Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Och, u Ciebie tez straty :(
Doskonale Cię rozumiem, bo sama byłam smutna, gdy zobaczyłam własne ;:4
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny, na ptaszyska demolujące ogród proponuję kota. Mój osobisty Olo i zaprzyjaźniony dzikus Bolo pilnują, aby im żaden skrzydlaty "na ich niebo nie wlatał".
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, bardzo mi przykro, że te wstrętne sroki narobiły Ci tyle szkód ;:4 Może jakiegoś straszaka powieś?
Swego czasu mój teść zrobił duże ptaki, które porozwieszał w różnych miejscach. Miały odstraszać inne, mniejsze. Jedna taka pamiątka wisi i u mnie. Jak nie zapomnę to pokażę u siebie jej fotkę.
Mój teść w ogóle ma takie śmieszne pomysły...Mianowicie kupił dzika, ale takiego plastykowego, w naturalnych rozmiarach i nic nikomu nie mówiąc, postawił go w ogrodzie. Skutek był taki, że jak zobaczyły to jego psy, to suka zaatakowała intruza i ugryzła go w tyłek :;230 A teściowa jak zobaczyła u siebie dzikie zwierzę, to mało zawału nie dostała :;230
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Jaka szkoda kochana,że skrzydlate nie doceniły piękna Twoich kwiatuszków... a może doceniły ...smakowo. ;:145
Wyobrażam sobie Twoją rozpacz, tyle wysiłku w to wszystko włożyłaś a potem taki widok. ;:222
Jest nadzieja, że rośliny się odrodzą i jakiś kot zamieszka z Wami koniecznie. ;:108
Jeszcze kilka dni i święta a potem ciepła wiosna ... oby naprawdę zawitała i pomogła nam odstresować się w ogrodzie. ;:215
Przytulam serdecznie i Wesołych Świąt życzę. ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko wesoło macie z teściem :;230, biedna tylko teściowa co odyńca w ogródku zobaczyła.
Ja mam wujka, który też ma rewolucyjne pomysły dekoracyjne- kiedyś powiesił na słoneczniku czerwone bombki choinkowe....dla urozmaicenia koloru. ;:306
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wesoło to mało powiedziane ;:306 , chociaż czasami ręce opadają jak coś wymyśli...Jak choćby cięcie róż w styczniu :evil: Dawno nie byłam u nich za dnia i bardzo jestem ciekawa jak wyglądają te przycięte róże? Mam nadzieję, że w razie czego będzie jeszcze co ciąć ;:218 A najciekawsze jest to, że mój teść i mój M są urodzeni tego samego dnia i tego samego miesiąca, ale charaktery mają na szczęście zupełnie różne. M jest raczej rozważny i spokojny, a teść to jego przeciwieństwo...hmm, ciekawe. Jednakowe znaki zodiaku - ojciec i syn, a tacy inni. Dla mnie to dobrze, bo szczerze mówiąc z teściem jako mężem może i ciekawe życie, ale dość trudne, a moja teściowa znosi jego pomysły od dobrych czterdziestu lat ;:170
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, ja podobnie jak Dorotka pomyślałam żeby jakiegoś straszaka w formie np. plastikowego sokoła lub coś w tym stylu powiesić lub na jakimś kijku zamocować.
Moja teściówka jak posadziła plastikowego kruka na poręczy balkonu, przestały sroki i gołębie jej buszować po zostawianych na balkonie donicach.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja mam wrażenie, że to ktoś Ci po złości zniszczył co się da. Nigdy nie widziałam i nie czytałam, żeby ptaki zorganizowały taki masowy atak na rosliny
A może to jakieś zwierzaki zrobiły sobie legowisko?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko w zeszłym roku też moje spore już cesarskie korony ścięły ptaki i pozostawiły obok. U koleżanki też to miało miejsce.. Wszystko jest możliwe. Przykre, bo czekamy na kwitnienie a ptaszyska tego nie rozumieją. ;:108 :wit
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sabinko - czy krokusy wykopuje się co ileś lat tak samo jak tulipany? A za tort osobie, które go przystroiła ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Nie chcę zapeszać, ale wygląda na to, że Święta przyniosły ze sobą prawdziwą wiosnę. We wtorek przeszła nad Krosnem pierwsza wiosenna burza, taka prawdziwa z błyskawicami, grzmotami i gradem :shock:

