Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015/2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015

Post »

Święta, święta i po świętach teraz marsz do ogródków hahahaha u nas pogoda cudowna ale jutro będzie padać ;:145 i plany w łeb.
Izuś pytałaś u Grażynki o mech, ostatnio widziałam w Maja w.............coś proponowała, zerknij w tym ogrodzie k/Wałcza
................ Wiedzieliśmy z jakimi problemami się zmagają, więc mogliśmy pomóc: na trawniku pojawił się mech. Przywieźliśmy nawóz, do którego produkcji nawozu wykorzystywane są wodorosty z rodzaju brunatnic.................
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu! Cieszę się, że obudziłaś się z zimowego snu ;:196 Wielkie dzięki za sugestię. Akurat nie oglądałam ostatniego odcinka. Znajdę w necie i sprawdzę co to za nawóz, bo ja już tyle różnych środków stosowałam bez większych efektów najczęściej. Miałaś rację z tym deszczem. Pokrzyżował mi dzisiejsze plany "rycia na działce" :(

Wielkanoc w tym roku była wyjątkowo piękna - ciepła i słoneczna. A dzisiaj cały dzień pada i leje na zmianę...
Ciepełko obudziło w końcu owady. W pierwszy dzień Świąt po raz pierwszy zobaczyłam pszczółki i trzmiela, a drugiego dnia motyle - cytrynki. Miały u mnie iście świąteczną wyżerkę, bo mnóstwo krokusów kwitnie :wink: i wszystkie jeszcze z pyłkiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powolutku, pomalutku budzi się działka do życia. Co prawda wciąż nie sprzątnięta, ale coraz więcej kolorowych plamek na niej.

Obrazek - hepatica nobilis rosea (od Danusi ;:196 )

Obrazek - sasanka - wyrywna siewka, a reszta w blokach startowych

Obrazek - nawet tulipanki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A u mnie jeszcze nie ma tulipanów.
Chyba jako pierwsze zakwitną narcyzy.
Pierwsze owady zapylające ujęłaś bardzo fajnie. ;:333
Miły to dla oka obrazek bo coraz ich mniej lata.
Jeszcze nie wysprzątałam ogrodu, ale tak z 3/4 mam już uporządkowane.
Ale znowu się mroczy, chociaż deszcz bardzo teraz potrzebny.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

:)
Izo, nie wyrobiłam i zamówiłam Veichenblau ;)
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko tym tulipanom ciut pomogłam nie chcący. Gdy tylko zaczęły wschodzić dobierały się do nich wrony. Jak znalazłam wyrwaną i podziobaną jedna cebulkę to resztę przykryłam donicą i w ten sposób "podpędziłam" je troszkę. One są wczesne, ale nie aż tak. To odmiana The First kupiona przeze mnie 2 lata temu jako Johann Strauss U mnie niektóre narcyze też już gotowe do kwitnięcia. Czekają tylko na słoneczko. Zresztą ja też, bo czas w końcu ogarnąć działkę by lepiej było widać kwiaty. Też zwróciłam uwagę, że coraz mniej owadów widać. To przykre. Obawiam się jednak, że w tym roku znów będzie mnóstwo mrówek i tym samym mszyc. Mrówki już widziałam jak ochoczo maszerowały po mojej prymulkowej rabatce.

Witaj Elu! Nie dziwi mnie mnie, że zauroczyła Cię ta róża. Jest cudna. Mam nadzieję, że będziesz z niej zadowolona.

Mimo wcześniejszych zapowiedzi dzisiaj był kolejny zimny i mokry dzień. Byłam 1,5 godz. na działce i udało mi się ogarnąć jedną, centralną rabatę z liliowcami. Ziemia jest tak zimna i mokra, że zmarzłam w ręce. W takim tempie to do samego lata nie wyrobie się z porządkami. A wkrótce zaczną przychodzić zamówione rośliny. Na balkonie i parapetach tez już sporo roślin nazbierałam. Wczoraj jeszcze dokupiłam rododendrona w B. Wszystkie moje rh tam kupowałam. Tym razem zdecydowałam się na odmianę Haaga. Ma dużą zimotrwałość i nie rośnie duży. Myślę, że zmieści się jeszcze w "basenie".

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015/2016

Post »

Zdjęcia pszczół utytłanych pyłkiem wyśmienite :!:
Chciałem stanąć w obronie mrówek - one nie są przyczyną mszycy na roślinach ;:185 To pożyteczne i potrzebne organizmy ekosystemu.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Iza hepatica sliczna :D , bo w dobrych , zielonych rękach . Twoja korona trochę mniej rozwinięta , ale ten mój jeden egzemplarz zawsze taki wcześniejszy , inne nie.
No i ta sasanka ;:oj .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ładna kokorycz. Energetyczny kolor jak na tę porę, tym bardziej miło popatrzeć :) U mnie kwitnie na razie tylko o bladym kolorze, ale mam jeszcze jedną, jakim kwiatem zakwitnie to się dopiero przekonam.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

