Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie

Post »

Możesz sadzić pod ukosem, kilka oczek powinno być w ziemi aby mogły puścić jeszcze na tyle korzeni aby wykarmić większą ilość młodych pędów, jeśli będzie za dużo pędów to korzenie nie wyrobią, także wpierw korzonki potem pędy (jaką odmianę ukorzeniłaś?)
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Aja nie wiem czy to dobry pomysł, korzenie mogą przemarznąć zimą u takiego młodziaka.
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ukorzeniałam tą zwykłą, najpospolitszą ogrodową. Zasadzę w takim razie na głębokość w 2 dołki, ale wezmę wyciągnę na próbę jednego patyka i zasadze osobno. Jeden patyk w celach eksperymentalnych nie bedzie wielką stratą, zobacze jak będzie rósł.

A tak apropos sadzenia, hortensja rosłaby w ziemi z łąk - ''torfie niskim'' ? z tego co wiem ta ziemia którą mam jest kwaśna, bardzo ciemna , kolor czarny, lepista. Fajną ma stukturę. Planuję posadzić rododendron, a po bokach rododendrona te 2 donice naszczepków hortensji .. Możecie powiedziec co by z tego wyszło?
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Torf niski tzn torf, który nie jest kwaśny, ma bardzo wysokie pH do 7, jeśli przemieszasz z tą kwaśną ziemią co masz to hortensja sobie od biedy poradzi, ale nie wiem czy jest sens bo tego typu torf nadaje się do mieszania w glebach piaszczystych bo będzie ci się zachowywał jak glina, natomiast RH ma dużo większe wymagania odnośnie pH gleby. Musi być niskie, przydałby się torf wysoki.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
x-p-11
---

Post »

LadyK pisze:Torf niski tzn torf, który nie jest kwaśny, ma bardzo wysokie pH do 7
Torf niski ma pH ok 5,5 - 5,7 (w zależności od miejsca) a wysoki pH ok 3,5-3,7 (to zwykły pomiar w wodzie).

I tak ciekawostka - te torfy różnią się C:N - czyli ilościowym stosunkiem węgla organicznego do azotu w próchnicy glebowej, który jest ważnym wskaźnikiem jakości gleby/siedliska.
Im stosunek C:N jest mniejszy, tym gleba jest bardziej żyzna - torf niski C:N ma ok 19, wysoki ma ok 30.
Z tego wniosek, że w tym torfie spokojnie można sadzić hortensję, no ew może trochę ją czymś rozluźnić, żeby nie była taka zlewna.
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Post »

Dół na rododendron już prawie (niestety) gotowy . Nie miałam dostępu do torfu wysokiego , zrobiłam jedyne co mi przyszło do głowy , wymieszałam tę ziemię z łąk z igliwiem sosnowym mając nadzieję, pewnie naiwnie, że igliwie zakwasi tę ziemię i sprawi że będzie lekka. Mój ogród to piasek żółty , można powiedzieć piasek budowlany. Dół ma ok metra głębokości, to dużo na wyrost dla rododendrona, i już tracę nadzieję,że cokolwiek dobrego z tego wyjdzie :( zostało mi pół przyczepki tego niskiego torfu , i chciałabym go gdzieś wkopać. Myślałam że kwaśne gleby wybarwiają hortensje na niebiesko, stąd wydedukowałam że na tej ziemi miałabym po prostu niebieski kolor kwiatów hortensji . Jak to w końcu jest ?
x-p-11
---

Post »

akacjowa pisze:..wymieszałam tę ziemię z łąk z igliwiem sosnowym.. mając nadzieje, pewnie naiwnie, że igliwie zakwasi tę ziemię i sprawi że będzie lekka.. ..

I dobrze zrobiłaś.
Na Twoim miejscu spokojnie bym sadził tego rododendrona, tylko rozluźnij korzenie bo uschnie. A resztę łąkowej przekopałbym razem z ogrodową i sadził hortensje, jeśli masz jakiś zleżały obornik czy kompost to też warto razem przekopać. O kolor później się pomartwisz :D
Jeśli uważasz że to za wysokie pH (wg mnie dla hortensji jest ok) to w każdej chwili możesz kupić siarkę pylistą i podsypać wokół krzaków. Siarka od razu nie działa, ale na dłuuugo starczy żeby powoli zakwaszać podłoże.
natalkaplu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lut 2016, o 22:44

Post »

Po miesiącu i pół zaczęła puszczać korzenie, i jak na razie ma się świetnie ;:138
Jednak mam kolejny problem. Dostałam sadzonkę hortensji i przesadziłam ją do większej doniczki z torfem kwaśnym oraz zwykłą ziemią do kwiatów. Jednak po 4 dniach zaczęła mi więdnąć, mimo wilgotnej gleby i zacienionego miejsca. Czy jest to wina ziemi? Da się ją uratować? ;:174
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, w domu zwłaszcza młoda hortensja wcale nie lubi bardzo mokro bo możesz ją najzwyczajniej w świecie przelać i będzie ginąć. Światła też potrzebuje więc nie wiem czemu w zacienionym miejscu.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Kiedy będzie można sadzić hortensje do gruntu? Gdybym je zabezpieczyła butelkami plastikowymi...
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hortensje bukietowe można już zacząć wysadzać, ogrodowe dopiero po 15 maja gdy minie groźba większych przymrozków.
Pozdrawiam Katarzyna
Tala_555
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2016, o 21:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam ładne sadzonki już kwitnące...

Mogę je wysadzić do gruntu i w razie przymrozków zabezpieczyć? Czym najlepiej ??
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie napisałaś czy bukietówki czy ogrodowe. jeśli ogrodowe to radziłabym sadzić dopiero po 15 maja ale wcześniej je zahartuj przez kilka dni tzn. Wystawiaj na dwór w zacienione miejsce aby nie popaliło liści a w razie przymrozków zabieraj.
Pozdrawiam Katarzyna
Tala_555
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 kwie 2016, o 21:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LadyK

Mam hortensję ogrodową, nie wiem tez czy przesadzić ją poki co do wiekszej doniczki :?:
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma potrzeby, jeśli masz kwitnącą to i doniczka pewnie nie jest z tych najmniejszych, tylko postaraj się jej nie przelać, bo o to nietrudno - ja właśnie chyba załatwiłam dwie nowe mimo, że wiem jak z nimi postępować ale czasem nieuwaga brak czasu by zajrzeć i upss możesz też zraszać jej liście, żeby dla odmiany nie miała bardzo sucho i żeby Ci się przędziorki nie rozpanoszyły.
Pozdrawiam Katarzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”