Rozdrabniacz do gałęzi, zielonych pędów, liści itp. ?\

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Adamie czy na potrzeby przydomowego ogródka - nie sadu - ale ogródka - nie wystarcza tani rozdrabniacz?
Czy trzeba od razu inwestować w tak drogie urządzenie ,piszesz 3-4 tysiące :shock:
Nic nie jest wieczne ,więc może w ramach ulżenia sobie w pracach warto jednak zaopatrzyć się w rozdrabniacz w cenie na jaka nas stać... :)
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Grzesiu, ja swój kupiłam na all.. za niecałe 300zł kilka miesięcy temu. Na pewno znajdziesz coś ciekawego ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Grzesiu - będę Ci kibicować, bo jestem w tej samej sytuacji :) MUSZĘ kupić w końcu rozdrabniarkę do gałęzi...
Muminku, a co kupiłeś :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ale napiszcie po co chcecie rozdrabniać te gałęzie?- do palenia, na kompost, czy do ściółkowania? To zdecyduje o doborze rozdrabniarki pod kątem sposobu szatkowania i wielkości wiór.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja potrzebuję do kompostu i ściółkowania i raczej gałęzie grubsze niż same wilki, choć i takie będą się zdarzały.
Oglądałam różne, ale te które były polecane - zniknęły :(
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli maszyna musi ciąć drobno i równo. Mechanizm więc raczej wysokoobrotowy, z nożami- nie zębatką tnącą. Raczej nie będzie sam ciągnął gałęzi. A grubość- każda przyzwoita tnie max ok 4cm. Polecam sklep akabe. W prywatnym kontakcie gościu może wskazać coś ze zwrotów po znacznie niższej cenie.
co ze słuchania mądrego.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryann ja potrzebuje rozdrabniarkę ponieważ nie mam możliwości pozbywania się wyciętych wilków i gałązek z drzew owocowych. Do tej pory mieliśmy miejsce do palenia gałęzi a od nowego sezonu niestety już takiego nie będzie.Rozdrobnione gałązki wykorzystam do ściółkowania rabat.
Jaką rozdrabniarkę kupiłeś Muminku? Proszę więcej informacji o tej rozdrabniarce. :D

Ave
widzę że nie jestem sam ;:215 ;:215 ;:215 ;:100 ;:100 ;:100
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Maryann :) Byłam tam i chyba jeszcze wrócę.

Na str http://www.hecht.cz/products/garden-car ... tm?lang=pl znalazłam takie poglądowe obrazki jak tną poszczególne mechanizmy :

noże tnące
Obrazek

mechanizm zębaty
Obrazek

z tego wynika, że mnie bardziej pasowałby ten pierwszy... ale bardziej "przyjazny" w obsłudze jest drugi...
grigori24
---

Post »

Widziałem mechanizmy z wałkami czy one są dobre? ;:24 ;:24 ;:24
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ewo, te pierwsze "wióry" szybko ciemnieją, zupełnie tak samo jak te drugie, więc widoczna na pierwszy rzut oka różnica w kształcie się zaciera. Wielkość z kolei, jeśli używałabyś ich do ściółkowania, ja polecałabym tę drugą, bo na dłużej starczy :) Tzn. mniejsze wiórki szybciej się rozkładają, próchnieją i nikną. Zresztą wióry sypałam na grządkę, a nie do doniczki, więc nawet te "większe" są tam mało widoczne.

Co do wilków i cieniutkich gałązek , to moja maszyna je tylko ładnie plisuje, zgniata, ugniata i NIE tnie na kawałki, póki są świeże. Jeśli są suche to tnie, kruszy, łamie i robi co tam trzeba. Ale żeby gałązki były suche i dawały się ładnie ciąć, trzeba mieć miejsce na ich składowanie i sezonowanie. W tym wypadku lepsze byłyby więc noże, a nie wałki.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Kontakt:

Post »

Rozdrabniacz,który kupiłam, miażdży gałęzie,tak jak u Nalewki. Rozdrabnia gałęzie do średnicy 4cm. Może nie tego się spodziewałam,ale ogólnie,jestem zadowolona. Czasem żałuję,że nie mam większej ilości gałęzi,bo czekają ścieżki do wyłożenia ;) Jedynym minusem jest,że drobniutkie gałązki są miażdżone lub przechodzą przez wałek tnący w całości i czasem trzeba włożyć je kilka razy. Nie wiem,czy mogę podać nazwę rozdrabniarki ;)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muminku chyba możesz, przeciez nie kupiłaś jej w swojej własnej firmie ;) albo napisz mi na PW :)

Dziewczyny, ja jakoś tak też bardziej skłaniam się do tych rozdrabniarek ślimakowych i to takich co mają dwa wloty na drewno - góra i z boku na różne przekroje gałęzi... ale jaką firmę w końcu wybiorę to nie wiem... Z sezonowaniem u mnie nie ma problemu, bo teren mam bardzo duży i jak ścinam gałęzie chocby dwóch wierzb staruszek, to tego jest tak dużo, że zostawiałam grube konary a całą resztę paliłam - i uważam, że dość takiego marnotrawstwa :) i puszczania drewna z pustym dymem,
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grigori24 pisze:potrzebuje rozdrabniarkę ponieważ nie mam możliwości pozbywania się wyciętych wilków i gałązek z drzew owocowych
To jest oczywiste- początek jest zawsze taki sam; radzę by się zastanowić nad końcem- gałązki w rozdrabniarce nie znikną, tylko trzeba będzie te 'troty' znowu jakoś zagospodarować. Co z nimi zrobisz? Z mojej rozdrabniarki (ASGATEC EH2500) świetnie nadają się do palenia, praca maszyną jest łatwa i szybka, ale w ogóle by się nie nadawały na sciółkę i kiepsko na kompost. Wyglądają mniej-więcej tak:
Ave pisze:mechanizm zębaty
Obrazek
Tak wygląda ok połowa sieczki- to po przebraniu. Druga połowa to tylko trochę wymamlane badyle.
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo , bardzo Wam dziękuję za wszystkie opinie. Dzięki temu mam "jaśniej w głowie" i łatwiej mi będzie dokonać wyboru. Jeszcze raz dziękuję :) Bardzo przydały się informacje o typach rozdrabniarek (i ich działaniu) jakie posiadacie.
grigori24
---

Post »

Maryann rozdrobnione gałązki wykorzystam do ściółkowania rabat.

cyt.
Piszesz że z mojej rozdrabniarki (ASGATEC EH2500) świetnie nadają się do palenia, praca maszyną jest łatwa i szybka, ale w ogóle by się nie nadawały na ściółkę i kiepsko na kompost. Wyglądają mniej-więcej tak:

Gdyby je przemielić jeszcze raz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”