U mnie korony też szybko pchają się w górę.Kokoryczy mogę nakopać ale fioletowej.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Izo - jak dawno przesadzałaś Nostalgię? Moja dochodziła do siebie po przesadzeniu,tzn. była niższa niż jej nieprzesadzane sąsiadki, ale jednak kwitła pełnymi garściami. Można wiele o niej powiedzieć, ale nie to, że jest badylkiem. Daj jej szansę, ale gdy kolejny rok odmówi Ci posłuszeństwa to wymień na inną. To piękna róża i nie warto się do niej zrażać.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U Ciebie zimno i pada a u mnie dzisiaj aż 18 stopni było i nadal jest ciepło jak w lecie.
Miało 4 dni padać a nie spadła ani jedna kropla deszczu.
Aż się boję powtórki upałów z zeszłego roku.
Jak nazywają się roślinki z ostatniej fotki, też je mam, ale jeszcze nie kwitną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gohape
100p
100p
Od: 22 lip 2014, o 08:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak sobie myślę i myślę i wymyśliłam, że róże to będę tylko oglądać po obrazkach nie czytając nazw.. może wtedy nie będzie mnie kusiło coby kupić. :wink:
Rododendrony w B. również mnie kusiły, ale jakoś się boję.. niby przy hortensjach miały by dobrze.. ale na moim wygwizdowie... sama nie wiem.
kogra piszesz, że u Ciebie 18.. a u mnie niby ok 10stopni a odczuwalna tak niska, że jak około 18 córa szła odwiedzić dziadka, to się zastanawiałam czy jej nie znieść zimowej kurtki :|
Pozdrawiam, Gośka
W moim ogródku
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Izuś ;:196
Mnie też kusiły rodki z B. ale się oparłam pokusie. :lol:
Mam ochotę na jakiś RH z serii królów Polski. Może trafię na nie podczas targów majowych w Gdańsku.
Dzisiaj rzeczywiście tak wiało, że odczuwało się zimno bardziej niż to pokazywał termometr.
Podobno od jutra ma być znacznie cieplej i bez wiatru. Na prace w ogrodzie , te porządkowe, wolę niższą temperaturę.
Ale słońce mile widziane. :lol:
Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych Gości! :wit
Jacku miło mi ,że podobają Ci się fotki owadów. Sama też uwielbiam takie widoki i mogę im się przyglądać godzinami. Chyba nie muszę przypominać, że staram się jak mogę by działka była przyjazna faunie. W układzie mrówki-mszyca nie wiem co jest przyczyną a co skutkiem, ale z moich kilkuletnich obserwacji wynika, że w latach gdy jest więcej mrówek, jest i więcej mszycy. Mrówek raczej nie tępię, ale walczę z mszycą na różach.

Danusiu dziękuję! I za przylaszczkę, i za miłe słowa. Wygląda na to, że u każdego trafie się jakaś wyrywna sztuka :wink:

Olu tę kokorycz kupiłam 2 lata temu i okazało się, że sadzonka nie jest jednorodna. Część kwitnie w pięknym czerwonym kolorze, a druga strona jest bardziej blada. Szkoda...

Janku fioletowych mam całkiem sporo (jeszcze nie kwitną) więc nie skorzystam, ale dziękuję za dobre chęci.

Ewo widziałam Twój ogród i Twoje róże ;:oj . Jestem pod ogromnym wrażeniem. Przypomniało mi się, że już kiedyś tam zaglądałam. Jak zobaczyłam Nostalgię u Ciebie to nie mogłam uwierzyć, że to ta sama odmiana. Zdaję sobie sprawę, że "przeprowadzki" nie służą różom i muszę jej dać czas. Wiem jednak, że zdarzają się też kiepskie egzemplarze i takim nic nie pomoże...Mam czas. Poczekam jeszcze rok lub dwa i zobaczę czy się ruszy.

Grażynko to śnieżnik lśniący. Mam kilka kolorów. Ten niebieski najlepiej się rozrasta i najszybciej kwitnie. Bardzo je lubię, bo są łatwe w uprawie i każdej wiosny można na nie liczyć. U mnie ciepło dopiero nadchodzi.

Gosiu u mnie też zimnica. No cóż do róż chyba trzeba dorosnąć. Mnie długo też nie kręciły. Jest tyle innych pięknych kwiatów znacznie łatwiejszych w uprawie np. liliowce, lilie czy cebulowe...Rododendrony nie są tak delikatne jakby się wydawało. Wystarczy wybrać odpowiednią odmianę i zapewnić im dobre miejsce z kwaśnym podłożem. Więcej pewności dają azalie wielkokwiatowe. Zrzucają liście na zimę i nie ma z nimi problemu. Potrzebują oprócz kwaśnego podłoża tylko słońca i wody. Pomyśl nich. A kwitną równie pięknie i często pachną.

Krysiu też przeglądam zimą serię królewską. Naprawdę udane odmiany. I do tego ta wysoka zimotrwałość. Warte grzechu. Jest szansa, że uda mi się pojechać w tym roku na te targi w Renku. Bardzo bym chciała. Do pracy w ogrodzie dla mnie najlepsza jest temp. ok. 8-10 st, ale nie 4-6 gdy marzną ręce. Poza tym u mnie jest ciężka i zimna gleba, a do tego mokra. Żadna przyjemność grzebać w niej teraz.

Wczoraj było tak zimno, że mimo wolnego popołudnia nie poszłam na działkę. Dzień wcześniej ciut popracowałam i jedna rabatę mam zrobioną na tiptop. Zapowiadają ocieplenie, więc jestem dobrej myśli. Już dzisiaj jest znacznie cieplej i do tego słonecznie. Niestety ja nie mam czasu :(

Obrazek narcyze Tete a' tete na rabacie "basenowej"

Obrazek - śnieżnik lśniący

Obrazek - miodunka

Obrazek - puszkinia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

To mnie uspokoiłaś w temacie mrówek ;:196
Narcyzy 'Tete-a-tete' będę podziwiał u Ciebie. W ub. roku miałem ok. 100szt. ale robaki podobne do pędraków ostatecznie wyjadły resztę narcyzów więc chyba nie będę ich miał w tym roku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”