Co robimy w LUTYM w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Administrator
---
Od: 28 gru 2006, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Co robimy w LUTYM w naszych ogrodach ?

Post »

Co robimy w Lutym w naszych ogrodach ?
:idea:
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Admin.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Karmimy ptaszki :D

Wysiewamy nasiona roślin jednorocznych;
Udostepniamy wiecej światła roślinom doniczkowym nie zimującym w gruncie ( czyli tym przechowywanym w pomieszczeniach);
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pod koniec lutego jeśli nie ma dużego mrozu przycinamy drzewka owocowe,
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Wszystko zależy jaki będzie ten luty :D
Jeżeli mamy zadołowane rośliny cebulowe do pędzenia
to przenosimy je w cieplejsze i widniejsze pomieszczenie.
Sprawdzamy stan okrycia naszych roślin w ogrodzie,
bo luty to bardzo groźny miesiąc :D
Wysiewamy w domu do pojemników nasiona kwiatów jednorocznych o długim okresie wzrostu.
Można zacząć sadzonkowanie pelargonii.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie w lutym grasują zające. Sprawdzam więc skuteczność ochrony przed nimi drzewek i krzewów. Uwielbiają borówkę, jabłoń i wierzby. Nie jedzą natomiast orzecha włoskiego i wiśni ;:214
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Danio pisze: Uwielbiają borówkę, jabłoń
O tak :twisted: Zgadzam się całkowicie. W tamtym roku obrepeciły mi wszystkie krzaczki borówek do samej ziemi :twisted: Młode drzewka koksy pomarańczowej zostały bez kory :twisted: Mam nadzieję, że w tym roku siatka z włókna szklanego skutecznie je odstraszy 8)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Ja w tym roku bałam się, że to nie wystarczy i to co się dało owinęłam włókniną. :lol:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Aurynko, gdzie kupiłaś siatkę z włókna szklanego do ochrony pni? ja znalazłam tylko z plastiku czy jakiegoś plastikopodobnego tworzywa:(
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

Nalewka pisze:Aurynko, gdzie kupiłaś siatkę z włókna szklanego do ochrony pni? ja znalazłam tylko z plastiku czy jakiegoś plastikopodobnego tworzywa:(
Nalewko można ją dostać praktycznie w każdym sklepie budowlanym. To jest tzw. siatka podtynkowa z włókna szklanego. Jest trwała i jak do tej pory jestem z niej zadowolona. :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No tak, nie wpadłam na to, to pomysł z serii: dwadzieścia nowych zastosowań dla ołówka :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

ja to chyba będę bałwana lepić ;-)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Na ogródku w lutym nic nie będę robiła- ale w domu zaczynam przygotowywać się do siewu kwiatów. Zakupiłam ziemię, doniczki już od jesieni umyte czekają/ umyte po zeszłorocznym używaniu/. Teraz buszuję po sklepach i przynoszę nasiona- ale wszystkich teraz chyba nie wysieję - nie zmieściłabym na parapetach. Wiosną resztę wysieję co prawda do doniczek, ale na polu, bo mam nasiona bylin - czyli i tak za rok będą kwitły.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

W lutym podlewamy iglaki, jeśli nadal nie ma śniegu i nie pada deszcz, a jak pada, to... ...też podlewamy :D
Awatar użytkownika
wojanna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 sty 2007, o 23:48
Kontakt:

Post »

Nela pisze:Na ogródku w lutym nic nie będę robiła- ale w domu zaczynam przygotowywać się do siewu kwiatów. Zakupiłam ziemię, doniczki już od jesieni umyte czekają/ umyte po zeszłorocznym używaniu/. Teraz buszuję po sklepach i przynoszę nasiona- ale wszystkich teraz chyba nie wysieję - nie zmieściłabym na parapetach. Wiosną resztę wysieję co prawda do doniczek, ale na polu, bo mam nasiona bylin - czyli i tak za rok będą kwitły.
Nela jeśli masz byliny do wysiania, przejrzyj je dokładnie. Wysianie części z tych roślin właśnie w zimie styczniu- lutym decyduję o powodzeniu wschodów. Ale nie wysianie w domu, skrzyneczka-donica i na dwór!
Mam na myśli np mikołajki, groszek szerokolistny, żagwin, goździki kropkowane, rozwar, pierwiosnki, wiesiołki, dzwonki...i wiele innych. Najlepiej gdyby były wysiane zaraz po zbiorze, ale jeśli kupujemy nasiona, mamy do nich dostęp właśnie teraz.
pozdrawiam
Pozdrawiam
Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”