Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Cyma, z tymi krokusami to różnie bywa. Niektóre już przekwitają, a inne dopiero z ziemi wychodzą. To chyba zależy od odmiany i od stopnia nasłonecznienia rabaty. Niektóre osoby z Warszawy dziwią się, że u mnie już kwitną krokusy, a ja się dziwię, że u nich jeszcze nie kwitną. :D

Mufka, mam nadzieję, że miło spędziliście święta w gronie rodzinnym. Ja w tym roku miałam u siebie wszystkie trzy wnuczki, to możesz sobie wyobrazić, ile było gwaru i jaki panował rwetes. Dzisiaj od rana odpoczywam... ;:173

JLG, storczyki jakoś tam kwitną, ale nie jest to kwitnienie, jakiego bym sobie życzyła. Dwie trzecie to jednak sałata. A te kwitnące stawiam w salonie, żeby było bardziej kolorowo. Asiu, przyjedź do mnie, usiądziemy na białych krzesełkach i pogawędzimy sobie na łonie natury.

Kogra, zapraszam Ciebie również Grażynko! Jeśli będziesz miała przyjechać do W-wy, to koniecznie mnie o tym poinformuj. Ozdoby szydełkowe na oknach wykonałam własnoręcznie. Mam tu nawet wątek temu poświęcony. Niestety zdjęcia wcięło i wątek stał się bezwartościowy. :(

Tulipanka, tak sadzę już róże. Z drugą turą na razie zwlekam, bo nie wyrabiam z pracami ogrodowymi, no i nie mam porządnej ziemi do sadzenia. Ale niedługo zamówię zaplanowane różyczki. Grahama miałam już jednego, bardzo lubię tę różę, tylko źle ją prowadziłam. Cięłam oszczędnie i dlatego kwitła tylko na końcach pędów u góry, a dół wyłysiał. Teraz już wiem, że popełniłam błąd.

ewka36jj, dziękuję Ewunia za pochwałę robótek szydełkowych. Teraz już nie robię, bo się nasyciłam w tym względzie i mam już obwieszone wszystkie miejsca. Ale dziergało się fajnie, to bardzo uspokaja.

Wagabunda, trzeba już nawozić, najwyższa pora. Najlepiej teraz posypać Azofoską, a potem to już zależnie od rodzaju gleby i wymagań roślin. W maju kolejny raz. ;:108 A swoją drogą to te nawozy są strasznie drogie. :(

Koziorożec, Dzięki, że wracasz do zagadki. Jakoś mało osób starało się odgadnąć, co to za roślina. Nie jest to jednak agapant, choć wygląda faktycznie podobnie.

Takasobie, oj ruszy teraz wszystko z kopyta, bo i deszcz popadał, i ciepło jest, i ptaszęta świergolą. Cudny czas mamy ;:3

Nifredil, a ja w tym roku trochę odpuściłam ze świętami. Zawsze robiłam wszystkiego za dużo i potem jadło się to tygodniami. Teraz moje córki przyniosły sałatki, ja wystawiłam jajeczka i wędlinę. No a później rosół, naleśniki zapiekane i dwa ciasta. I wszyscy byli już syci i zadowoleni. Sabinko to nie jest trawa cytrynowa w donicy. 8-)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Witajcie poświątecznie! Od rana miałam odrabianie zaległości nieogrodowych. Zmywarka chodziła już kilka razy i załądowałm ją po raz ostatni, więc znikną ostatnie pozostałości wczorajszego ucztowania. Troszkę siąpiło, więc do ogrodu i tak nie b yło jak wyjść, ale widzę, że zaczyna wyglądać słoneczko, więc trzeba będzie coś tam podziałać. Mam w planie wysadzenie kilku róż zadołowanych w donicach oraz przesadzenie do większej doniczki Leonarda uzyskanego z patyczka. Przydałoby się także zrobić porządek z bluszczem - poprzycinać, podwiązać, żeby się nie rozłaził po rabatach, tylko piął do góry po siatce. Takie mam plany na dzisiaj. :D

A teraz krótka relacja fotograficzna z obecnego stanu.
Powoli w ogólnej szarzyźnie zaczynają pojawiać się kolory, a to dzięki liściom żurawek, bukszpanom i zielonym źdźbłom niektórych traw.
Obrazek

Odwiedziła mnie akurat czarna koteczka sąsiadów, ale nie udało mi się jej zrobić zdjęcia en face, więc widać tylko wypięty zadek.
Obrazek

Obrazek

Turzyce mają się świetnie. Tutaj "ptasie łapki". Polecam, są niezawodne.
Obrazek

Obrazek

Turzyce Evergold. Też jestem z nich bardzo zadowolona. Mam je już trzy lata i właściwie nie ma na nich śladu zimy. Cały czas, latem i zimą, wyglądają tak samo.
Obrazek

Świąteczna dekoracja. malutkie narcyzki Tete a Tete, kupiobne z przeceny. Mam nadzieję, że niedługo zakwitną i potem przesadzę je do gruntu.
Obrazek

No i oczywiście krokusiki. Zakwitły mi w niespodziewanych miejscach. Chyba rozniosłam je, gdy sadziłam niedaleko hortensje. I jest ich jakby dwa razy więcej niż w zeszłym roku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krokus i żurawka
Obrazek

