Na pierwszy rzut oka; wyjątkowo wypasiona komosa (Chenopodium) . Tylko która, Rodzima, obca czy może hybryda. Typowych cech dla danego gatunku u tak dobrze odżywionego egzemplarza trudno się dopatrzeć
Bardzo,ale to bardzo szkoda,że już uśmierciłaś tę roślinę.
Kilka dni wraz ze znajomymi próbowaliśmy ją oznaczyć i się udało.
To nie żadna komosa,to Iwa rzepieniolistna pochodząca z Ameryki Północnej,zadomowiony kenofit,jak widać dość rzadki skoro tak słabo rozpoznawalny.
Rada na przyszłość
Lepiej poczekać na kilka opinii,niż na podstawie jednej,niepewnej wyrywać rośliny.
W środowisku naturalnym ani w ogrodach nie spotkałem. Na Twoich zdjęciach zobaczyłem roślinę po raz pierwszy.
Niektóre informacje jakie znalazłem o tej roślinie.
Iwa rzepieniolistna (Iva xanthiifolia)Nutt. jest rośliną wiatropylną, jedna roślina wytwarza maksymalnie do 100 000 nasion. Pyłek może wywoływać choroby alergiczne i może stać się poważnym źródłem alergenów. Kontakt z liśćmi u niektórych osób może powodować zapalenie skóry. W Słowacji, Serbii i na Węgrzech jest już poważnym chwastem rolniczym. W krajach Europy Środkowej i Wschodniej sporadycznie kolonizuje pola.
Figuruje na liście: "Rośliny obcego pochodzenia w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem gatunków inwazyjnych".
RennniDziękuję bardzo za oznaczenie roślin .Jak tak dalej ludzie będą wyrzucać rośliny w to miejsce to nie będę musiała kupować.Ostatnio przytachałam do domu marcinki,dalie,ostróżki jednoroczne i te dwie:)
JolantaGDzięki za oznaczenie .Zastanawiałam się nad kupnem pustynnika a tu niespodzianka mam go za darmo Przyniosła mi też tulipany,krokusy i chyba coś z czosnków (nie wiem czy przypadkiem to zwykły jadalny)okaże się jak zakwitnie albo i nie.Zawsze wkoło ogródków działkowych można coś ciekawego znaleźć co działkowicze wyrzucą
MARZENKO ,posadź go delikatnie ,żeby nie uszkodzić tych pajęczych korzeni .One muszą leżeć płasko na ziemi ,nie pionowo .Zrób pod spodem drenaż .
Takie cudeńka ktoś wyrzuca
Dzięki za rade jak sadzic bo zle je posadzilam i w zlym miejscu.Dobrze ze je przykrylam galazkami bo u nas mrozy do-7.Mam kilka miejsc gdzie ludki wyrzucaja ogrodowe i nie tylko.Sporo roslin do domu przytargalam.
Pierwsze to szczypiorek czosnkowy, kwitnie na biało.
Drugie może być cebulicą syberyjską, ale skoro ktoś wyrzucił, to może być starszy hiacynt, który po iluś latach puszcza tylko liście.Ktoś może posadził kwitnący, a resztki starego wykopał.