Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Ktoś przezimował swoje papryczki? Jak je "pobudzić" do życia? Jeśli się oczywiście da, ponieważ mam roślinki przystrzyżone z tamtego roku w piwnicy i nie wiem, co teraz.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Moje zimowałem, padały kolejno. Warunki: stanowisko przy oknie od strony południowej (ale lekko wycienione), temp. +- 12*C, podlewanie raz w tygodniu z małym dodatkiem nawozu dla roślin domowych.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja zimowałem i moja przezimowała całkiem przyzwoicie. Co prawda główny pęd zaczął marnieć przez zimę, ale w zamian za to papryczka wypuściła nowe pędy, które rozwijają się bez zarzutu. Za jakiś czas przesadzę w coś większego i utnę ten żółknący kikut, może zacznie się krzewić jeszcze bardziej. Mogę jeszcze dodać, że roślina całą zimę stoi przy południowym oknie, a podlewam ją jak sobie przypomnę. Stan na dzisiaj:

kamil211a Może przestaw swoje papryczki w jakieś bardziej słoneczne i cieplejsze miejsce? Może ruszą...
Pozdrawiam!

kamil211a Może przestaw swoje papryczki w jakieś bardziej słoneczne i cieplejsze miejsce? Może ruszą...

Pozdrawiam!
Cześć Behaviour, mamy papryczki w podobnym wieku
, moje posiane w połowie lutego, przepikowane 10 dni temu. Zresztą też 5 odmian habanero, chętnie powymieniam się na bieżąco spostrzeżeniami z hodowli, zdjęcia swoich wrzucę dziś wieczorem. Czy doświetlasz je wieczorami czy tylko naturalne światło? Zacząłeś już dokarmiać?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
@Papi rośnie ci niespodzianka, to na 100% nie jest Little Elf.Papi pisze:Tak wygląda jedna z moich papryczek, odmiana Little Elf
@kamil211a napisz czy przeżyły i jeśli tak, to zdradź jakie warunki miały w piwnicy. Ja swoje papryki zimowałem na parapetach - 14 krzaków, niestety tak średnio to wygląda jak wszystkie parapety w mieszkaniu obstawione są 12L donicami

Poniżej obiecane zdjęcie
, były już pikowane, ale za płytko je wsadziłem w ziemię, muszę to poprawić. Parapet mam od strony południowo-zachodniej, więc jak jest słońce, to świeci od 13 do końca. Na dzień dzisiejszy doświetlam je od 17 do 23, mam wrażenie, że pomaga im to. Przed świętami poczęstuję je biohumusem. Trzy żółte, po dwie czerwone, białe i pomarańczowe oraz jedna biała. Zobaczymy, co z tego będzie.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeżeli poczęstunek ma mieć jakikolwiek wpływ, najpierw sprawdź, ile N:P:K ten biohumus zawiera. Już było o tym na FO. 

Już trochę na ten temat poczytałem, dzięki
, mam nadzieję, że to je wzmocni, bo jak dla mnie, to mimo wypuszczenia większej ilości liści, to te łodyżki nadal cieniutkie jak igiełki.

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Aguss85
Roztocza... poczytam coś o tym.
Tylko ten jeden tak się poskręcał, co zrobiłeś z krzakiem, ratowałeś, wyrzuciłeś? Na razie eksmitowałam go do osobnego pokoju.
Tylko ten jeden tak się poskręcał, co zrobiłeś z krzakiem, ratowałeś, wyrzuciłeś? Na razie eksmitowałam go do osobnego pokoju.
Agnieszka
Agnieszka

Moje papryki jeszcze małe, dopiero niedawno zaczęły wypuszczać kolejne listki, ale wydają się być ładne

Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
- Aguss85
Wygląda tak samo. Odstawiłam tę jedną paprykę, te z plamkami przepikowane dwa dni temu też chyba odseparuję. Może to ten sam szkodnik, tylko jakieś wcześniejsze stadium, na liściach od spodu dalej nic nie widać, ale plamki były podobne, taka jasna "mączka" i odbarwia się teraz na rudo.
Agnieszka
Agnieszka
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
Pochwalę się swoimi, rosną ładnie mimo braku słońca.

I też mam cayenne purple, zapowiada się ciekawie

I też mam cayenne purple, zapowiada się ciekawie

Papi
Przy okazji zamawiania Nemycelu do walki z ziemiórkami, zamówiłem też przy okazji 2 kapsułki Nano-gro. Chciałbym zapytać, jak najlepiej zastosować ten środek w przypadku chili. Moje sadzonki są na etapie 3-4 pary liści właściwych. Bardziej efektywne będzie spryskiwanie roztworem z rozpuszczonego nano-gro czy może raczej podlewanie? Ma ktoś może jakieś doświadczenie w tym zakresie?
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
Wysiane 4 lutego. Nie dokarmiam i nie doświetlam. Same rosną 

Papi