Obrazek

Dzisiaj temperatury rozpieszczały nawet najbardziej marudnego konesera ciepła ( +16C ) celowo pomijam epizody z chmurami i przelotnym deszczem.. w końcu mamy marzec, wszystko jest jeszcze możliwe. W ubiegłym roku początkiem kwietnia lepiliśmy bałwana :lol:
Tymczasem na rabatach wykonałam większość prac pielęgnacyjnych. Porozgarniałam kopczyki, przycięłam róże, podeptałam wyłażące cebulowe ;:306 Norma. Przyglądnęłam się wychodzącym siewkom i mogę się założyć o każde pieniądze, że werbeny nie będzie mi w tym roku brakowało.
No zobaczcie sami.. czyż to nie maleńkie werbenki?? Mam tego wszędzie ilości hurtowe.. Zobaczymy ile z nich przetrwa moje słoniowe wsadzanie róż ;:306

Obrazek

Ach, no właśnie.. dzisiaj dostałam info o wysyłce róż z Floribundy.. 15 pannic zmierza w mym kierunku i jutro mają być już na miejscu. Jak kot z pełnym pęcherzem biegałam dzisiaj z kartką i ustalałam gdzie co ma rosnąć. Wyrzuciłam w kąt tojad, wysłałam na wygnanie Kronenbourg i Midsummer. Senteur Royale przyglądała się temu ze ściśniętym sokiem w łodygach i pewnie truchlała na samą myśl o tym, że kolejne wbicie łopaty pozbawi ją miejscówki na rabacie.. tym razem skończyło się na groźbach. Dostała kolejny rok szansy.. trzeci.. jestem zbyt "miętka" :roll:
Podsumowując znalazłam miejsca dla wszystkich nowych pannic.. nawet dla tych, które planuje kupić w najbliższych tygodniach w mojej szkółce. Nie pytajcie jak. Niepojętą jest dla mnie pakowność moich ogrodowych założeń :;230

Pierwszy tulipek :tan

Obrazek

Równie niepojęta jest dla mnie płynność z jaką przybywają w tym roku nowe rośliny. Wczoraj przybyły przywiezione przez eMa Migdałek i wierzba Hakuro. I jedno i drugie drzewko szczepione na pniu, ponad 2 m wysokości. A co, dorabiamy wyższe piętro :heja
(niestety nie obfociłam.. zadowólmy się więc zdjęciami najniższego piętra ;:306 )

Obrazek

Obrazek

Wizyta w OBI zakończyła się przygarnięciem ciemiernika, o którym od dawna marzyłam. Piękny ;:167
Oj, kusiły też róże w kartonikach.. szczególnie Jalitah.. może za rok..

Obrazek

Zapomniałam wam jeszcze powiedzieć, że wczoraj przeleciało nade mną ogromniaste stado (? ;:218 ?) bocianów ;:138 Co najmniej kilka setek ;:108

Obrazek

"uwielbiam" jak mi brakuje buziek :evil: ... odpowiedzi w drugiej części..

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Odpowiedzi :D

Sonia, niestety obawiam się że ta stara sadzonka Casanova będzie musiała pożegnać moją rabatę. Dzisiaj przycięłam to co wyglądało na chore i została jedna mała łodyga z dwoma czerwonymi noskami. Zobaczymy czy zacznie odbijać od korzenia czy może padnie całkowicie. Prawdą jest, że to piękna róża i nie wyobrażam sobie ogrodu bez jej ciepłych kwiatów. Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie to wpakowałam do koszyka ;:108

Aneczka, dziękuję ;:168 Część krokusów jeszcze pokazała na co je stać. Niestety nie uzyskałam już oczekiwanego efektu łąki. Może za rok. Ze srokami nie potrafię sobie poradzić. Korony nadal trzymam pod dużymi butelkami, bo wystarczy niedopatrzenie i zostanie goła ziemia.. dosłownie. Te, które były już poszarpane zostawiłam na pastwę ptaszysk i w ciągu dwóch dni latające potwory wydarły łodygi do poziomu ziemi ;:202

Monika, widziałam zdjęcia twoich tulipanów, a raczej tego co z nich pozostało. Uwierz mi pewnie usiadłabym i wyła. krokusy to takie nic, ale jak zobaczyłam pobojowisko to ręce opadły z bezsilności..