A te jakieś dziwne. Sadzone tej jesieni i dopiero z ziemi wychodzą. A rosną na slońcu :?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wanduś u Ciebie nawet wczesna wiosna pięknie wygląda. ;:215
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu przeleciałam, nie doczytałam i o mało oczy z orbit mi nie wyskoczyły u Ciebie gość niedzwiadek ? ale skąd? - dopiero na spokojnie to kicia zadek ma spory :wit
U mnie było dwa dni super a teraz zim no, leje ma być burza i plany w łeb.
Świetnie wygląda u Ciebie ta kłoda drzewa i nawet podobają mi się bukszpany - właśnie chyba polubię moje.
Czekam na Twoją paletę barw cebulowych robisz tak piękne kompozycje w ogrodzie, ze miło się spaceruje, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandeczko. , nareszcie nic nam już nie będzie przeszkadzać , żadne święta ,roboty kuchenne i tym podobne sprawy . Ogród , ogród i tylko ogród .Nie wiem jak Ty , ale ja jestem w siódmym niebie . ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu. Widzę, że robi się u Ciebie kolorowo. a zieleń liści także piękna. Słoneczka ostatnio więcej to i rośliny rosną szybciej. Pozdrawiam i dużo tego słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, ależ u Ciebie słodziutka ta wiosna w ogrodzie ;:215
Te mam takie fajne malutkie narcyzki z przeceny ;:198
I mam pytanie - moja turzyca niebieska zrobiła sie brzydka w tym sezonie, ma dużo suchych liści które nie dają się wyczesać ani nawet wyrwać. Czy mam ją jakoś przyciąć, wykopać, podzielić czy jeszcze jakieś inne cuda odprawić żeby była ładna? Bo teraz to nie wygląda ciekawie ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ale pięknie i wiosennie u Ciebie Wandziu. Co do krokusików wyrastających w niespodziewanych miejscach - takie niespodzianki są bardzo przyjemne.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Wandziu..krokusiki bardzo ładne, swoje ogłosiłam że wyginęły. ;:131 . Tymczasem powychodziły w najróżniejszych miejscach, na trawniku także. ;:oj . To wszystko przez te zmiany ogrodowe. :;230 . U ciebie już ładna wiosna i sporo prac poczynionych. ;:333 . Moje poświąteczne plany wzięły w łeb. ;:219 . Pozdrawiam serdecznie. ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

wanda7 pisze: Powoli w ogólnej szarzyźnie zaczynają pojawiać się kolory, a to dzięki liściom żurawek, bukszpanom i zielonym źdźbłom niektórych traw.
Obrazek
Zapomniałaś kochana o cudownej zieleni wyłażących cebulowych. ;:333 Czyż nie jest ona piękna? Mnie, po zimie, cieszą nawet te liściorki. :tan
Ja też z niecierpliwością czekam na zaczarowany spektakl, jaki co wiosnę nam fundujesz, Twoich cebulowych. ;:65
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

:wit Kocham łany krokusków. U mnie żyją tylko w donicach, ale i tak będę dosadzać ile będę mogła, choć do Twojego ogrodu nie dorównam! ;:224
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Wandziu, już wiosna, widać ją i u Ciebie. Po moich dwudniowych deszczach cebulowe rosną w oczach. Bardzo podobają mi się Twoje zakupy różane ;:138 Zastanawiam się co dać przy płocie sąsiadów, bo chciałabym trochę prywatności :roll:
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Przyszła wiosna, życie wróciło :D
Aż człowiekowi cieplej się robi na sercu od tych pierwszych kolorów i zapachów.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorota71. wiosna wszędzie cudna, jak ja lubię ten czas!
Tara, nie lubiłaś bukszpanów? Ja właściwie to kiedyś też nie lubiłam, ale wtedy ich nie strzygłam, więc wyglądały jak miotły. Teraz już o nie dbam. :) Ty też polubisz już niedługo, bo one takie fajne zieloniutkie cały czas.
Pela, ja tak samo fruwam w niebie, a jeszcze jak jest słońce, to nowe życie we mnie wstępuje.
ewelkacha, zarobiona jestem, po świętach już trochę przyśpieszyłam w ogrodzie, bo nie nadążam ze wszystkim.
sweetdaysy, nie wiem jaka to jest turzyca niebieska. A może ty masz kostrzewę? Tak czy owak, ja bym ja przycięła na czuprynkę. Zobaczysz, czy odbije. Wtedy możesz podzielić.
silvarerum, też iubię znajdować kwitnące krokusiki w ciekawych miejscach. Byle tylko nie w jakichś innych bylinach :?
milii, dzięki, krokusy są ładniutkie, muszę jeszcze trochę dosadzić.
Zenia, krokusy wychodzą coraz to gdzie indziej. Ja też myślałam, że moje niektóre wyginęły, a potem jednak wylazły. Ale i tak muszę dokupić. U Ciebie na trawniku to dopiero ładnie musi wyglądać.
Aneczka, zielone cebulowe faktycznie fajny widok, ale coś z moimi tulipanami jest w tym roku nie tak. Bardzo dużo powypuszczało pojedyncze liście. Lipa z tego będzie.
renzal, a ja za to nie mam krokusów w donicach! Ale jesienią muszę sobie o tym przypomnieć i posadzić trochę.
duju, a brałaś pod uwagę, aby posadzić hortensje?. Urosną i zasłonią Cię od sąsiadów. Ja tak mam w jednym miejscu i fajnie to wygląda.
witch, teraz to dopiero jest życie! Każdy dzie przynosi coś nowego :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To zdjęcie z okna pokazało jaki masz cudowny widok po zrobieniu ścieżek
Jednak takie elementy niesamowicie zmieniają ogród
Ciekawe, czy uda mi się w tym roku zobaczyć go na żywo
Zablokowany