain.
Teraz się wygrzewają pod kominkiem. Ciekawy jestem, jak zadziała ten stymulator wzrostu

1. Read Pear
2. St. Pierre (czy jest inna wersja wysoki?)
3. Ty-Dye Hybrid
4. Super San Marzano
5. Opalka
6. Chocolate Stripes
7. Moskowicz
8. Blue Rigde Moutain.
Teraz się wygrzewają pod kominkiem. Ciekawy jestem, jak zadziała ten stymulator wzrostu

Pozdrawiam Rafal
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Trochę przepłaciłeś, a efekty zobaczysz niebawem.