Kwitnienie, przekwitanie storczyków

Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki a kwitnienie.

Post »

A ja kupiłam niedawno 2 storczyki na przecenie w Auchanie po 10zł. Jeden z nich też jest taki wysoki, ma ponad 50cm i idealnie wkomponował się na oknie w wolne miejsce powyżej pozostałych.
I wszystko super tylko że znowu trafiłam na obniżkę w innym sklepie, tym razem po 5 zł!!! I zgadnijcie co zrobiłam? Kupiłam jekżeby inaczej :heja
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Ananas26
200p
200p
Od: 4 lip 2014, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Większość moich storczyków to roślinki po 5zł (z obi)jeden od babci, drugi od cioci(oficjalnie był w śmietniku), od kuzynki, z innego sklepu. grunt w tym, aby trzymać je na słońcu, w domu, w wilgotnym powietrzu.
Pozdrawiam, Filip :)
Moje wątki
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Ananas26 Phalaenopsis nie znoszą bezpośredniego słońca.Owszem lubią stanowiska jasne,ale o rozproszonym świetle.pełnym słońcu możemy poparzyć nawet najbardziej światłolubne gatunki.
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p

Post »

Pochwalę się moimi ostatnimi zdobyczami po okazyjnych cenach.
Biały storczyk był całkowicie padnięty gdy go kupiłam, ale pięknie się odwdzięcza
Obrazek
Ten biało-bordowy ma długie pędy, nie mierzyłam ale na oko 50 cm na pewno po rozprostowaniu
Obrazek
I jeszcze jeden, kończy już kwitnienie. Co prawda gdy kupiłam go, wszystkie kwiaty miały już kropki od pleśni, ale widać, że jest biały w prążki i różowe plamki
Obrazek

I wszystkie okazyjnie po 5-10 zł :heja
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Magdaleno na forum :wink:
Bardzo ładne masz kwitnienia ;:333
Ten ostatni phalaenopsis z kropkami jest bossski ;:167 ;:167
Moja propozycja dla Ciebie-załóż swój wątek wtedy będziemy mogli zerkać do Ciebie :)
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Dla mnie osobiście storczyki z długimi pędami stanowią problem ponieważ mają zaburzoną równowagę.Poza tym łatwo taki długi badyl złamać nawet odpowiednio podpięty do kijka .Mam kilka takich sztuk ale więcej nie kupuję ;:185 Jeżeli te długachne pędy są całe w kwiatach to da się przeżyć.Gorzej gdy łodyga dłuuuga i łysa a dopiero na czubku coś tam kwitnie.Mojej philadelphi teraz odbiło i właśnie tak ma a mnie to okropnie wkurza ;:161
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wiesz każdy lubi co innego... :wink:
Halinko ja także nie lubię takich z długimi pędami mam takiego ma chyba 54 cm jak dobrze pamiętam.Wolę rozmiar midi.No,ale córka się uparła na tego łaciatego wielkoluda,więc jak mogłam odmówić hih niestety musi i tak stać u mnie w sypialni z czego nie jestem zadowolona.Już pominę długie pędy.Mnie najbardziej denerwują długie liście.
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Ładne nabytki, mam identycznego jak ten ostatni ^^

Ja także nie lubię długaśnych łysych badylków, moja multiflorka znowu zaczęła przedłużać pęd, ale jej wybaczę, bo ma trochę kwiatków - gorzej jak te odpadną, a na przedłużeniu dopiero zaczną rozkwitać, to będę miała długiego badylka z końcówką w kwiatkach :roll:
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p

Post »

Zgodzę się z Wami, takie średnie są najlepsze. Ja mam tylko tego biało-bordowego takiego dużego, urzekł mnie po prostu. A poza tym to u mnie tak przyrósł, no ale przecież nie będe obcinać kiedy tak wspaniale kwitnie.
Najwidoczniej dobrze mu u mnie :D
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
migisi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2015, o 20:26

Przyspieszenie kwitnienia - odrywanie łusek oczek?

Post »

Witajcie!

Niedawno zaczęłam swoją przygodę ze storczykami. Około września-października moje storczyki przekwitły i od tamtej pory się lenią, a ja tylko przebieram nogami ;:65 , kiedy ponownie zobaczę ich piękne kwiaty. Czytałam na kilku stronach o metodzie, która wywołuje u mnie mieszane odczucia, a mianowicie: zrywanie łusek oczek, w celu przyspieszenia kwitnięcia. Co o tym myślicie? Próbowaliście? Czy ten sposób jest skuteczny, czy może sprawia, że malutki pędzik zasycha? Co zrobić aby tak się nie stało? :|
Gagusia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2016, o 12:02

Re: Przyspieszenie kwitnienia - odrywanie łusek oczek?

Post »

migisi ja nie słyszałam o takim sposobie. Ale podobno żeby zmotywować storczyka do kwitnienia trzeba na noc obniżyć mu temperaturę (nie jestem pewna czy dobrze pamiętam- ok. 18 stopni), a w dzień podwyższyć. Nie wiem czy działa, właśnie wypróbowuję tą metodę na moim pierwszym falku :)

Ale chyba nic nie pomoże, gdy roślinka po prostu potrzebuje trochę odpoczynku :)
Gagusia
Awatar użytkownika
migisi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 lis 2015, o 20:26

Re: Przyspieszenie kwitnienia - odrywanie łusek oczek?

Post »

Też staram się tę metodę stosować, zobaczymy co moje storczyki na to :) Na spróbę oderwałam jedną łuskę pod którą okazało się, że jest malutki zarodek pędzika :D Codziennie go zwilżam, będę dawała znać jak idzie :)
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

magda111123 pisze: Ten biało-bordowy ma długie pędy, nie mierzyłam ale na oko 50 cm na pewno po rozprostowaniu
Obrazek
Cześć.
Jak się nazywa ten biało-bordowy?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

Phalaeopsis hybryda....
Awatar użytkownika
iskraiskra
200p
200p
Od: 26 lis 2017, o 12:43

Post »

Dziękuję. Mam takiego właśnie tylko nieco zdeformowanego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”