Kasia, nasze koty są tak przyzwyczajone do ptaszysk, ze siedzą sobie wygodnie na ławce, wygrzewają grzbiety, a ptaki kilka metrów obok urzędują w najlepsze ;:223

Dorota, nie jestem pewna czy te miejskie ptaki będą się czegokolwiek bały. Potrafią podlecieć do człowieka na odległość dwóch metrów i zerkając na ciebie grzebią w trawie... takie udomowione szkodniki..
Teścia masz pomysłowego, nie ma co ;:306 Już sobie nawet wyobraziłam takiego dzika na podjeździe :;230 Dzieci byłyby zachwycone!

Stasiu, gdyby jeszcze okazało się, że moje rośliny poszły na budowę gniazda albo stanowiły smakowity deserek.. Nic podobnego. Zostały najnormalniej wyrwane i rzucone obok. Koty również nie pomagają. Ale to nic, muszę przywyknąć, bo nic nie wskazuje na to żebym wygrała tą wojnę :roll:

Zuza, mój sąsiad ma hodowlę gołębi. Nigdy nie robiły mi takich szkód jak te sroki. A wszystko zaczęło się od tego jak szwagierka zafundowała sobie dwie ozdobne kurki i zaczęła wyrzucać im resztki z obiadu.. Kiedyś była jedna góra trzy sroki.. teraz przylatują stadami ;:223 Darmowa stołówka robi swoje, a po dobrym jedzonku wandalizm na rabatach wskazany.. dla dobrego trawienia ;:306

Gosia, ja też nie uwierzyłabym gdybym nie widziała na własne oczy.. Tłumaczyłam to sobie już na różne sposoby. Może błyszczące liście koron przypominają im jakieś żywe jedzonko, może to zapach je przyciąga.. nie wiem, podobnie uszczykują szwagierce końcówki liliowców.

Ala, a widzisz, czyli nie tylko u mnie. Jak myślisz, to kwestia ich specyficznego zapachu? Zostało mi trzy korony. Wszystkie wpakowałam do 5l butelek i jak jestem w ogrodzie to ściągam osłony, a jak tylko schodzę do domu to zakładam. Marzę o choćby jednym kwitnieniu ;:224

Ewcia, dziękuję ;:168 Jeszcze nigdy nie wykopywałam krokusów. One chyba lubią być w jednym miejscu, rozrastają się wtedy jak szalone i już po kilku latach będziesz miała pokaźną kępę.

Ostatki krokusowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko sporo juz zrobiłaś i co ja czytam,że jadą do Ciebie różyczki ;:oj
Troszkę zazdroszczę tego dreszczyku emocji podczas rozpakowania kartonu.
Ja jednak postanowiłam ,że dopiero na jesieni zamówię konkretne odmiany.
Nie chcę na szybciutko sadzić róż .Chętnie popodziwiam za to Twoje 8-)
No i jeszcze masz werbenkę w sporych ilościach ,może i u mnie sie wysiały?
Tego bym sobie życzyła :lol:
Sasankowa fotka cudo ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sabinko, mój M przypomniał mi, że jak tego dzika ugryzła suka, to wygryzła mu dziurę w tyłku :;230 I teraz stoi tyłem do żywopłotu i biedny się wstydzi. O innych pomysłach teścia jeszcze kiedyś napiszę...Oj, uzbierałaby się z tego niezła powieść.

Róże do Ciebie jadą z F...Do mnie też jutro dotrą :tan Dzisiaj odebrałam pierwszą partię. Jak zdążę, to jutro wrzucę u siebie fotki.
;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Będziesz miała jutro zajęcie z pannicami ;:224 . Uważaj na cebulowe ;:306 . Ta burza co u Ciebie była to do mnie nie doszła ale waliło na horyzoncie i błyskało się. Wyższe piętro zapowiada się ciekawie . Swoją drogą to Hakuro nie widziałam szczepionych tak wysoko ;:202 . Krokusowe ostatki bardzo ładne. Masz ich sporo a u mnie tak skromnie :oops:. No nic liczę na rewanż innych roślin. Pozdrawiam :wit.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”